Yoga: Nu doar o moda, ci o practica cu beneficii demonstrate

Dincolo de imaginea populara a pozitiilor umane contorsionate, Yoga se dezvaluie ca o calatorie fascinanta catre armonie si echilibru. Originara din India antica, aceasta practica straveche imbina exercitii fizice (asane), tehnici de respiratie (pranayama) si meditatie, oferind o abordare holistica a starii de bine.

Yoga are numeroase beneficii documentate atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea mentala. Iata cateva dintre cele mai cunoscute:

Beneficiile fizice ale Yoga

1. Flexibilitate sporita

Asanele solicita muschii in moduri diverse, imbunatatind elasticitatea si gama de miscare. Pe masura ce corpul se elibereaza de tensiuni si rigiditate, se instaleaza o senzatie de fluiditate si libertate de miscare.

Beneficiile se resimt in viata de zi cu zi, usurand actiunile simple si oferind o mai mare gratie in miscari. Studiile au constatat ca practica Yoga timp de 12 saptamani a crescut semnificativ flexibilitatea la adultii sanatosi.

Exemple de asane care te pot ajuta sa-ti imbunatatesti flexibilitatea:

 • Janu Sirsasana (Head to Knee): Apleaca-te in fata din sezut, cu o talpa sprijinita pe podea si genunchiul opus indoit, piciorul fiind adus pe coapsa opusa. Intinde bratele deasupra capului, cu palmele lipite. Ramai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii, apoi repeta cu cealalta parte.
 • Dhanurasana (Bow Pose): Stai intins pe burta, cu genunchii indoiti si talpile sprijinite pe podea. Apuca-ti gleznele cu mainile si trage de ele, ridicand pieptul si coapsele de pe podea. Arcuieste spatele si priveste in sus. Ramai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii.
 • Anjaneyasana (Low Lunge): Din pozitia stand, fa un pas mare in fata cu un picior si coboara genunchiul posterior spre podea. Tine spatele drept si bratele intinse pe langa corp. Ramai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii, apoi repeta cu cealalta parte.

2. Forta musculara imbunatatita

Contractiile musculare izometrice si dinamice din asane tonifiaza corpul, contribuind la cresterea fortei generale si a rezistentei.

Muschii devin mai puternici si mai definiti, oferind o mai buna sustinere articulatiilor si coloanei vertebrale. Conform cercetarilor, Yoga poate creste semnificativ forta musculara la adultii in varsta.

Multe pozitii de yoga necesita sustinerea propriei greutati corporale, ceea ce duce la tonifierea musculara. Yoga lucreaza, de asemenea, muschii stabilizatori mai mici, care ajuta la imbunatatirea echilibrului si a posturii.

Exemple de asane care te pot ajuta sa-ti imbunatatesti forta:

 • (Forearm Plank): Din pozitia genuflexiune, coboara pieptul si antebratele pe podea, cu coatele sub umeri. Intinde picioarele in spate, cu talpile lipite de podea. Mentine corpul in linie dreapta de la calcaie pana la cap. Ramai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii.
 • Utkatasana (Chair Pose): Stai cu picioarele departate la nivelul soldurilor. Indoaie genunchii ca si cum te-ai aseza pe un scaun, mentinand spatele drept si coapsele paralele cu podeaua. Intinde bratele deasupra capului, cu palmele lipite. Ramai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii.
 • Anjaneyasana (High Lunge): Din pozitia stand, fa un pas mare in fata cu un picior si ridica bratele deasupra capului. Indoaie genunchiul din fata pana cand formeaza un unghi de 90 de grade. Pastreaza spatele drept si genunchiul din spate aproape de podea. Ramai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii, apoi repeta cu cealalta parte.

3. Echilibru mai bun

Yoga antreneaza proprioceptia, simtul care ne informeaza despre pozitia corpului in spatiu. Prin diverse asane care solicita echilibrul, se imbunatateste postura, reducandu-se riscul de accidente si ameliorand durerile de spate.

