Cand pica Pastele Ortodox si cel Catolic in 2024. Datele oficiale!

Pastele sarbatoreste invierea lui Iisus Hristos in a treia zi dupa ce a fost rastignit, asa cum este relatat in Noul Testament al Bibliei. Este considerata cea mai importanta sarbatoare a Bisericii Crestine.

In 2024, Pastele Ortodox este sarbatorit pe 5 Mai, in vreme ce Pastele Catolic pica pe data de 31 martie.

Sarbatoarea Pastilor comemoreaza eliberarea poporului evreu din sclavie si mii de crestini sarbatoresc invierea lui Iisus, piatra de temelie a Credintei, care ne elibereaza de robia pacatului si ne deschide calea catre viata vesnica.

Pastele este cunoscut si ca Ziua Pastelui, Duminica Pastelui, Duminica Invierii, Duminica Slavei sau Duminica Sfanta.

Se incheie cu Saptamana Mare, zile in care se comemoreaza rastignirea si moartea lui Iisus in Vinerea Mare, iar invierea si aparitia sa in fata ucenicilor sai este sarbatorita in Duminica Pastelui.

Odata cu Pastele incepe o perioada cunoscuta sub numele de Perioada Pastelui, care dureaza cincizeci de zile si se termina in Duminica Rusaliilor. Potrivit Sfintelor Scripturi, odata cu Pastele, Dumnezeu da crestinilor speranta pentru inviere si pentru un nou mod de viata, reprezentat in intoarcerea lui Hristos din morti.

Aceste zile sunt dedicate rugaciunilor, reflectarii si bucuriei impartasite in familie. O atmosfera de fraternitate si veselie domneste in intreaga tara, iar oamenii se aduna in jurul traditiilor pascale, precum vopsirea oualor rosii si schimbul de urari si felicitari de Paste. Rugaciunile adunate laolalta consolideaza legaturile spirituale, iar mesajele pentru cei dragi completeaza atmosfera calda a acestei sarbatori.

De ce Pastele Ortodox si Catolic se sarbatoresc la date diferite?

Pastele ortodox si Pastele catolic au, in general, date diferite, deoarece cele doua biserici folosesc calendare diferite pentru calcul. Pastele catolic este calculat dupa calendarul gregorian. Pastele ortodox este calculat dupa calendarul iulian. Rareori, sarbatoarea de Paste (ortodoxa si catolica) va cadea in aceeasi zi. Urmatoarea data la care cele doua sarbatori vor coincide va fi 20 aprilie 2025.

Pastele Ortodox 2010 – 2030
Pastele Ortodox 2020 – 19 aprilie
Pastele Ortodox 2021 – 2 mai
Pastele Ortodox 2022 – 24 aprilie
Pastele Ortodox 2023 – 16 aprilie
Pastele Ortodox 2024 – 5 mai
Pastele Ortodox 2025 – 20 aprilie
Pastele Ortodox 2026 – 12 aprilie
Pastele Ortodox 2027 – 2 mai
Pastele Ortodox 2028 – 16 aprilie
Pastele Ortodox 2029 – 8 aprilie
Pastele Ortodox 2030 – 28 aprilie

Pastele Catolic 2020 – 2030
Pastele Catolic 2020 – 12 aprilie
Pastele Catolic 2021 – 4 aprilie
Pastele Catolic 2022 – 17 aprilie
Pastele Catolic 2023 – 9 aprilie
Pastele Catolic 2024 – 31 martie
Pastele Catolic 2025 – 20 aprilie
Pastele Catolic 2026 – 5 aprilie
Pastele Catolic 2027 – 28 martie
Pastele Catolic 2028 – 16 aprilie
Pastele Catolic 2029 – 1 aprilie
Pastele Catolic 2030 – 21 aprilie

De ce Pastele isi schimba data in fiecare an?

Data Saptamanii Mare variaza in fiecare an datorita modului in care este stabilita in calendarul liturgic. Spre deosebire de alte sarbatori care au date fixe, precum Anul Nou sau ziua de Craciun, Pastele se calculeaza dupa un sistem specific.

