Top 50 cele mai bune jocuri video din toate timpurile

Este greu sa alegi favorite cand vine vorba de jocuri video. Ca si in cazul filmelor si cartilor, preferinta cuiva pentru jocurile video este profund personala. Dar asta nu ne-a impiedicat sa adunam cele mai populare 50 de jocuri video din toate timpurile.

Indiferent daca joci sau nu jocuri video, acestea au devenit o parte integranta a culturii noastre. Unora, le este greu sa-si imagineze o lume fara jocuri video.

Avand milioane de titluri din care sa alegem, am luat in considerare influenta, inovatia, mostenirea, impactul social, receptia critica si capacitatea de joc. Rezultatul este o lista cu cele mai bune 50 de jocuri video care cuprinde diferite epoci si genuri; o selectie care respecta jocurile care au definit trecutul si pe cele despre care credem ca vor fi indispensabile pentru viitorul industriei.

scauneonline.ro

Am luat in considerare cativa factori atunci cand am ales cele mai populare jocuri video: lista include jocuri video pentru consola, care se intind din anii 1980 pana in prezent. In cele mai multe cazuri, am ales ca preferata o intreaga franciza sau o serie de jocuri, mai degraba decat doar unul.

De asemenea, am luat in considerare scorurile Metacritic, recenziile utilizatorilor, precum si propria noastra experienta personala pentru a alege jocurile din aceasta lista. Vestea buna este ca multe dintre aceste jocuri fie au fost relansate, fie exista inca intr-o forma oarecare, fie in magazinele online sau prin console virtuale precum cea a Wii U.

1. „Super Mario Bros”

Data lansarii:  9 iulie 1981

Platforma:  Nintendo

Cumpara-l aici»

In 1985, Mario a devenit rapid chipul si mascota Nintendo – si o icoana pentru intreaga industrie. Mario este un simbol in industria jocurilor: detine Guinness World Records pentru „Cea mai vanduta serie de jocuri video din toate timpurile”, „Cel mai prolific personaj de joc video” si da, chiar si „Primul film bazat pe un videoclip existent”. Jocul Mario este, de asemenea, un simbol al culturii pop: are jucarii, reclame, bomboane si, desigur, unele dintre cele mai vandute jocuri video. Mario a aparut in 116 titluri distincte de jocuri video – inclusiv jocuri de referinta precum „Super Mario 64” si „Super Mario Galaxy” – dar acest numar nici macar nu include toate remake-urile si relansarile de-a lungul anilor.

2. „The Legend of Zelda”

Data lansarii:  21 februarie 1986

Platforma: platforma Nintendo

Cumpara-l aici»

Toti jucatorii au jocul lor preferat Zelda – fie „A Link To The Past”, „Ocarina Of Time”, „Wind Waker” sau unul dintre nenumaratele altele.

Franciza „The Legend Of Zelda” a rezistat testului timpului – chiar daca majoritatea jocurilor, desi nu prezinta niciodata aceeasi „incarnare” a acestor personaje, prezinta un tanar erou pe nume Link care trebuie sa salveze o printesa pe Zelda de raul hot Gerudo cunoscut ca Ganondorf.

Multe dintre povesti au loc in regatul Hyrule si implica un simbol atotputernic numit Triforta, care consta din trei triunghiuri de aur atotputernice: triunghiul curajului este dat lui Link, triunghiul intelepciunii este dat lui Zelda si triunghiul puterii ii este dat lui Ganondorf. Povestile sunt toate variate – uneori te transformi in animale si creaturi pentru a finaliza misiuni; alteori, calatoresti inainte si inapoi in timp – dar jucatorii de toate varstele au reusit sa se conecteze cu aceste personaje emotionante si cu aventurile lor bogate, adesea amuzante.

3. Elden Ring

Data lansarii: 25 Februarie 2022

Platforma: PS4, PS5, Xbox

Cumpara-l aici»

Numeroase jocuri au incercat sa imite minunea exploratorie a lui The Legend of Zelda: Breath of the Wild din 2017, dar Elden Ring este primul joc care reuseste cu adevarat. Cu un peisaj care va dura ani pentru a fi descifrat pe deplin, acesta este tipul de joc la care ne-am asteptat de la dezvoltatorul From Software: misterios, impenetrabil si, in cele din urma, plin de satisfactii. Dar capcanele sale din lumea deschisa reincadeaza o mare parte din brutalitatea acestor jocuri video si nu le diminueaza provocarile, ci mai degraba incurajeaza progresul fata de forta bruta. Nu este neobisnuit sa te pierzi intr-un colt indepartat al hartii timp de cateva ore, doar pentru a reveni la o provocare anterioara ca un personaj complet nou, cu puteri mai mari si intelepciune.

4. „Grand Theft Auto” (franciza)

Data lansarii:  13 octombrie 1997

Platforma:  Dreamcast, Game Boy Color, Game Boy Advance, Nintendo DS, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Portable, Xbox, Xbox 360, Xbox One

Cumpara-l aici»

Seria „Grand Theft Auto” a inceput in 2D si de atunci s-a ramificat intr-o lume imensa deschisa, in care jucatorii isi asuma rolul unui criminal. Jocul implica asasinate, furt de masini si aproape orice alta activitate criminala la care te poti gandi.

