Calendarul sarcinii: ce se permite în cele trei trimestre de sarcină

Ce se permite și ce nu se permite în sarcină. Cum să ai grijă de sănătatea mamei și a copilului. Cum are loc calcularea vârstei gestaționale și cum să te pregătești de naștere.

Totul despre sarcină – sfaturi pentru viitoarele mămici

În obstetrică, este acceptată împărțirea sarcinii pe săptămâni. Cu toate acestea, femeile măsoară adesea perioada în luni.

Acest lucru nu este în întregime corect, deoarece o lună include 4 sau 5 săptămâni, iar întreaga sarcină (gestația) a unei femei durează în jur de 40 de săptămâni (280 de zile).

În mod normal, nașterea poate începe aproape în orice moment de la 37 la 42 de săptămâni. Toată această perioadă este împărțită în trei trimestre.

Despre concepție

Obstetricienii iau în considerare vârsta gestațională din prima zi a ultimei menstruații.

Acest lucru este foarte convenabil, deoarece majoritatea femeilor păstrează un calendar și cunosc data exactă. Cu toate acestea, în acest moment încă nu există niciun făt.

Concepția are loc mai târziu – în timpul ovulației, după aproximativ două săptămâni. Ar fi posibil să se ia în considerare vârsta gestațională din momentul concepției, dar această dată este greu de calculat.

În plus, ovulația poate să nu aibă loc la mijlocul ciclului, ci mult mai devreme sau mai târziu – și atunci va fi și mai dificil să o calculezi.

Deci, există două etape ale sarcinii:

  1. Obstetrică – din prima zi a ultimei menstruații;
  2. Embrionară – din momentul concepției.

În prima fază a ciclului menstrual, ovulul se maturizează. Pe la mijlocul ciclului, acesta este eliberat din ovar și are loc ovulația.

Dacă în acel moment se întâlnește cu un spermatozoid, va avea loc fertilizarea și se va naște o nouă viață. Celula ou trăiește doar 24 de ore.

O zi mai târziu – și ea moare, iar după ovulație în a doua fază a ciclului, este imposibil să rămâi însărcinată.

Citește detalii despre sarcina pe săptămâni și luni la FericitaZi (cum se calculează sarcina pe săptămâni și luni).

Sănătatea mamei

Există o mulțime de sfaturi utile pentru femeile însărcinate și toate se rezumă la nevoia de a avea grijă de tine și de a-ți monitoriza sănătatea. Iată ce este recomandat:

Consultă un ginecolog. Ar trebui să te înregistrezi imediat ce vezi două dungi la testul de sarcină. Primul trimestru este cel mai important. Cum se va dezvolta sarcina depinde în mare măsură de cursul acestuia.

Se recomandă să faci toate examinările la timp – să faci teste, ecografie. Acest lucru te va ajuta să afli totul despre sarcină, să observi schimbările în timp și, dacă este necesar, să primești asistență.

Mănâncă corect. De alimentația mamei depinde cum se va dezvolta copilul și cum va fi sănătatea lui după naștere.

Da, nu a fost elaborată o dietă universală specială pentru gravide, dar medicul poate recomanda ca viitoarea mamă să urmeze o anumită dietă după examinare.

În principal, se recomandă respectarea regulilor generale ale unei alimentații sănătoase:

  • Mănâncă mai multe legume proaspete, fructe și verdețuri – până la 5 porții pe zi;
  • Limitează aportul de sare și zahăr adăugat;
  • Redu proporția de grăsimi animale din dietă;
  • Refuză alimentele prăjite, condimentate, sărate, cârnații și cărnurile afumate;
  • Dă preferință cerealelor integrale.

Păstrează-ți corpul în formă. Nu este vorba doar de greutate – deși trebuie să o monitorizezi în timpul sarcinii.

Dar este la fel de important să-ți întărești sistemul imunitar și să tratezi bolile care au apărut în timp, astfel încât să nu afecteze sănătatea fătului.

Organizează-ți ziua. Pentru ca sarcina și nașterea să se desfășoare în siguranță, viitoarea mamă ar trebui să distribuie în mod corespunzător misiunile în timpul zilei, dedicând timp atât muncii, cât și odihnei. Așadar, nu te suprasolicita și redu activitatea fizică, inclusiv în sport.

Renunță la alcool și la fumat dacă nu ai făcut-o înainte de concepție. Chiar și în doze mici, acestea pot provoca vătămări grave copilului.

