Fanii fideli cunosc perfect toate volumele cartilor Harry Potter. Cu toate acestea, exista intrebari constante despre cate volume Harry Potter exista si in ce ordine ar trebui citite. Mai ales pentru cei care nu au avut inca contact cu aventurile tanarului vrajitor! Pentru a va ajuta, am creat o lista cu cartile Harry Potter in ordine cronologica!
Saga Harry Potter este formata din sapte carti. Ele trebuie citite in ordine, pentru ca cele sapte volume din Harry Potter formeaza un ciclu inchis. Desi Harry Potter este de obicei mentionat ca o serie, este de fapt o saga. Care este diferenta dintre o serie si o saga?
Saga este un intreg inchis, in care ordinea volumelor individuale este importanta. Trebuie sa cititi toate partile in ordine, pentru ca formeaza o ordine cronologica. Asa este in seria Harry Potter – ordinea este extrem de importanta. In cadrul seriei, totusi, volumele individuale sunt slab legate si de obicei pot fi citite fara a le cunoaste cele anterioare. Un bun exemplu de serie este Cronicile din Narnia.
Ar trebui sa cititi cartile Harry Potter in ordine?
Toate volumele Harry Potter se concentreaza pe viata personajului din titlu. Il intalnim in prima carte cand are doar unsprezece ani. Merge la Hogwarts, cea mai buna scoala de vrajitorie din lume. Fiecare volum spune povestea unui an din viata lui Harry – de obicei asistam la viata de scoala si aventurile lui la Hogwarts. Cu toate acestea, trebuie remarcat imediat ca studiul la Hogwarts este mult mai neobisnuit si mai periculos decat ar parea, asa ca cititorul nu ar trebui sa se plictiseasca!
Intrucat romanele din intreaga saga sunt strans legate, Harry Potter ar trebui citit in ordine cronologica, altfel este posibil sa nu intelegeti comploturile individuale. Exista, de asemenea, mai multe carti secundare create de JK Rowling, dar intriga lor este vaga sau doar putin legata de saga. De asemenea, merita sa le cititi numai dupa ce v-ati familiarizat cu cele sapte parti principale – deoarece datorita acestui lucru veti fi mai bine familiarizati cu realitatile magice.
Inainte de a intra intr-o scurta introducere in saga Harry Potter si toate partile sale in ordine, sa evidentiem doar cele mai importante personaje care au un impact semnificativ asupra intrigii:
Harry Potter – personajul principal al seriei mentionat mai sus. Un tanar vrajitor crescut de o matusa si un unchi muggle (ne-magici). Din motive necunoscute lui, este considerat unul dintre cei mai importanti magicieni din lume. La Hogwarts, el ajunge la Gryffindor impreuna cu Hermione si Ron.
Hermione Granger – prietena lui Harry, o vrajitoare dintr-o familie Muggle. Extrem de inteligent, ambitios si ii place sa invete.
Ron Weasley – prietenul lui Harry si Hermione, care provine dintr-o familie magica. Loial si sociabil, desi uneori putin infricosator.
Voldemort (The Dark Lord) – Principalul antagonist al intregii serii, care a ucis parintii lui Harry. A fost considerat mort de ani de zile, dar s-a intors pentru a cuceri lumea.
Draco Malfoy – egalul lui Harry, un student din Slytherin, o casa in competitie cu Gryffindor. Arogant, nebun si ostil fata de Harry.
Profesorul Dumbledore – directorul de la Hogwarts, un prieten al lui Harry si care pare sa ascunda multe secrete.
Severus Snape – profesor de potiuni si sef al lui Slytherin. Din motive necunoscute, il displace pe Harry inca de la inceputul sederii sale la scoala.
Pe langa eroii mentionati, exista, desigur, multe alte personaje importante, dar cele sapte de mai sus merita amintite in special. Acum este timpul sa trecem la carti – iata cartile Harry Potter in ordine cronologica!