Data Pastelui este legata de echinoctiul de primavara in emisfera nordica si de echinoctiul de toamna in emisfera sudica. Se bazeaza pe un sistem numit „calcul ecleziastic” care urmeaza calendarul lunar si solar. Mai exact, Pastele (si, prin urmare, Saptamana Mare) este setat sa cada in prima duminica dupa prima Luna plina care are loc dupa echinoctiul de primavara.

Care este semnificatia Pastelui?

Pastele este o sarbatoare religioasa celebrata de Biserica Ortodoxa si Catolica in prima duminica dupa luna plina, urmand echinoctiul de primavara in emisfera nordica, conform calendarului iulian. Pastele Catolic este calculat dupa calendarul gregorian. Aceasta sarbatoare comemoreaza intrarea lui Iisus in Ierusalim si promisiunea vietii vesnice pentru credinciosii crestini.

Termenul de Paste provine din latinescul pascae , care, la randul sau, provine din grecescul πάσχα (pasja), o adaptare a ebraicii פסח (pesah), care inseamna „pas” sau „salt”.

Sarbatoarea are doua cicluri distincte: Postul Mare (care include cele trei duminici anterioare Postului Mare) si cel pascal (care cuprinde atat Postul Mare, cat si Saptamana Mare).

Ultima saptamana a Postului Mare se incheie cu Duminica Iertarii, un moment propice pentru reconcilierea membrilor comunitatii.

Cand incepe Postul Pastelui in 2024

Diferenta in datele de inceput ale posturilor dintre catolici si ortodocsi reflecta variabilitatea traditiilor crestine. In timp ce catolicii incep postul pe 14 februarie, ortodocsii il incep pe 18 martie. Notabil este faptul ca ambele comunitati mentin aceeasi durata de post, pana la Pastele lor respectiv, astfel pastrandu-se echilibrul in numarul de zile de abstinenta si reflectand unitatea in diversitatea practicilor religioase. Aceasta diversitate de traditii adauga o dimensiune bogata experientei spirituale, subliniind respectul pentru diferitele obiceiuri si interpretari ale credintei crestine.

Pe parcursul Postului Mare, crestinii ortodocsi si catolicii tin un post riguros de 40 de zile, renuntand la carne, produse lactate si alcool. Acesta simbolizeaza o pregatire spirituala, in care se promoveaza caritatea si rugaciunea prin abstinenta de la anumite alimente. La sfarsitul postului, familiile se aduna pentru a impartasi mese festive, in special bazate pe carne de miel.

Ramuri de salcie sunt binecuvantate in timpul serviciilor liturgice, iar dupa slujba de Paste, au loc comuniuni bisericesti.

Zilele Saptamanii Mari ortodoxe includ Joia Mare sau Joia Curata, Vinerea Mare si Sambata Mare.

In Vinerea Mare, se evita utilizarea obiectelor ascutite, in conformitate cu credinta ca nu ar trebui sa se adauge suferintei lui Hristos. In noaptea Sambetei Mari, are loc „procesiunea crucilor” dupa incheierea slujbei festive.

Cate zile libere vor avea romanii de Paste in 2024

De Pastele Ortodox 2024, romanii vor avea liber in zilele de 3, 5 si 6 mai, adica in Vinerea Mare, in prima zi de Paste (duminica) si, respectiv, in a doua zi de Paste (luni).

In lumina diversitatii de traditii si practici, celebrarea Pastelui aduce in comuniune crestinii ortodocsi si catolici intr-un spirit de unitate si respect reciproc. In ciuda diferentelor de date si metode de calcul, esenta sarbatorii ramane aceeasi: bucuria invierii lui Iisus Hristos si speranta pentru o viata noua. Pastele nu este doar o sarbatoare, ci si o perioada de post si rugaciune care marcheaza pregatirea spirituala a credinciosilor.

- Advertisement -

RECENTE