Povestile nu sunt liniare, iar oamenii pe care ii intalnesti si lucrurile pe care le faci se bazeaza pe alegerile pe care le faci. O relansare a „Grand Theft Auto V” pe PlayStation 4 si Xbox One a aparut pe 18 noiembrie. 

5. „Minecraft”

minecraft joc

Data lansarii initiale: 17 mai 2009

Platforma: Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita

Cumpara-l aici»

„Minecraft” este un joc sandbox imens, deschis, care a fost lansat initial pentru PC in 2009. De atunci, a fost lansat pe alte platforme, inclusiv pe actuala generatie Xbox One si PlayStation 4. Microsoft tocmai a achizitionat compania din spatele jocului, Mojang, pentru mai mult de 2 miliarde de dolari.

Jocul arata ca un imens peisaj grid, cu diverse blocuri reprezentand copaci, pamant, roci etc. Peisajul este „generat procedural”, ceea ce inseamna ca continutul este generat printr-un algoritm si poate fi practic infinit. Si exista un sistem de timp in joc, care circula zi si noapte. 

Exista diverse activitati pe care le desfasori in joc: lupta, explorare, creatie, adunare de obiecte si construirea de lucruri. Nu exista obiective specifice, dar exista moduri diferite: Supravietuire, Aventura si Creativ. Dar modul Creativ este locul in care „Minecraft” straluceste cu adevarat, oamenii construind creatii si structuri uimitoare. Inclusiv o versiune functionala a Disney World, in care poti chiar sa mergi la plimbare.

6. „Fortnite”

fortnite joc

Data lansarii:  21 iulie 2017

Platforma: PlayStation 3, PlayStation 4, PC, Xbox

Cumpara-l aici»

Peste 10 milioane de jucatori s-au adunat in primele doua saptamani de la lansarea Fortnite, iar Epic si-a schimbat rapid Battle Royale intr-un model free-to-play. Aproape peste noapte, Fortnite a devenit jocul Battle Royale dominant de jucat pe masura ce actualizarile consecvente ale hartii si modurile de joc cu durata limitata au fost lansate. Cu fluxul constant de continut proaspat si actualizari ale Battle Royale de la Fortnite, se remarca in genul sau ca un titlu colorat si unic cu care alte jocuri video nu concureaza inca.

7. „Assassin’s Creed” (franciza)

Assassin’s Creed joc

Data lansarii initiale:  13 noiembrie 2007 

Platforma: PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Nintendo DS, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Wii U

Cumpara-l aici»

Intriga complicata a seriei „Assassin’s Creed” este greu de descris. Este o poveste in interiorul unei povesti, iar protagonistul principal, Desmond Miles, este cheia – cel putin la inceputul seriei. Te joci prin amintirile lui, ca un Asasin, incercand sa-i invingi pe Cavalerii Templieri.

Cea mai buna parte a seriei este totusi acuratetea sa istorica. Jocul te duce in Italia, America in timpul Revolutiei, Parisul in timpul Revolutiei Franceze si chiar in marea libera in „Black Flag”. Intalnesti o serie de personaje istorice pe parcurs, de la Leonardo Da Vinci la George Washington.

Acest joc de aventura si actiune in lume deschisa se numara printre primele de genul sau si merita jucat, chiar daca doar pentru a vedea privelistile. 

8. „Batman: Arkham Asylum” (serie)

Batman joc

Data lansarii: 25 august 2009

Platforma:  PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One

Cumpara-l aici»

Batman: Arkham Asylum este un joc video dezvoltat de Rocksteady Studios si publicat de Eidos Interactive in colaborare cu Warner Bros. Interactive Entertainment, lansat in 2009. Bazat pe franciza Batman, este primul joc din seria Batman: Arkham.

Gotham City tocmai incepe sa iasa dintr-o alta luna haotica. In primul rand, penitenciarul Blackgate este distrus intr-un incendiu suspect, fortand politia din Gotham sa-si mute detinutii la azilul Arkham; apoi Joker trece la o alta serie de crime, culminand cu o incercare esuata de a-l ucide pe primarul orasului. Jocul se deschide cu Batman care pune capat furiei lui Joker si il aduce inapoi in Arkham, unde Warden Quincy Sharp spera ca clovnul va fi in sfarsit reabilitat. Ceea ce nu isi dau seama este ca de data aceasta, Joker vrea sa fie la Arkham: dupa ce au scapat de paznici, el si Harley Quinn intra in securitatea azilului, elibereaza detinutii si preia controlul asupra insulei Arkham.

Ca un joc de actiune si aventura la persoana a treia, joci in rolul lui Batman, in timp ce el incearca sa zadarniceasca diferitele comploturi ale lui Joker – mai intai la spitalul de boli psihice din „Arkham Asylum” si mai tarziu in tot Gotham in „Batman: Arkham City”. Ultimul joc al seriei vine in 2015: „Batman: Arkham Knight”.

9. „The Sims”

the sims joc

Data lansarii:  31 august 2000

Platforma: PC, PS2, PS4

Cumpara-l aici»

The Sims este unul dintre cele mai vandute jocuri video din intreaga lume. De la debutul sau, cu multi ani in urma, jocul s-a vandut in peste 200 de milioane de copii in intreaga lume. Sims le permite jucatorilor sa creeze familii intregi, sa-si construiasca casele de vis, sa deschida afaceri si sa traiasca aproape orice alta experienta din viata reala din universul fictiv Sims.

