Lasata Secului de Craciun este o zi speciala in care ne strangem cu totii la masa pentru a savura ultimele bunatati „de dulce” inainte de a incepe Postul Craciunului. E o ocazie de sarbatoare si bucurie, in care familia si prietenii se reunesc, iar mesele sunt pline de preparate traditionale. Hai sa vedem ce nu ar trebui sa lipseasca din meniu si ce traditii frumoase insotesc aceasta zi!
Ce bunatati se mananca la Lasata Secului?
La Lasata Secului, mesele sunt o adevarata desfatare culinara, cu tot felul de bunatati pe care nu vrei sa le ratezi inainte de post! E o ocazie perfecta sa te rasfeti alaturi de cei dragi. In functie de zona tarii, preparatele pot varia putin, dar sunt cateva bucate care se gasesc mai mereu pe masa de Lasata Secului. Iata cateva dintre ele:
Friptura de pasare – Puiul sau gaina rumenita la cuptor este nelipsita! Mai ales ca, din batrani, se spune ca friptura din pieptul gras de pasare arata ca iarna va fi geroasa, iar daca e subtire, vine o iarna mai blanda.
Sarmale – Cu siguranta nu lipsesc sarmalele. Umplute cu carne, orez si mirodenii, in foi de varza sau de vita, ele sunt printre cele mai iubite preparate traditionale si nu pot lipsi dintr-o masa festiva.
Placinte cu branza – Fie ca sunt dulci sau sarate, placintele cu branza sunt perfecte pentru aceasta ocazie. Sunt simple, dar atat de gustoase!
Ciorba cu carne – Pentru un inceput bun al mesei, ciorba de porc sau vita, cu legume proaspete si verdeturi, aduce un plus de caldura si aroma, mai ales intr-o zi racoroasa de noiembrie.
Deserturi de casa – Cozonacii cu nuca, cornuletele fragede sau prajiturile simple, dar delicioase sunt vedetele dulci de pe masa. Cum sa refuzi un cozonac pufos cu aroma de vanilie si rom?
Traditii si obiceiuri la Lasata Secului
La Lasata Secului, traditiile si obiceiurile ne aduc impreuna si ne pregatesc pentru perioada de post. E o zi speciala, plina de simboluri si momente care ne apropie de cei dragi. Iata cateva dintre cele mai interesante obiceiuri!
Mese bogate si timp cu familia – Lasata Secului e despre a sta la masa cu familia, unde te asteapta tot felul de bunatati – sarmale, carne prajita, placinte si deserturi de tot felul. Toata lumea se aduna sa se bucure de aceste mancaruri „de dulce” inainte de post.
Finii merg cu plocon la nasi – Poate ai auzit de obiceiul acesta. Finii duc nasilor un colac mare, o sticla de vin si, de obicei, un pui fript, ca semn de respect si apreciere. E un gest de respect si de impacare, ca sa intram in post fara suparari si certuri.
Struguri sau stafide pentru noroc – O traditie populara spune ca, daca mananci struguri sau stafide la Lasata Secului, vei avea parte de noroc si belsug in anul ce urmeaza.
Usturoiul pentru protectie – Se spune ca e bine sa ungi usile si ferestrele cu usturoi, ca sa tii la distanta spiritele rele si sa protejezi casa pe durata postului.
Curatenia si pregatirea casei – In multe case, gospodinele spala si curata bine toate vasele in care s-a gatit „de dulce”, ca sa fie pregatite pentru mancarurile de post. Se mai face si un gest simbolic – strang resturile de mancare in fata de masa si le scutura afara, spunand vorbe care sa alunge pasarile de la recolta.
Focuri de purificare – In unele zone, cum ar fi Sebes, oamenii aprind focuri mari. Se spune ca focurile astea alunga spiritele rele si curata locul, fiind un fel de pregatire simbolica pentru post.
Superstitii
Mai sunt si cateva superstitii: de exemplu, e bine sa nu imprumuti nimic din casa in ziua asta, ca sa nu atragi ghinionul. In unele locuri, femeile evita sa coasa, sa spele sau sa calce, pentru a preveni orice fel de probleme in familie.
Lasata Secului e, asadar, o zi plina de obiceiuri frumoase, care ne ajuta sa intram in perioada de post cu inima impacata si cu ganduri bune.
Ce inseamna Lasata Secului pentru noi?
De ce e importanta Lasata Secului? Ei bine, marcheaza tranzitia de la mesele bogate si de la toate micile placeri culinare la o dieta mai simpla, specifica postului. Practic, facem o pauza de la ce ne place cel mai mult si ne concentram pe lucruri mai esentiale. La origini, „Lasata Secului” vine din expresia „lasatul secului”, adica renuntarea la mancarurile grase si bogate.
In ziua asta, familiile se aduna, se bucura de o masa plina de bunatati traditionale – de la sarmale si placinte cu branza pana la tot felul de deserturi care sa ne tina pofta in frau in perioada de post. Dar nu e doar despre mancare! De Lasata Secului, finii isi viziteaza nasii, duc mici daruri si cer iertare pentru orice suparare din timpul anului. E un moment de impacare si de unitate.
Lasata Secului mai inseamna si sa ne curatam sufletul si sa lasam in urma micile obiceiuri care nu ne sunt de folos. Altfel spus, intram in post cu o stare de bine si de impacare, pregatiti sa ne concentram pe lucrurile care conteaza cu adevarat.
Asa ca, pe 14 noiembrie, sa ne bucuram de toate aceste bunatati si sa intram in Postul Craciunului cu inimile pline de bucurie si recunostinta.