Cartile Harry Potter in ordine cronologica – 7 volume
Pana acum, au fost scrise sapte carti Harry Potter. Nu uitati sa cititi toate partile in ordine cronologica, pentru ca numai atunci veti cunoaste intreaga poveste a acestei lumi magice. Cartile Harry Potter in ordine cronologica sunt enumerate mai jos:
1. „Harry Potter si Piatra Filozofala” (1997)
Prima parte din „Harry Potter” a fost scrisa de JK Rowlingin 1997. Cartea a devenit aproape imediat un bestseller. In prima parte, cititorul invata ca paralel cu lumea noastra, exista o lume alternativa: lumea vrajitorilor. Oamenii care nu sunt magici (numiti muggles) habar nu au despre asta. Cu toate acestea, cei care sunt inzestrati cu talent magic merg la scoli speciale si apoi lucreaza in profesii magice. Personajul nostru principal, Harry, este un orfan, crescut de matusa si unchiul sau inca de mic. La varsta de 11 ani, afla ca parintii lui erau vrajitori si este pe cale sa intre in cea mai buna scoala de vrajitori. La Hogwarts, Harry isi face prieteni adevarati, dar isi face si dusmani. Scoala in sine, desigur, este plina de mistere, dar cel mai mare puzzle pe care tinerii vrajitori vor trebui sa-l rezolve este enigma Pietrei Filosofale. Cel mai important, el afla ca ucigasul parintilor sai, Lord Voldemort, este inca in viata si intentioneaza sa se intoarca.
2. „Harry Potter si Camera Secretelor” (1998)
Aceasta este a doua parte a sagai scrisa in 1998. Aceasta parte acopera al doilea an al lui Harry la Hogwarts. Oricat de incredibil ni s-ar parea, Harry asteapta cu nerabdare sfarsitul verii si intoarcerea la scoala. Ii este dor de cei mai buni prieteni ai sai, Ron Wesley si Hermione Granger. Hogwarts este adevarata lui casa. In a doua parte a sagai, aflam mai multe despre originile si copilaria lui Voldemort, despre relatia lui cu serpii si cu legendarul Slytherin, unul dintre cei patru fondatori ai Hogwarts. Intrucat fiecare volum al seriei ascunde o aventura si un mister, a doua parte a lui Harry Potter este plina de actiune rapida menita sa rezolve misterul trecutului.
Al doilea an la Hogwarts inseamna mai multe aventuri pentru tinerii vrajitori si o alta conspiratie de descoperit – de data aceasta legata de un monstru antic care se presupune ca se ascunde la Hogwarts. Harry Potter in aceasta parte este chiar acuzat ca este mostenitorul lui Slytherin. Acest mostenitor (conform legendelor) urmeaza sa deschida camera secretelor. Ar putea fi Harry cu adevarat el – daca poate vorbi Parseltongue, la fel ca legendarul Slytherin?
3. „Harry Potter si prizonierul din Azkaban” (1999)
A treia parte a lui Harry Potter a fost lansata in 1999. Este o parte preferata a multor fani Harry Potter si, in acelasi timp, o poveste emotionanta si inaltatoare. In al treilea volum, Harry isi intalneste singura ruda si castiga in el un protector si un prieten. Pe scena intra Sirius Black, care este considerat un slujitor al lui Voldemort, un fugar din Azkaban, o inchisoare pazita de dementori inspaimantatori. Toti, inclusiv Harry, sunt convinsi ca Black i-a tradat pe parintii lui Harry. Intre timp, Sirius spune o cu totul alta poveste.
Totusi, acesta nu este sfarsitul surprizelor: in scoala apar noi profesori, cum ar fi enigmaticul Remus Lupin, iar pazitorul Hagrid in aceasta parte va juca un rol complet nou. In plus, autoarea ne arata ceva mai mult din lumea magica. Pe langa deja binecunoscutul Hogwarts, tineri vrajitori au pornit spre satul Hogsmeade, care, desi plin de atractii, se dovedeste a fi periculos pentru adeptii magiei. In acelasi timp, anul acesta profesorul Lupin, un magician misterios care nu este chiar cine pretinde ca este, devine profesorul de Aparare impotriva artelor intunecate. In ciuda prieteniei lui cu Harry, s-ar putea dovedi si el un tradator?
4. „Harry Potter si Pocalul de Foc” (2000)
Partea a patra a seriei a fost tiparita in Anglia in 2000. A patra parte este exceptional de fericita pentru fanii lui Harry Potter, deoarece este mult mai mare ca volum si, in plus, incepe cu un eveniment sportiv impresionant: Cupa Mondiala de Quidditch. Anul scolar aduce si multe emotii, pentru ca eroul nostru participa la periculosul Turneu Trei Vrajitori, la care nu ar trebui sa se califice deloc. In mod clar, cineva este foarte dornic ca Harry sa isi asume trei sarcini care pun viata in pericol. A patra parte a sagai este mult mai intunecata decat precedentele, deoarece cineva apropiat lui Harry cade victima a turneului. In plus, cel mai redutabil adversar al lui Harry, insusi Lordul Voldemort, renaste pe deplin si isi recapata puterile. „Harry Potter si Pocalul de Foc” este o carte plina de rasturnari dinamice ale intrigii si evenimente surprinzatoare. Dupa aceasta parte, este imposibil sa nu le citesti pe urmatoarele.