10. „God of War”

God of War

Data lansarii:  14 ianuarie 2022

Platforma: PC, PS4, PS5

Cumpara-l aici»

Kratos si Atreus revin intr-unul dintre cele mai asteptate jocuri video din 2022. Pe masura ce sfarsitul lumii se apropie din ce in ce mai mult, Kratos trebuie sa-l ajute pe Atreus sa descopere adevarul despre originile sale, sa se lupte cu Thor si sa-l localizeze pe Tyr: zeul nordic al razboiului despre care multi credeau ca a murit cu mult timp in urma. Nimeni nu stie cu adevarat la ce sa se astepte de la ceea ce este descris drept sfarsitul „saga nordica” a lui God of War, dar repornirea geniala din 2018 a stabilit cu siguranta un standard inalt.

11. „Resident Evil” (franciza)

Data lansarii initiale: 22 martie 1996

Platforma: Dreamcast, GameCube, Nintendo 64, Nintendo 3DS, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Sega Saturn, Wii, Wii U, Xbox 360, Xbox One

Cumpara-l aici»

Unul dintre jocurile originale de supravietuire horror, „Resident Evil” a dat nastere a peste 20 de sequele si remake-uri si chiar si o serie de lungmetraje cu Mila Jovovich in rol principal. Dar jocurile in sine, care graviteaza in jurul maleficei Umbrella Corporation si lansarii sale a virusului T, care transforma toata lumea in zombi si creaturi grotesti, o fac una dintre cele mai bune francize si cea mai mare Capcom, cu peste 61 de milioane de jocuri vandute. Urmatorul joc din franciza, „Resident Evil 7: Biohazard”, a fost lansat pe 24 ianuarie 2017.

12. „Final Fantasy” (franciza)

Data lansarii:  18 decembrie 1987

Platforma: aproape orice platforma la care te-ai putea gandi

Cumpara-l aici»

Desi fiecare editie are propriul decor, poveste si personaje, „Final Fantasy” ramane una dintre constantele jocurilor. Seria este cunoscuta pentru personajele sale creative, liniile emotionale ale intrigii si imaginile in crestere. Cea de-a 15-a transa a francizei este disponibila pe PlayStation 4 si Xbox One.

13. „Silent Hill” (franciza)

Data lansarii initiale: 31 ianuarie 1999

Platforma:  PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3,  Xbox ,  Xbox 360, Wii, PlayStation Vita

Cumpara-l aici»

Spre deosebire de atatea jocuri de groaza care incearca sa te faca sa sari de pe scaun, seria survival horror de la Konami s-a bazat mult timp pe terorile psihologice pentru a-i face pe jucatori sa revina. Fiecare joc al francizei este plasat in orasul american fictiv si incetos „Silent Hill”, unde jucatorii sunt adesea fortati sa infrunte monstri care sunt de fapt manifestari din lumea reala a mintii inconstiente.

14. „Halo” (franciza)

Data lansarii:  15 noiembrie 2001

Platforma:  Xbox, Xbox 360, Xbox One

Cumpara-l aici»

In 2001, Bungie a redefinit jocul de impuscaturi la persoana intai cu „Halo” original, care le-a permis personajelor sa joace in rolul unui super-soldat marin cunoscut sub numele de Master Chief, in timp ce a preluat o alianta extraterestra religioasa cunoscuta sub numele de Covenant. In jocul original, Covenant incearca sa activeze Halo, un inel de dimensiunea planetei creat pentru a distruge toata viata simtitoare din univers, iar tu, in calitate de Master Chief, incerci sa-i opresti.

Cu o poveste puternica si un joc cu adevarat captivant, Microsoft s-a asigurat ca isi pastreaza drepturile asupra Halo chiar si dupa ce Bungie, dezvoltatorul din spatele jocurilor originale, si-a achizitionat independenta de la Microsoft si a incetat sa mai produca seria. „Halo” este acum in mainile companiei 343 Industries, detinuta de Microsoft, care tocmai a lansat „Halo: The Master Chief Collection” (o remasterizare a primelor patru titluri „Halo” pentru Xbox One) si lucreaza la „Halo 5”.

15. „Tetris”

Data lansarii: 6 iunie 1984

Platforma:  diverse console

Cumpara-l aici»

„Tetris”, jocul in care manipulezi blocurile care cad pentru a crea linii care sunt apoi sterse de pe ecran. Povestea din spatele „Tetris” este complicata, dar jocul este distractiv si extrem de captivant. Si cine poate uita muzica?

A fost lansat cu sistemul de jocuri portabil Game Boy si a transformat Game Boy in cel mai popular sistem de jocuri portabil al timpului sau. De atunci, a devenit unul dintre cele mai vandute jocuri video din toate timpurile. Este atat de iubit, de fapt, incat o trilogie de filme se va baza pe el.