Echilibrul este esential pentru multe dintre asanele (pozitiile) din yoga. Pe masura ce practici, corpul invata sa isi gaseasca centrul de greutate, ceea ce duce la o imbunatatire generala a echilibrului. Acest lucru te poate ajuta sa eviti caderile si accidentarile.

Fie ca esti in cautare de yoga pentru incepatori sau ceva mai avansat, exista ceva potrivit pentru fiecare.

Exemple de pozitii Yoga care te pot ajuta sa-ti imbunatatesti echilibrul:

 • Tadasana (Mountain Pose): Stai cu talpile lipite de podea, cu greutatea distribuita uniform pe ambele picioare. Intinde coloana vertebrala si ridica bratele deasupra capului, cu palmele lipite. Mentine gatul lung si privirea indreptata spre un punct fix. Ramai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii.
 • Utkatasana (Chair Pose): Stai cu picioarele departate la nivelul soldurilor. Indoaie genunchii ca si cum te-ai aseza pe un scaun, mentinand spatele drept si coapsele paralele cu podeaua. Intinde bratele deasupra capului, cu palmele lipite. Ramai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii.
 • Virabhadrasana II (Warrior II): Stai cu picioarele departate la aproximativ un metru unul de celalalt. Roteste piciorul drept cu 90 de grade spre exterior si indoaie genunchiul drept pana cand formeaza un unghi de 90 de grade. Pastreaza piciorul stang intins si spatele drept. Intinde bratele in lateral, cu palmele orientate in jos. Ramai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii, apoi repeta cu cealalta parte.

4. Ameliorarea durerilor de spate, gat, cronice

Practica Yoga poate fi benefica pentru ameliorarea durerilor de spate, gat, articulatii si dureri cronice. Asanele specifice pot contribui la detensionarea muschilor incordati, la cresterea flexibilitatii si la imbunatatirea circulatiei sanguine, oferind o alternativa naturala la medicatie.

Durerea de spate este o problema frecventa, iar Yoga poate ajuta la ameliorarea acesteia. Multe pozitii de Yoga intaresc muschii spatelui si imbunatatesc postura, oferind mai multa sustinere coloanei vertebrale.

Exemple de asane care te pot ajuta sa ameliorezi durerile:

 • Marjaryasana-Bitilasana (Cat-Cow Pose): Din pozitia genuflexiune, cu palmele sub umeri si genunchii sub solduri, inspira si arcuieste spatele, privind in sus (pozitia vacii). Expira si coboara spatele spre podea, rotunjind coloana vertebrala si privind spre abdomen (pozitia pisicii). Repeta de mai multe ori.
 • Ustrasana (Camel Pose): Din pozitia genuflexiune, aseaza palmele pe solduri si impinge soldurile in spate, arcuind spatele. Tine gatul lung si privirea indreptata spre tavan. Ramai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii.
 • Adho Mukha Svanasana (Downward-Facing Dog): Din pozitia genuflexiune, ridica soldurile spre tavan si intinde picioarele in spate, cu talpile lipite de podea. Mentine spatele drept si coatele usor indoite. Ramai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii.
 • Trikonasana (Extended Triangle): Stai cu picioarele departate la aproximativ un metru unul de celalalt. Roteste piciorul drept cu 90 de grade spre exterior si apleaca-te spre dreapta, mentinand spatele drept. Tine mana dreapta pe piciorul drept si ridica mana stanga spre tavan. Ramai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii, apoi repeta cu cealalta parte.
 • Bhujangasana (Cobra Pose): Stai intins pe burta, cu palmele sub umeri. Impinge cu palmele in podea si ridica pieptul de pe podea, arcuind spatele. Tine gatul lung si privirea indreptata spre tavan. Ramai in aceasta pozitie timp de cateva respiratii.

5. Poate ameliora durerile menstruale

Intr-un studiu s-au observat efectele unui program specific bazat pe yoga asupra crampelor menstruale si s-a constatat o imbunatatire semnificativa nu doar in ceea ce priveste durerea, ci si calitatea vietii dupa sesiunile de yoga.