Alcoolul acționează ca o otravă asupra nervilor și creierului, fiind una dintre cele mai frecvente cauze de anomalii în dezvoltarea copilului. Iar țigările conțin nicotină și aproape 5.000 de alte substanțe chimice.

Astfel, femeile însărcinate care fumează au adesea avorturi spontane sau nașteri premature.

Copiii născuți din mame fumătoare suferă adesea de astm, alergii, pneumonie, bronșită și alte boli. Există, de asemenea, un risc crescut de sindrom de moarte subită a sugarului.

Nu lua medicamente fără prescripție medicală. Unele medicamente sunt periculoase pentru femeile însărcinate și pentru copiii nenăscuți.

Chiar dacă ești bolnavă și trebuie să iei medicamente, spune-i medicului tău că ești însărcinată, iar când cumperi medicamente de la farmacie, avertizează întotdeauna că ești gravidă.

  • Evită supraîncălzirea și hipotermia.
  • Nu face radiografii, RMN și alte proceduri similare, fără indicații stricte și trimitere de la un medic.
  • Evită situațiile stresante.

Corpul femeii gravide se schimbă în fiecare săptămână și este foarte important în această perioadă să îți monitorizezi starea de bine și să observi schimbările în timp.

Sănătatea copilului

Una dintre cele mai frecvente întrebări ale femeilor însărcinate: de unde să știe că totul este în regulă cu copilul lor?

Din păcate, copilul nu ne poate semnala despre bunăstarea lui. Dar putem afla cum se dezvoltă și dacă totul este în regulă în timpul examinării și cu ajutorul ultrasunetelor. Monitorizarea se efectuează la fiecare vizită la medic.

Medicul ginecolog evaluează modul în care burtica viitoarei mame este rotunjită, află dacă bebelușul se mișcă bine. În etapele ulterioare – ascultă bătăile inimii fetale cu un stetoscop.

De asemenea, poate palpa capul și pelvisul fătului prin abdomen și poate afla dacă bebelușul este poziționat corect în cavitatea uterină.

Ecografia pentru gravidele sănătoase se face de trei ori în timpul sarcinii – în fiecare trimestru.

Cu ajutorul ultrasunetelor, poți vedea cum se dezvoltă fătul și poți identifica anomaliile. În al treilea trimestru, CTG se face și pentru a evalua starea fătului – pentru a auzi bătăile inimii copilului.

Cum să te pregătești pentru naștere

Nașterile sunt considerate “la termen” dacă au loc în perioadă de la 37 la 41 de săptămâni. Astfel, bebelușul este complet pregătit să se nască și poate exista în afara uterului mamei.

Dacă un copil se naște prematur, atunci are nevoie de îngrijiri medicale. Nașterea începe cu deschiderea colului uterin și apariția contracțiilor și durează în mediu 12-18 ore.

În prima sarcină, travaliul apare de obicei mai târziu și durează mai mult.

Cu fiecare sarcină ulterioară, durata travaliului, de obicei, scade. Poți aștepta până când începe travaliul fie acasă, fie în spital.

Prima opțiune este permisă dacă femeia și fătul sunt sănătoși, iar sarcina decurge fără complicații.

Dacă ceva nu merge bine, este recomandat să mergi în prealabil la maternitate și să te pregătești pentru nașterea copilului. Iată de ce vei avea nevoie la maternitate:

Pentru mama

  • Papuci de cameră;
  • Halat;
  • Lenjerie intimă;
  • Sutien de alăptare;
  • Tampoane postpartum;
  • Lenjerie de compresie (dacă ai vene varicoase);
  • Bandaj postpartum (dacă este planificată o operație cezariană);
  • Cremă pentru sfârcurile crăpate;
  • Detergenți (șampon, gel de duș), cremă, produse cosmetice (opțional);
  • Periuță de dinți, pastă de dinți;
  • Hârtie igienică, prosop;
  • Cană, lingură.

Pentru copil

  • Scutece (mărimea 1), de preferință premium, pentru a evita iritația;
  • Îmbrăcăminte (1-2 body sau salopete, 1 căciulă, 1-2 perechi de mănuși de bumbac);
  • Produse de îngrijire.

După naștere, începe o nouă etapă interesantă în viața ta.

Acum bebelușul există separat de tine, dar încă are nevoie de îngrijirea ta constantă.

Este foarte important în această perioadă să stabilești contactul cu copilul și să-i oferi condiții favorabile de dezvoltare și creștere.

Sursa foto: pixabay.com

- Advertisement -

RECENTE