16. „Portal” (franciza)

Data lansarii:  9 octombrie 2007

Platforma:  PlayStation 3, Xbox 360

Cumpara-l aici»

Nu te-ai distrat niciodata atat de mult rezolvand puzzle-uri. In „Portal”, te trezesti intr-o camera inchisa cu sticla care este detinuta de Aperture Laboratories, care efectueaza o serie de „teste” asupra ta. Scopul tau este sa treci aceste teste cu un singur instrument: un pistol, care creeaza un portal albastru si unul portocaliu. Daca intri prin portalul albastru, vei iesi din portalul portocaliu si invers. Este o premisa extrem de simpla, dar este o experienta extrem de placuta, marcata de unele dintre cele mai amuzante scrieri gasite vreodata intr-un joc video, precum si de unele dintre cele mai creative puzzle-uri legate de fizica pe care le-ai intalnit vreodata.

17. „Metroid”

Data lansarii:  6 august 1986

Platforma:  platforma Nintendo

Cumpara-l aici»

Este una dintre cele mai vechi si mai puternice proprietati intelectuale ale Nintendo: joci in rolul femeii vanatoare de recompense Samus Aran in timp ce protejezi galaxia de piratii spatiali, de liderul lor asemanator dragonului Ridley si de organismele parazite cunoscute sub numele de Metroids. Porti un costum cibernetic care primeste imbunatatiri puternice pe masura ce progresezi in joc. Shooter-ul/platformer a inceput ca o experienta 2D, dar a inflorit intr-adevar ca un shooter 3D la persoana intai in „Metroid Prime”, care este considerat in general unul dintre cele mai bune jocuri video realizate vreodata si ramane unul dintre cele mai bine cotate jocuri pe Metacritic.

18. „BioShock” (franciza)

Data lansarii:  21 august 2007

Platforma:  Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4

Cumpara-l aici»

Un succesor spiritual al seriei distopice „System Shock” – si  produs de fostii dezvoltatori ai acelei serii – primul joc „BioShock” din 2007 a introdus jucatorii in orasul subacvatic Rapture. Din fericire, ai la dispozitie o multime de arme si superputeri unice – puteri pe care le obtii fie salvand surorile umane care ii insotesc pe Big Daddies, fie recoltandu-le trupurile pentru mai mult din acel suc supraomenesc. Dar deciziile pe care le iei pe parcursul jocului afecteaza modul in care se joaca si cum se termina totul.

In cazul in care ai ratat seria de la prima incercare, cumpara „BioShock: The Collection”, care include primele doua jocuri „BioShock”, plus „BioShock Infinite”.

19. „Donkey Kong” (franciza)

Data lansarii:  9 iulie 1981

Platforma:  Fiecare platforma Nintendo

Cumpara-l aici»

Shigeru Miyamoto, creatorul francizelor „Super Mario” si „Legend Of Zelda”, este si creatorul marii maimute care poarta cravata rosie pe nume Donkey Kong. A inceput mai intai ca un tip rau care arunca butoaie in micul instalator rosu al lui Nintendo, dar a crescut cu adevarat in seria „Donkey Kong Country” a lui Rare, care prezenta personaje tridimensionale Donkey si Diddy Kong intr-o lume cu defilare laterala in principal 2D, jungle, oceane si multe altele. Este unul dintre cele mai emblematice personaje din gaming, iar aventurile sale dificile continua sa atraga noi fani pe platforma Nintendo.

20. „The Last of Us”

Data lansarii:  14 iunie 2013

Platforma:  PlayStation 3, PlayStation 4

Cumpara-l aici»

In jocul de aventura, supravietuire si groaza al lui Naughty Dog, joci in rolul lui Joel, un barbat care este fortat sa supravietuiasca unei apocalipse zombie. Esti acuzat ca ai introdus ilegal o adolescenta pe nume Ellie, care este imuna la virusul care transforma oamenii in zombi, catre un grup de rebeli care lupta cu autoritatile din zona de carantina care doresc sa o omoare. Este o poveste uimitoare, cu mai multe intorsaturi de situatie, dar este frumoasa pe tot parcursul, iar intriga te face sa te simti ca si cum ai fi intr-un film.

21. „Sonic the Hedgehog”

Data lansarii:  23 iunie 1991

Platforma:  Sega Genesis, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii, Wii U

Cumpara-l aici»

Sonic, acel arici antropomorf albastru care alearga cu viteze supersonice si se transforma intr-o minge tepoasa pentru a lovi oamenii, ramane unul dintre cele mai recunoscute personaje ale jocurilor. Jocurile sale cu defilare laterala implica in mare parte cursa prin niveluri, evitarea obstacolelor si colectarea inelelor de putere. Desi mascota lui Sega a rivalizat candva cu Mario ca popularitate, jocurile sale din ultimii ani nu au fost bine primite – desi s-a alaturat lui Mario in cateva ocazii, mai ales in „Super Smash Bros” de la Nintendo.

22.„Fallout” (franciza)

Data lansarii: 30 septembrie 1997

Platforma: PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One

Cumpara-l aici»

Jocurile „Fallout” sunt jocuri de actiune si aventura incredibil de distractive, in care joci rolul unui locuitor al seifului care trebuie sa indure Wasteland, numele pentru peisajul post-apocaliptic (desi joci in diferite zone in fiecare joc, cum ar fi Boston sau Washington DC), luptand cu creaturi mutante, calatorind in noi locatii si intalnind oameni care te trimit in misiuni. „Fallout 4”, care a fost lansat anul trecut, a fost atat de popular, incat a castigat aproximativ 750 de milioane de dolari in primele 24 de ore de disponibilitate.