Un alt studiu a concluzionat ca yoga ar putea fi chiar mai eficienta in ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual decat exercitiile fizice generale.

 • Supta Baddha Konasanana (Supported Cobblers Pose): Intinde-te pe spate pe un covoras de yoga, cu genunchii indoiti si talpile lipite una de cealalta. Adu talpile cat mai aproape de fese, tinand genunchii deschisi. Aseaza o perna sau o patura sub genunchi pentru a-i sprijini. Relaxeaza bratele pe langa corp, cu palmele orientate in sus. Ramai in aceasta pozitie timp de 5-10 respiratii, respirand profund si relaxant.
 • Setu Bandha Sarvangasana (Supported Bridge Pose): Intinde-te pe spate pe un covoras de yoga, cu genunchii indoiti si talpile plate pe pamant. Adu talpile cat mai aproape de fese, cu genunchii deschisi la latimea soldurilor. Ridica soldurile de pe pamant, expirand. Sprijina-te pe umeri si pe antebrate, cu coatele asezate ferm sub umeri. Tine gatul lung si aliniat cu coloana vertebrala. Ramai in aceasta pozitie timp de 5-10 respiratii, respirand profund si relaxant.
 • Viparita Karanai (Legs-Up-The-Wall): Stai pe podea cu spatele lipit de un perete. Indoaie genunchii si ridica picioarele pe perete, sprijinindu-le de la glezne pana la solduri. Bratele pot fi relaxate pe langa corp sau pot fi ridicate deasupra capului.

6. Poate imbunatati sanatatea oaselor

Yoga poate ajuta la densitatea osoasa prin exercitii izometrice (pozitii mentinute fara miscare) care forteaza muschii sa lucreze. Conform cercetatorilor, doar 12 minute de Yoga pe zi pot imbunatati semnificativ sanatatea oaselor. Totusi, cercetarile privind impactul Yoga asupra densitatii osoase sunt inca in desfasurare.

Pozitii de Yoga recomandate pentru a imbunatati sanatatea oaselor:

 • Warrior II (Virabhadrasana II): Aceasta pozitie fortifica muschii picioarelor si tonifica coloana vertebrala, contribuind la cresterea densitatii osoase. Stai in picioare cu spatele drept si bratele relaxate pe langa corp. Fa un pas mare inapoi cu piciorul drept si apleaca-te in fata din solduri, coborand trunchiul spre piciorul drept. Piciorul stang ramane intins la pamant. Ridica bratele deasupra capului, cu palmele lipite una de cealalta. Repeta pe partea opusa.
 • Plank Pose (Phalakasana): Aceasta pozitie fortifica muschii spatelui, abdomenului si bratelor, contribuind la mentinerea unei posturi corecte si la reducerea riscului de fracturi. Stai intins pe pamant cu fata in jos. Apasa in palme si ridica trunchiul de la pamant, mentinand corpul in linie dreapta de la cap pana la talpi. Tine gatul in linie cu coloana vertebrala si privirea indreptata spre podea.
 • Downward Dog (Adho Mukha Svanasana): Aceasta pozitie intinde si fortifica muschii spatelui, hamstrings si gambelor, contribuind la flexibilitatea coloanei vertebrale si la reducerea riscului de osteoporoza. Stai in genunchi pe podea cu palmele sub umeri si degetele orientate spre partea din fata a covorasului. Ridica genunchii de la pamant si impinge soldurile in spate, indreptand picioarele. Tine spatele drept si gatul in linie cu coloana vertebrala. Priveste spre calcaie.
 • Bridge (Setu Bandha Sarvangasana): Aceasta pozitie fortifica muschii spatelui si feselor, contribuind la mentinerea unei posturi corecte si la reducerea riscului de fracturi. Stai intins pe spate cu genunchii indoiti si talpile plate pe podea. Ridica soldurile de la pamant, mentinand spatele drept de la umeri la solduri. Tine bratele relaxate pe langa corp sau ridica-le deasupra capului, cu palmele lipite una de cealalta.
 • Imagineaza-ti cum corpul tau se transforma intr-un pod puternic si stabil, cu oase solide ca o stanca.
 • Pozitia Triunghiului (Trikonasana): Aceasta pozitie fortifica muschii spatelui, abdomenului si picioarelor, contribuind la echilibru si la reducerea riscului de caderi. Stai in picioare cu spatele drept si bratele relaxate pe langa corp. Departeaza picioarele la o distanta de aproximativ un metru. Roteste piciorul drept cu 90 de grade spre exterior si piciorul stang cu 45 de grade spre interior. Indoaie genunchiul drept si coboara trunchiul spre piciorul drept, mentinand spatele drept. Ridica bratul drept deasupra capului si bratul stang pe langa corp. Repeta pe partea opusa.