5. „Harry Potter si Ordinul Phoenix” (2003)
A cincea parte din „Harry Potter” la randul sau este „Ordinul Phoenix” din 2003. In acest volum, Harry, Ron si Hermione se alatura Ordinului Phoenix pentru a-l invinge pe Voldemort impreuna cu vrajitorii adulti. Parintii lui Harry si Dumbledore insusi au apartinut odata acestei organizatii. Nevoia de a resuscita Ordinul este mare, deoarece amenintarea din partea lui Voldemort si a Devoratorilor Mortii devine palpabila. Din aceasta parte a lui Harry Potter vine poate cea mai urata profesoara din toate timpurile – Dolores Umbridge. Ea devine Marele Inchizitor si il inlocuieste pe Dumbledore ca director. Sub conducerea ei, Hogwarts se schimba dincolo de recunoastere, deoarece directoarea foloseste metode josnice si pedepse derogatorii. Lectiile ei de aparare impotriva artelor intunecate sunt complet inutile. Voldemort aduna din ce in ce mai multe forte in jurul lui si reprezinta o amenintare reala pentru lumea vrajitorilor.
6. „Harry Potter si Printul Semisange” (2005)
A sasea parte a lui Harry Potter este cea mai incitanta, dar si probabil cea mai trista parte a ciclului. A fost creata in 2005. Ce aventuri are Harry Potter in partea urmatoare? Al saselea volum din aventurile tanarului vrajitor aduce evenimente si mai surprinzatoare si o atmosfera mult mai intunecata. Pe langa vicisitudinile scolare si primele iubiri, la Hogwarts se intampla o multime de lucruri rele. Finalul acestui volum aduce o asemenea doza de emotii incat trebuie imediat sa ajungi la urmatorul. In a sasea parte a sagai, Dumbledore il angajeaza pe Harry in cautarea Horcruxurilor. Acestea sunt obiectele magice necesare pentru a-l invinge pe Voldemort. In cea de-a sasea carte, Harry foloseste o carte de potiuni care a apartinut candva unui anume Print Semisange. Notele scrise de mana indica faptul ca proprietarul acestei carti era un geniu. Cine se afla in spatele acestei suprafete si care este rolul Printului Semisange in povestea lui Harry?
7. „Harry Potter si Talismanele Mortii” (2007)
„Harry Potter si Talismanele Mortii” este ultima parte care prezinta marele final uluitor al sagai. Harry decide sa nu se intoarca la Hogwarts anul acesta. Vrea sa-si continue cautarea de Horcruxuri. Hermione si Ron il ajuta – in curand se dovedeste ca expeditia va fi extrem de periculoasa, pentru ca toti trei sunt cautati de acolitii Domnului Intuneric. In volumul 7 are loc confruntarea finala a lui Harry cu Voldemort. Harry stie ca nu poate invinge Lordul Intunecat decat daca distruge mai intai toate Horcruxurile, deoarece acestea sunt nemurirea Domnului Intuneric. Prin urmare, impreuna cu Ron si Hermione, ei parasesc Hogwarts, unde conducatorii lui Voldemort, si pleaca intr-o misiune pentru a gasi Horcruxurile. Ultima parte se incheie cu marea batalie de la Hogwarts. Din pacate, batalia aduce victime.
Citeste si: >> Carti pentru copii – cele mai frumoase (conform celor mici)
Harry Potter. Editii speciale ale cartilor din serie
In cursul publicarii cartilor Harry Potter, JK Rowling a scris si alte romane. Desi nu au avut atat de succes, sunt cu siguranta un deliciu pentru fanii magiei.
„Animale fantastice si unde sa le poti gasi” (2001)
„Fantastic Beasts and Where to Find Them” este o carte scrisa de JK Rowling in 2001, iar in 2016 a fost adaptata intr-un film. Cartea este un fel de „manual”, care ofera informatii despre diverse creaturi magice gasite in universul Harry Potter.
Desi cartea a fost publicata initial ca un insotitor al popularei serie Harry Potter, de atunci a fost extinsa si lansata ca volum independent. Fantastic Beasts este o lectura placuta pentru fanii tineri si batrani ai seriei Harry Potter si ofera o perspectiva interesanta asupra lumii fascinante a creaturilor magice.
„Harry Potter si copilul blestemat” (2016)
In 2016, a fost lansata a opta poveste despre Harry Potter, intitulata Harry Potter si copilul blestemat. Partile 1 si 2. Acesta nu este al optulea volum, deoarece seria Harry Potter se incheie cu Batalia de la Hogwarts si infrangerea lui Voldemort in volumul al saptelea. Copilul blestemat nu este un roman, ci o piesa de teatru, in special un scenariu de teatru scris de Jack Thorne, regizorul John Tiffany si insasi JK Rowling.