23. „Super Mario Kart” (franciza)

Data originala a lansarii:  27 august 1992

Platforma:  Super NES, Nintendo 64, Nintendo 3DS, Wii, Wii U

Cumpara-l aici»

„Super Mario Kart” este un joc de curse cu kart care ii permite jucatorului sa preia controlul asupra unuia dintre mai multe personaje diferite din universurile Mario si Nintendo. Exista o gramada de titluri „Mario Kart” in franciza, cel mai recent fiind „Mario Kart 8” pentru Wii U, dar toate sunt incredibil de distractive de jucat – mai ales cu un grup de oameni.

24. „Journey”

Data lansarii:  13 martie 2012

Platforma:  PlayStation 3, PlayStation 4

Cumpara-l aici»

Te trezesti in mijlocul unui desert intins. In departare, vezi un varf de munte stralucitor. Scopul tau: sa ajungi acolo. Prin dune si ruine, personajul tau va invata cum sa zboare pentru a ajunge la acel munte – dar calatoria este mult mai mult decat destinatia in sine. „Journey” este unul dintre cele mai frumoase si mai spectaculoase jocuri video – coloana sa sonora, compusa de Austin Wintory,  a fost nominalizata la premiul Grammy pentru cea mai buna coloana sonora pentru media vizuala (prima dintr-un joc video).

25. „Mass Effect” (franciza)

Data lansarii:  20 noiembrie 2007

Platforma:  Xbox 360, PlayStation 3, Wii U

Cumpara-l aici»

„Mass Effect” este o multime de lucruri: un shooter la persoana a treia, un joc de rol, un joc de strategie de actiune si aventura cu o valoare mare. Dar mai mult decat orice, este o opera spatiala. Esti comandantul Shepard, iar misiunea ta este sa salvezi galaxia de fiintele mecanice distructive numite Reapers. Trebuie sa recrutezi soldati, oameni de stiinta si aliati de pe diferite planete din galaxie si sa iei decizii dificile care te afecteaza pe tine, pe echipajul tau si pe intregul univers. Si in „Mass Effect 3”, compania a introdus relatiile intre persoane de acelasi sex in serie. 

Trilogia originala s-a incheiat in 2012, dar BioWare va lansa in curand un nou joc plasat in universul „Mass Effect”. „Mass Effect Andromeda” a fost lansat in martie 2017.

26. „Tony Hawk’s Pro Skater” (franciza)

Data lansarii initiale:  31 august 1999

Platforma: PlayStation, Nintendo 64, Dreamcast, PlayStation 2, GameCube, Xbox, Xbox 360, Wii, PlayStation 3

Cumpara-l aici»

Minunatul „Pro Skater” al lui Tony Hawk te-a pus pe o tabla si te-a trimis prin diferite orase, incercand sa indeplinesti misiuni. Imbinand trucuri minunate, ai putea acumula puncte pentru a fi un adevarat patinator profesionist. Jocul a prezentat, de asemenea, o coloana sonora grozava si cateva nume mari in skateboarding, precum Bam Margera si Bob Burnquist.

Au existat mai multe sequel-uri si spin-off-uri, dar preferatul nostru trebuie sa fie „Pro Skater 2”, care a adaugat mai multe mecanici si mai multe moduri decat originalul, oferind, de asemenea, unele dintre cele mai bune niveluri si muzica din serie.  

27. „Kingdom Hearts” (franciza)

Data lansarii:  28 martie 2002

Platforma:  PlayStation 2, Game Boy Advance, Nintendo DS, Nintendo 3DS, PlayStation Portable

Cumpara-l aici»

Acest joc de actiune de rol combina poate doua dintre cele mai indragite francize din toate timpurile: „Final Fantasy” si Disney. Personajul principal, Sora, si prietenii sai Donald Duck si Goofy sunt insarcinati sa calatoreasca in diferite lumi cu tematica Disney intr-o misiune de a preveni invazia baietilor rai, numit Heartless. 

Au fost lansate mai multe sequel-uri pe diferite platforme. „Kingdom Hearts 2.5 HD Remix” va fi lansat in curand (poti precomanda acum o editie speciala de colectie a jocului), iar „Kingdom Hearts 3” a fost lansat in ianuarie 2019.

28. „Half-Life 2”

Data lansarii: 16 noiembrie 2004

Platforma:  Xbox, Xbox 360, PlayStation 3

Cumpara-l aici»

La aproximativ 20 de ani de la evenimentele din primul joc – in care un grup de oameni de stiinta creeaza accidental o instabilitate interdimensionala care permite extraterestrilor sa inunde pamantul – te joci cu unul dintre acei oameni de stiinta, Gordon Freeman, in timp ce colecteaza informatii si arme pentru a lupta impotriva unui imperiu multidimensional opresiv numit The Combine. „Half-Life 2” este un shooter la persoana intai care se distreaza foarte mult cu fizica, explorarea si strategia.