7. Reducerea inflamatiei

Yoga poate contribui la reducerea inflamatiei din organism, un factor de risc pentru diverse probleme de sanatate. Asanele specifice si tehnicile de respiratie pot stimula sistemul imunitar si pot reduce inflamatia cronica, oferind o mai buna protectie impotriva bolilor.

Pozitii de Yoga recomandate pentru reducerea inflamatiei sunt:

 • Supine Spinal Twist Pose (Supta Matsyendrasana): Aceasta pozitie stimuleaza organele interne si reduce inflamatia din abdomen. Stai intins pe spate cu bratele relaxate pe langa corp. Indoaie piciorul drept si adu genunchiul la piept. Apuca genunchiul cu mana dreapta si du-l spre partea stanga a corpului. Intinde piciorul stang la pamant. Repeta pe partea opusa. Imagineaza-ti cum tensiunea se elibereaza din abdomen cu fiecare respiratie.
 • Half Lord of the Fishes Pose (Ardha Matsyendrasana): Aceasta pozitie stimuleaza digestia si reduce inflamatia din zona coloanei vertebrale. Stai pe podea cu spatele drept. Indoaie piciorul drept si plaseaza talpa piciorului drept pe exteriorul coapsei stangi. Indoaie piciorul stang si adu genunchiul stang la piept. Apuca piciorul stang cu mana dreapta si du-l spre partea dreapta a corpului. Intinde piciorul drept la pamant. Repeta pe partea opusa. Simte cum coloana ta vertebrala se alungeste si se elibereaza de tensiune.
 • Triangle Pose (Trikonasana): Aceasta pozitie tonifica muschii spatelui si reduce inflamatia din zona soldurilor. Stai in picioare cu spatele drept si picioarele departate la o distanta de aproximativ un metru. Roteste piciorul drept cu 90 de grade spre exterior si piciorul stang cu 45 de grade spre interior. Indoaie genunchiul drept si coboara trunchiul spre piciorul drept, mentinand spatele drept. Ridica bratul drept deasupra capului si bratul stang pe langa corp. Repeta pe partea opusa.

8. Yoga pentru un sistem imunitar mai puternic

Exista dovezi care sugereaza ca Yoga poate stimula sistemul imunitar, oferind o mai buna protectie impotriva bolilor. Prin reducerea stresului si imbunatatirea circulatiei sanguine, Yoga poate contribui la cresterea numarului de celule albe din sange, responsabile de combaterea infectiilor.

Trei pozitii de Yoga recomandate pentru stimularea sistemului imunitar sunt:

 • Upward Salute (Urdhva Hastasana): Aceasta pozitie stimuleaza circulatia sanguina si limfatica, contribuind la combaterea infectiilor. Stai in picioare cu spatele drept si bratele relaxate pe langa corp. Inspira si ridica bratele deasupra capului, cu palmele lipite una de cealalta. Expira si apleaca-te in fata din solduri, mentinand spatele drept. Genunchii pot fi usor indoiti daca este necesar. Imagineaza-ti cum energia soarelui te incarca si te vitalizeaza cu fiecare respiratie.