Actiunea cartii incepe la 19 ani dupa batalia de la Hogwarts. Acum adult, Harry lucreaza la Ministerul Magiei. Are trei copii, dintre care cel mai mic, Albus, este protagonistul din Cursed Child. Scenariul, desi este o experienta de lectura complet diferita fata de cele sapte volume ale ciclului, fascineaza cu solutiile intriga. Exista o multime de surprize in ea, iar actiunea este condusa intr-un mod magistral tipic pentru JK Rowling.
„Harry Potter. O calatorie prin istoria magiei” (2017)
Aceasta este cartea perfecta pentru fanii Harry Potter pentru care partile de mai sus nu sunt suficiente si care ar dori sa se adanceasca si mai mult in lumea creata de JK Rowling.
Cititorii vor gasi in el nu numai o multime de fapte interesante despre vraji, animale neobisnuite, magicieni si obiecte legendare, dar si ilustratii frumoase. Mai mult, cartea contine notele scrise de mana ale lui Rowling!
„Animale fantastice: Crimele lui Grindelwald” (2018)
Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald este a doua carte din seria Fantastic Beasts. Newt Scamander (Eddie Redmayne) este recrutat de Albus Dumbledore (Jude Law) pentru a-l ajuta pe vrajitorul intunecat Gellert Grindelwald (Johnny Depp). Filmul este uimitor din punct de vedere vizual, cu efecte extinse folosite pentru a crea creaturi magice. Crimele lui Grindelwald este un must-have pentru fanii seriei Harry Potter si cu siguranta va incanta publicul.
„Animale fantastice: Secretele lui Dumbledore” (2022)
Cea de-a treia editie din seria Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore a fost lansata in 2022. Sinistrul Gellert Grindelwald aduna armate ale acolitilor sai in incercarea de a prelua din nou controlul asupra lumii magice. Dumbledore este asistat de magizoologul Newt Scamander, impreuna cu alti vrajitori si un brutar Muggle.
Lista cu filme Harry Potter in ordine cronologica – in ce ordine ar trebui sa le vizionezi
Totusi, daca vrem sa ne uitam la filme al caror personaj principal este Harry Potter – in ce ordine ar trebui sa urmarim productiile cinematografice? Aranjarea titlurilor picturilor individuale coincide cu titlurile volumelor ulterioare ale seriei literare, cu diferenta ca ultimul roman al lui JK Rowling a fost impartit de realizatori in doua parti separate, datorita dimensiunii si multitudinii sale extinse. de fire. Adaptarea ciclului de roman este creata de:
1. „Harry Potter si Piatra Filizofala” (Harry Potter and the Sorcerer’s Stone), 2001, dir. Chris Columb,
2. „Harry Potter si Camera Secretelor” (Harry Potter and the Chamber of Secrets), 2002, rez. Chris Columb,
3. „Harry Potter si prizonierul din Azkaban” (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban), 2004, dir. Alfonso Cuaron
4. „Harry Potter si Pocalul de Foc” (Harry Potter and the Goblet of Fire), 2005, rez. Mike Newell
5. „Harry Potter si Ordinul Phoenix” (Harry Potter and the Order of the Phoenix), 2007, rez. David Yates
6. „Harry Potter si Printul Semisange” (Harry Potter and the Half-Blood Prince), 2009, rez. David Yates,
7.1. Partea I: „Harry Potter si Talismanele Mortii” (Harry Potter and the Deathly Hallows), 2007, dir. David Yates,
7.2. Partea II: „Harry Potter si Talismanele Mortii”, 2007, dir. David Yates.
Cum sa cititi cartile Harry Potter in ordine? Ar trebui sa va uitati mai intai la filme sau sa incepeti cu cartile?
Daca ordinea in care cititi si vizionati partile Harry Potter conteaza este un subiect controversat. Sunt cei care spun ca este esential sa cititi cartile inainte de a viziona filmele pentru ca filmele omit detalii importante. Potrivit acestui grup de fani, cartile ofera o poveste mai bogata si mai completa.
Pe de alta parte, exista cei care sustin ca nu conteaza in ce ordine consumati povestea Harry Potter, atata timp cat ajungeti sa experimentati atat cartile, cat si filmele. Filmele sunt uluitoare din punct de vedere vizual si sunt capabile sa surprinda esenta cartilor, chiar daca omit cateva detalii. In cele din urma, depinde de fiecare persoana daca vrea sa citeasca cartile inainte de a viziona filmele sau invers.