29. „Red Dead Redemption”

Data lansarii:  18 mai 2010

Platforma: PlayStation 3, Xbox 360

Cumpara-l aici»

Rockstar este cunoscut pentru seria „Grand Theft Auto”, dar compania a creat ceva cu adevarat frumos si memorabil cu „Red Dead Redemption”, care este o aventura in lume deschisa, plasata in Vestul Salbatic. In rolul lui John Marston, un fost haiduc insarcinat cu aducerea vechilor sai parteneri in fata justitiei, poti sa calaresti cai, sa strangi recompense de pe afisele cautate, sa te duelezi, sa joci carti (si sa inseli), sa colectionezi ierburi, sa vanezi animale salbatice si chiar sa gasesti personaje si locuri aleatorii daca doresti. 

Din fericire, o continuare va sosi anul viitor.

30. „Bloodborne”

Data lansarii:  24 martie 2015

Platforme:  PlayStation 4

Cumpara-l aici»

„Bloodborne” este realizat de From Software, compania japoneza de jocuri din spatele unora dintre cele mai pedepsitoare jocuri video din toate timpurile, inclusiv indragita franciza „Dark Souls”. „Bloodborne” este asemanator cu jocurile „Dark Souls”, dar mecanismele sale recompenseaza un stil de joc mai agresiv si, astfel, jocul este putin mai accesibil. Totusi, vei muri mult in acest joc – dar face fiecare victorie cu atat mai dulce. De la mediile incredibil de detaliate la monstrii variati si mecanismele de lupta captivante, „Bloodborne” este, probabil, cel mai bun joc de groaza, actiune si aventura creat vreodata.

31. „GoldenEye 64”

Data lansarii:  25 august 1997

Platforma:  Nintendo 64

Cumpara-l aici»

Desi nenumarate jocuri video s-au bazat pe filme, Rare, dezvoltatorul „Donkey Kong Country”, a creat unul dintre cele mai captivante si memorabile shootere la persoana intai. Are aceeasi intriga ca si filmul omonim, dar jocul a stralucit datorita momentelor palpitante (intalnirea cu baietii rai intr-o baie este o modalitate grozava de a incepe un joc) si multiplayer-ul sau incredibil.

32. „Uncharted” (franciza)

Data lansarii initiale: 19 noiembrie 2007

Platforma: PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita

Cumpara-l aici»

Unul dintre cele mai bune motive pentru a cumpara o consola PlayStation sau Xbox este „Uncharted”. Shooterul de actiune si aventura – de la Naughty Dog, unul dintre cei mai indragiti creatori de jocuri video din ultimele decenii – urmareste povestea lui Nathan Drake, un vanator de comori, in cautarea lui de a gasi, ati ghicit, comori pierdute.

Al doilea joc din serie, „Uncharted 2: Among Thieves”, se numara printre cele mai apreciate jocuri video de pe toate consolele, iar cel mai recent joc, „Uncharted 4: A Thief’s End”, este cu usurinta unul dintre cele mai frumoase jocuri create vreodata. Nu ai vazut niciodata cat de bine poate arata un joc video pana cand nu ai incercat un joc „Uncharted”.

33. „Shadow of the Colossus”

Data lansarii:  18 octombrie 2005

Platforma:  PlayStation 2, PlayStation 3

Cumpara-l aici»

Te joci cu un baiat pe nume Wander, care are la dispozitie doar o sabie, un arc si un cal. El trebuie sa invie o tanara pe nume Momo – inca nu stii de ce – dar secretul renasterii ei este infrangerea diferitilor colosi care cutreiera lumea. Fiecare gigant are propriile sale abilitati si slabiciuni, iar treaba ta este sa le gasesti. Este un joc simplu, dar este si unul dintre cele mai frumoase jocuri facute vreodata.

34. „Psychonauts”

Data lansarii:  19 aprilie 2005

Platforma: Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4

Cumpara-l aici»

Unul dintre cele mai amuzante, mai creative si mai stilistice jocuri video facute vreodata, „Psychonauts”  se concentreaza pe un baiat pe nume Raz care fuge de la circ pentru a se strecura intr-o tabara de vara pentru cei cu puteri psihice. Pentru a progresa in joc, trebuie sa sari in mintile altor personaje, sa castigi noi abilitati psihice, sa te lupti cu demonii lor, sa le etichetezi bagajele emotionale si sa invingi celelalte suferinte mentale ale acestora.

35. „Dark Souls” (franciza)

Data lansarii:  4 octombrie 2011

Platforma:  PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One

Cumpara-l aici»

Un succesor spiritual al jocului „Demon’s Souls”, „Dark Souls” este cu usurinta unul dintre cele mai dificile jocuri video realizate vreodata, dar si unul dintre cele mai pline de satisfactii. Nu exista un complot prea mare despre care sa vorbim – in mare parte este lasat la latitudinea jucatorului sa puna cap la cap diverse indicii – dar practic joci ca un „strigoi blestemat” care invie de fiecare data cand moare. Pana la sfarsitul jocului, poti „lega flacara” pentru a pastra Epoca Focului si, in esenta, sa incepi jocul din nou, sau poti incheia ciclul lasand flacara sa moara, incepand astfel Epoca Intunericului. Jocurile „Dark Souls” te poarta prin diferite lumi deschise, in timp ce te lupti cu monstri incredibil de duri si vei fi ucis din nou, si din nou, si din nou, si din nou, si din nou. Si apoi inca de cateva ori dupa aceea.