9. Poate imbunatati sanatatea cardiovasculara

Anumite tipuri de yoga, cum ar fi Vinyasa yoga, pot imbunatati sanatatea cardiovasculara prin cresterea ritmului cardiac si a frecventei respiratorii. Acest lucru poate duce la o mai buna circulatie a sangelui si la o functionare mai eficienta a sistemului cardiovascular.

Beneficiile mentale ale Yoga

1. Reducerea stresului

Tehnicile de respiratie si meditatie calmeaza mintea, reducand nivelul de cortizol, hormonul stresului. Prin concentrarea pe respiratie si pe senzatiile din corp, se induce o stare de relaxare profunda, eliberand tensiunile mentale si emotionale.

Yoga scade nivelul de cortizol (hormonul stresului) si induce relaxare. Un studiu realizat la Harvard a constatat ca Yoga a redus semnificativ stresul, anxietatea si depresia la studenti.

Yoga incorporeaza tehnici de respiratie profunda si meditatie, ambele demonstrat stiintific ca reduc nivelul hormonilor de stres din corp. Focalizarea pe respiratie si pe prezent ajuta la calmarea mintii si la reducerea sentimentelor de anxietate.

Exemple de asane care pot ajuta la reducerea stresului:

 • Corpse Pose (Savasana): Aceasta pozitie te ajuta sa te relaxezi complet si sa eliberezi tensiunea din tot corpul. Stai intins pe spate, cu bratele relaxate pe langa corp si palmele orientate in sus.Picioarele sunt usor departate unul de celalt, cu talpile relaxate pe podea.
 • Reclined Butterfly Pose (Supta Baddha Konasana): Aseaza-te pe podea cu spatele drept. Indoaie genunchii si adu talpile una de cealalta, lipindu-le. Lasa genunchii sa cada spre exterior. Poti pune o perna sub solduri pentru a-ti sprijini spatele inferior.
 • Legs up the wall pose (Viparita Karani): Stai pe podea cu spatele lipit de un perete. Indoaie genunchii si ridica picioarele pe perete, sprijinindu-le de la glezne pana la solduri. Bratele pot fi relaxate pe langa corp sau pot fi ridicate deasupra capului.

2. Somn mai bun

Practica Yoga induce o stare de relaxare profunda care faciliteaza adormirea mai rapida si un somn mai profund si odihnitor. Asanele specifice pot reduce insomnia si pot imbunatati calitatea somnului, oferind mai multa energie si vitalitate in timpul zilei.

Doua pozitii de Yoga recomandate pentru un somn mai bun sunt:

 • Forward Fold (Uttanasana): Aceasta pozitie calmeaza mintea si reduce stresul, ambele fiind factori ce pot perturba somnul. Stai in picioare cu spatele drept si bratele relaxate pe langa corp. Apleaca-te in fata din solduri, mentinand spatele drept. Genunchii pot fi usor indoiti daca este necesar.
 • Legs up the wall pose (Viparita Karani): Aceasta pozitie calmeaza sistemul nervos si reduce anxietatea, contribuind la un somn mai relaxant. Stai pe podea cu spatele lipit de un perete. Indoaie genunchii si ridica picioarele pe perete, sprijinindu-le de la glezne pana la solduri. Bratele pot fi relaxate pe langa corp sau pot fi ridicate deasupra capului.

3. Concentrare si memorie

Yoga stimuleaza functiile cognitive, crescand atentia, memoria si capacitatea de invatare. Prin exercitiile de concentrare si meditatie, se imbunatateste claritatea mentala si se reduce agitatia mintii, oferind o mai buna abilitate de a ne focusa pe sarcinile zilnice.