36.„Pokemon” (franciza)

Data lansarii:  28 septembrie 1998

Platforma: Toate platformele Nintendo, in special cele portabile

Cumpara-l aici»

Jocul este simplu: lumea este locuita de animale colorate – monstri, intr-adevar – pe care le poti captura si pastra ca animale de companie si le poti folosi pentru a te lupta cu alti proprietari, numiti „dresori”. Personajul tau calatoreste din oras in oras, intalneste oameni si intalneste Pokemoni salbatici pe parcurs. Scopul este de a construi cea mai buna echipa de Pokemon posibila, astfel incat, pe masura ce provoci alti antrenori si sefi cunoscuti sub numele de „lideri de sala”, Pokemonul tau devine mai puternic, castiga insigne pentru realizarile tale si te poti lauda prietenilor si rivalilor tai ca esti „cel mai bun”.

Pokemon este a doua cea mai de succes si mai profitabila franciza media bazata pe jocuri video din lume, a doua dupa Mario de la Nintendo.

37. „Destiny”

Data lansarii:  9 septembrie 2014

Platforma: PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One

Cumpara-l aici»

A fost unul dintre cele mai asteptate jocuri din 2014 si primul mare joc care a profitat de capacitatile grafice si online ale actualei generatii de console. Dar, in timp ce cea mai recenta aventura a lui Bungie are cateva indoieli in armura, „Destiny” s-a imbunatatit considerabil de la lansarea sa initiala si este unul dintre cele mai captivante shootere la persoana intai din acest moment, cu mediile sale superbe, un joc captivant si puteri distractive si abilitati de a alege.

38. „Tomb Raider” (franciza)

Data lansarii: 25 octombrie 1996

Platforma:  PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox, Xbox 360, Xbox One

Cumpara-l aici»

Franciza „Tomb Raider” exista de 20 de ani, dar in timp ce Lara Croft, arheologul-aventurier preferat al tuturor, a suferit niste imbunatatiri grafice masive inca de la inceputurile ei, gameplay-ul a ramas aproximativ acelasi: jocurile „Tomb Raider” sunt inca despre explorare, puzzle-uri si lupta. Ultimele doua jocuri ale francizei repornite, „Tomb Raider” si „Rise of the Tomb Raider”, sunt cu usurinta unele dintre cele mai bune jocuri video pe care le poti juca astazi pe console de generatie actuala.

39. „Mortal Kombat” (franciza)

Data lansarii initiale:  13 septembrie 1993

Platforma:  Nintendo 64, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox, Xbox 360, Xbox One 

Cumpara-l aici»

„Mortal Kombat” a inceput ca un joc arcade, dar reputatia sa de violenta sangeroasa – in special acele miscari brutale de finisare numite „Fatalities” – a dat nastere a nenumarate sequel-uri si spin-off-uri plasate in genul fantasy-horror-lupta. Personajele pline de culoare, precum Johnny Cage si Scorpion, au fost, de asemenea, transferate in doua adaptari cinematografice la mijlocul anilor ’90, „Mortal Kombat” si „Mortal Kombat: Annihilation”.

40. „Star Fox 64”

Data lansarii: 30 iunie 1997

Platforma:  Nintendo 64, Nintendo 3DS

Cumpara-l aici»

Star Fox 64 a fost unul dintre cele mai vandute jocuri din 1997 si este usor de inteles de ce. Jucatorii au preluat rolul lui Fox McCloud pe 15 niveluri, cu suport pentru multiplayer. A fost primul joc care a sustinut accesoriul Rumble Pak al Nintendo 64. 

Pentru cei carora le-a ratat distractia in anii ’90, in 2011 a fost lansata o versiune Nintendo 3DS, numita „Star Fox 64 3D”.

41. „Okami”

Data lansarii:  20 aprilie 2006

Platforma:  Wii, PlayStation 2, PlayStation 3

Cumpara-l aici»

Un joc video uluitor si extrem de creativ, „Okami” te lasa sa joci in rolul marelui spirit Amaterasu, care ia forma unui lup alb, in ​​timp ce cutreiera o lume frumoasa in acuarela si cel-shaded, care arata direct dintr-o pictura cu cerneala japoneza. Scopul tau este sa vanezi un demon stravechi. Arma ta? O pensula cereasca.

42. „Dragon Age” (franciza)

Data lansarii initiale:  3 noiembrie 2009

Platforma:  PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One

Cumpara-l aici»

Seria de jocuri de rol Dark fantasy de la Bioware  a atras o mare baza de fani loiali, cu personaje variate, interesante, memorabile si o povestire puternica. Dupa o intrare solida in 2009 cu „Dragon Age: Origins”, Bioware a uimit publicul cu „Dragon Age: Inquisition” in 2014, care v-a permis sa fiti liderul unei organizatii insarcinate cu protejarea lumii de pericole.

43. „Madden NFL” (franciza)

Data lansarii initiale:  1 iunie 1988

Platforma:  Lansat initial pe Apple II; lansat ulterior pe toate platformele

Cumpara-l aici»

Cel mai mare joc de simulare de fotbal (american) din toate timpurile trebuie sa fie „Madden NFL”. Jocul, care prezinta scenarii realiste, jucatori si comentarii vocale, a fost lansat anual din 1990. Cel mai recent din serie, „Madden NFL 17”, il prezinta pe coperta pe coperta pe partea dreapta a echipei New England Patriots, Rob Gronkowski.