Pozitii de Yoga recomandate pentru imbunatatirea functiilor cognitive sunt:

 • Padmasana (Pozitia lotusului): Aceasta pozitie stimuleaza circulatia sanguina catre creier si imbunatateste concentrarea. Stai pe podea cu spatele drept. Indoaie genunchiul drept si plaseaza piciorul drept pe coapsa stanga. Indoaie genunchiul stang si plaseaza piciorul stang pe coapsa dreapta. Mainile pot fi asezate pe genunchi sau in pozitia de meditatie (palmele lipite una de cealalta, cu degetul mare orientat in sus).
 • Bhramari Pranayama (Respiratia albinei): Aceasta tehnica de respiratie calmeaza mintea si reduce stresul, imbunatatind concentrarea si memoria. Stai intr-o pozitie confortabila, cu spatele drept. Inchide ochii si pune degetele mari pe urechi, cu celelalte degete usor apasate pe craniu. Inspira profund pe nas, apoi expira lent, producand un sunet zumzait ca al unei albine.
 • Vrikshasana (Pozitia copacului): Aceasta pozitie imbunatateste echilibrul si concentrarea, oferind o stare de calm mental. Stai in picioare cu spatele drept. Indoaie piciorul drept si ridica genunchiul, plasand talpa piciorului drept pe interiorul coapsei stangi. Mentine piciorul stang ferm pe pamant. Ridica bratele deasupra capului, cu palmele lipite una de cealalta.
 • Utthita Hasta Padangusthasana III (Extended Hand-To-Big-Toe III): Aceasta pozitie stimuleaza echilibrul si concentrarea, oferind o stare de calm mental. Stai in picioare cu spatele drept si bratele relaxate pe langa corp. Ridica piciorul drept de la pamant si indoaie genunchiul, aducand talpa piciorului drept spre fesa dreapta. Apuca degetul mare de la picior cu mana dreapta si intinde piciorul drept in spate, mentinand genunchiul drept. Ridica bratul stang deasupra capului. Repeta pe partea opusa. Simte cum corpul tau se echilibreaza si se energizeaza cu fiecare respiratie.
 • Virabhadrhasana III (Pozitia razboinicului III): Aceasta pozitie tonifica muschii spatelui si picioarelor, oferind o stare de forta si vitalitate. Stai in picioare cu spatele drept si bratele relaxate pe langa corp. Fa un pas mare inapoi cu piciorul drept si apleaca-te in fata din solduri, coborand trunchiul spre piciorul drept. Piciorul stang ramane intins la pamant. Ridica bratele deasupra capului, cu palmele lipite una de cealalta. Repeta pe partea opusa.

4. Cresterea calitatii vietii

Yoga ofera o stare generala de bine, imbunatatind calitatea vietii si oferind o perspectiva mai optimista. Prin cultivarea echilibrului fizic, mental si emotional, Yoga te poate ajuta sa te simti mai energic, mai conectat cu tine insuti si mai integrat in armonie cu lumea din jurul tau.

5. Imbunatatirea starii de spirit

Yoga combate depresia si anxietatea, stimuland secretia de endorfine, hormonii fericirii. Prin cultivarea unei atitudini pozitive si a starii de prezenta, se reduce negativitatea si se instaleaza o stare mentala mai calma si mai optimista. Acest studiu a aratat ca Yoga poate reduce semnificativ simptomele depresiei la adultii cu tulburari depresive majore.

tipuri de yoga

Tipuri de Yoga

Exista numeroase tipuri de Yoga, fiecare cu specificul sau si cu o anumita orientare.
Iata cateva dintre cele mai populare tipuri:

Hatha Yoga

Considerata baza pentru multe alte stiluri, Hatha Yoga pune accent pe posturi fizice (asane) si tehnici de respiratie (pranayama). Este o alegere buna pentru incepatori.

Vinyasa Yoga

Un stil dinamic care sincronizeaza miscarea cu respiratia, creand un flux continuu intre asane. Vinyasa este potrivita pentru cei care doresc un antrenament mai intens.

Ashtanga Yoga

O practica mai structurata care urmeaza o serie fixa de posturi. Ashtanga Yoga este o alegere buna pentru cei care doresc o provocare fizica si mentala.