44. „Contra”

Data lansarii: 20 februarie 1987

Platforma:  Nintendo Entertainment System

Cumpara-l aici»

„Contra” este poate cel mai bine cunoscut pentru utilizarea codului Konami – sus, sus, jos, jos, stanga, dreapta, stanga, dreapta, B, A, start – un cod de inselaciune care a oferit jucatorilor pana la 30 de vieti in Versiunea Nintendo a jocului. Codul Konami a fost folosit de atunci pentru a gasi oua de Paste si trucuri in diferite jocuri video si site-uri web.

Obiectivele jocului includ alergarea si impuscarea inamicilor, incercand in acelasi timp sa nu fii impuscat. Jocul este atat un side-scroller, cat si un fel de joc 3D, in care jucatorii pot alerga inainte si inapoi. 

45. „LittleBigPlanet” (franciza)

Data lansarii initiale: 27 octombrie 2008

Platforma:  PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, PlayStation Portable

Cumpara-l aici»

Multa vreme, jocul de puzzle cu platforme „LittleBigPlanet” a fost unul dintre singurele motive pentru a obtine o PlayStation 3. Jucatorii il controleaza pe Sackboy, navigandu-l prin diferite niveluri si adunand bule pe parcurs. Dar cea mai tare parte a jocului este partea creativa, in care jucatorii ajung la niveluri de proiectare pe care sa le joace altii.

46. „Guitar Hero” (franciza)

Data lansarii: 8 noiembrie 2005

Platforma:  PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Wii, Wii U

Cumpara-l aici»

Ai visat vreodata sa canti „I Love Rock ‘n Roll”, urmat de „Killer Queen”? „Guitar Hero” iti permite sa fii un rockstar in confortul casei tale. Este un joc de ritm muzical care a venit cu accesorii grozave de chitara. Franciza s-a extins cu diverse continuari si accesorii, cum ar fi o toba si un microfon. A fost urmat de un alt joc de succes din gen, „Rock Band”. 

47. ​​„Call of Duty” (franciza)

Data lansarii: 29 octombrie 2003

Platforma:  Nintendo DS, Nintendo GameCube, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Wii, Wii U, Xbox, Xbox 360, Xbox One

Cumpara-l aici»

Shooterul la persoana intai a fost lansat initial pe PC, dar s-a extins la console si chiar la dispozitive mobile. Setarile jocurilor variaza de la al Doilea Razboi Mondial pana la Razboiul Rece si in viitor. Uneori mult in viitor. 

Cel mai recent joc din serie, „Infinite Warfare”, a fost lansat luna trecuta si il are ca antagonist pe Kit Harington, alias Jon Snow din „Game of Thrones”. Preferatul nostru, insa, este „Call of Duty 4: Modern Warfare”, care a adus seria in prezent si a introdus o gama larga de arme si tehnologie in serie. 

48. „Soul Calibur” (franciza)

Data lansarii initiale:  9 septembrie 1999

Platforma: PlayStation, Dreamcast, PlayStation 2, GameCube, Xbox, Wii, PlayStation 3, Xbox 360

Cumpara-l aici»

Jocul de lupta bazat pe arme este un remarcabil in gen. Exista sase jocuri in serie, care sunt toate plasate intr-o versiune fantastica a secolului al XVI-lea. Exista o multime de personaje in joc, toate cu povesti unice, abilitati de lupta si arme. Franciza a inclus si personaje din alte jocuri video, precum „God of War” si „Assassin’s Creed”. In „Soul Calibur IV”, ai putea chiar sa joci ca Darth Vader sau Yoda din „Razboiul Stelelor”.

49. „Disco Elysium”

Data lansarii initiale: 30 Martie 2021

Platforma:  PC, Nintendo Switch, Xbox, Ps4

Cumpara-l aici»

Pur si simplu, nu exista nimic altceva ca Disco Elysium. Premisa este simpla: un cadavru a fost descoperit, spanzurat de un copac care se profileaza in curtea unui hostel, si depinde de tine sa descoperi cum a ajuns acolo pe parcursul povestii de 30 de ore. Este un amestec unic de fictiune politista noir, jocuri de rol traditionale pe hartie, si o mare portie de teorie existentialista. Intriga lui intortocheata, o distributie de personaje memorabile si profunzimea absoluta a alegerii se combina pentru a crea o experienta care cere sa fie savurata intr-o lume plina de crime, saracie si violenta. Si, cumva, reuseste sa faca toate acestea distractive si, surprinzator de des, amuzante.

50. „Horizon Forbidden West”

Data lansarii initiale: 18 februarie 2022

Platforma: PS4 si PS5

Cumpara-l aici»

Horizon Forbidden West este continuarea masiva a exclusivitatii PlayStation din 2017 si il vede pe un Aloy mai batran si mai intelept explorand un nou teritoriu. Poti sa joci si sa jefuiesti o noua harta plina de misiuni secundare, noi monstri mecanici de ucis si imblanziti si inarmati cu noi abilitati precum masca de scufundari. Este o evolutie stralucitoare a mecanicii care a facut din originala o noua serie atat de convingatoare pentru PlayStation.

- Advertisement -

RECENTE