Kundalini Yoga

Se concentreaza pe trezirea energiei Kundalini prin exercitii fizice, tehnici de respiratie, cantari si meditatie. Este o practica energica, buna pentru cei care doresc sa exploreze spiritualitatea.

Iyengar Yoga: Un stil care foloseste propsuri (curele, blocuri) pentru a ajuta practicantii sa ajunga in diferite asane. Iyengar Yoga este potrivita pentru cei care cauta o aliniere precisa si doresc sa isi imbunatateasca flexibilitatea.

Yin Yoga

Un stil pasiv care se concentreaza pe tinerea unor posturi blande pentru perioade lungi de timp pentru a ajunge la tesuturile conjunctive. Yin Yoga este o alegere buna pentru relaxare si imbunatatirea mobilitatii.

Bikram Yoga (Hot Yoga)

Se practica intr-o incapere incalzita la temperaturi ridicate. Bikram Yoga poate fi o provocare fizica si nu este potrivita pentru toata lumea.

Alegerea tipului de Yoga potrivit depinde de preferintele individuale, de nivelul de conditie fizica si de obiectivele de fitness. Este recomandat sa incercati mai multe stiluri pentru a gasi unul care va este potrivit.

Riscuri si efecte secundare ale Yoga

Desi accidentarile grave sunt rare in Yoga, exista cativa factori de risc pe care sa ii iei in considerare inainte de a incepe practica. Cele mai frecvente accidentari asociate cu Yoga sunt entorsele si intinderile musculare.

Yoga este o practica sigura si benefica pentru majoritatea oamenilor, dar exista anumite riscuri si efecte secundare de care trebuie sa fii constient.

Practicarea Yoga poate provoca leziuni, in special la cei care nu sunt familiarizati cu miscarile. Este important sa incepeti cu o clasa pentru incepatori si sa ascultati corpul dumneavoastra.

Este posibil sa experimentati dureri musculare sau articulare dupa o clasa de Yoga, mai ales la inceput.

Anumite probleme de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare, pot fi agravate de anumite tipuri de Yoga. Este important sa consultati un medic inainte de a incepe orice program nou de exercitii fizice, inclusiv Yoga.

Unele persoane pot experimenta dureri de cap dupa o clasa de Yoga. Este posibil sa va simtiti ametit sau dezechilibrat, mai ales daca practicati Yoga intr-o camera fierbinte.

Unii oameni pot experimenta greata sau varsaturi dupa o clasa de Yoga.

Yoga este o practica excelenta pentru imbunatatirea sanatatii fizice si mentale. Exista multe beneficii surprinzatoare ale yoga pentru sanatate, care te pot ajuta sa te simti mai bine si sa duci o viata mai sanatoasa.

Nota: Informatiile prezentate in acest articol nu sunt un substitut pentru sfatul medical profesionist. Intotdeauna consulta medicul inainte de a incepe o noua practica de exercitii fizice, inclusiv Yoga.

Surse de informare:

„Yoga: Ce trebuie sa stii”: https://www.nccih.nih.gov/health/yoga-what-you-need-to-know

„Impactul a 10 saptamani de practica yoga asupra flexibilitatii si echilibrului sportivilor din facultate”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728955/

„Efectul yoga asupra stresului, anxietatii si depresiei la femei”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5843960/

„Eficacitatea Yoga ca forma de tratament pentru depresie”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871291/

„Impactul Yoga asupra biomarkerilor inflamatori: o revizuire sistematica”:
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1099800418820162

„Efectul yoga asupra durerii menstruale, a aptitudinii fizice si a calitatii vietii femeilor tinere cu dismenoree primara”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29037637/

„Efectele reglarii respiratiei yoghine: o revizuire narativa a dovezilor stiintifice”: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0975947617303224#bib30

„Practica individuala personalizata de yoga imbunatateste calitatea somnului, oboseala, anxietatea si depresia in tulburarea de insomnie cronica”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9012014/

- Advertisement -

RECENTE