Cum sa cumperi haine vintage: ghid pentru incepatori

Pentru fanii pasionati de moda, cumparaturile vintage pot fi una dintre cele mai mari bucurii ale vietii. Adesea, exista putine lucruri la fel de satisfacatoare precum descoperirea unei piese cu adevarat incredibile (sau cinci) dintr-o alta era. Cu toate acestea, a invata cum sa cumparati haine vintage poate fi, de asemenea, dificil si, sincer, coplesitor.

Cu eleganta lor atemporala si aerul misterios ce sugereaza subtil existenta unei povesti in spatele fiecarei cusaturi, piesele vintage sunt, intocmai ca un obiect de arta, un lucru in care merita sa investesti.

Ce inseamna moda vintage

„Retro” si „vintage” sunt doua etichete descriptive pentru stiluri si imbracaminte. In plus, aceste doua cuvinte pot fi aplicate si altor obiecte proiectate. In ceea ce priveste imbracamintea si moda, un articol „vintage” este o piesa vestimentara realizata in perioada anilor 1920 – 1980.

Imbracamintea vintage rasuna in stilul popular in acea perioada extinsa. Cuvantul se poate referi la modelul, stilul si varsta obiectului sau a imbracamintei mentionate. Imbracamintea sau obiectele de epoca folosesc modele vechi si materiale vechi. Imbracamintea este considerata vintage daca stilul si materialul utilizat au varste intre 20 si 75 de ani in comparatie cu tendintele moderne ale modei.

Vintage-ul este strans legat de antichitati unde un obiect trebuie sa aiba 100 de ani sau mai mult pentru a fi considerat ca atare. Imbracamintea de epoca este de obicei imbracaminte formala sau clasica. Unele dintre stilurile sau designurile vintage au evoluat de-a lungul timpului.

haine vintage

Cum sa cumperi haine vintage

Deoarece deseori piesele vintage semnate de case de moda celebre, sunt mai costisitoare chiar decat colectiile ce se afla in prezent pe rafturile magazinelor de lux, este bine ca inainte de a incepe „vanatoarea de comori vintage”, sa ai in vedere cateva reguli:

Este important sa cunosti diferenta intre piese vechi si piese vintage autentice

Un magazin de haine si/sau accesorii vintage, nu ar trebui sa contina decat produse de acest gen. Magazinele de piese vintage includ, de regula, haine si accesorii cu provenienta inedita/interesanta, sau care sunt in vreun fel relevante din punct de vedere istoric sau cultural.

Caracteristici cheie care le fac sa iasa in evidenta

Cele mai multe piese de imbracaminte vintage includ rochii si au cateva caracteristici cheie care le fac sa iasa in evidenta de alte tendinte. Stilurile de imbracaminte vintage sunt pline de detalii precum reveruri, aplicatii sau modele. De asemenea, au croieli si lungimi foarte modeste sau complete, in comparatie cu imbracamintea moderna. Hainele vintage au, de asemenea, proportii mai mici. Constructia hainelor de epoca este, de asemenea, diferita de alte haine.

Un dintre cele mai importante reguli cand vorbim de haine vintage este pretul

Deseori, piesele vintage semnate de creatori celebri cum este Yves Saint Laurent, Halston, Coco Chanel, etc, tind sa aiba un pret mai mare decat piesele din colectia actuala a casei respective. Preturile mici atasate produselor despre care se pretinde ca sunt semnate de creatori celebri, indica lipsa de autenticitate a piesei.

Verifica eticheta

Inainte de a achizitiona o piesa despre care se pretinde ca este semnata de un creator celebru, cauta sa gasesti dovada, sub forma logo-urilor stantate in metal (in cazul bijuteriilor), ori a etichetelor, in cazul hainelor. Eticheta va va oferi primul indiciu. Este un semn bun daca eticheta este veche sau purtata, dar acesta nu este intotdeauna un reper.

Negociaza pretul

Tine minte ca majoritatea magazinelor de piese vintage (si in specil targurile de acest gen) sunt locuri in care negocierea pretului nu numai ca nu este interzisa, ci chiar incurajata. Evita insa sa insisti sa negociezi un pret mult prea mic, fapt ce va semnala vanzatorului ca nu cunosti valoarea reala a unui obiect vintage.

Evita sa cumperi din surse nesigure

In cazul magazinelor online, este important sa te documentezi bine inainte de a face o achizitie. Este un magazin de incredere? Include numai piese vintage, nu si diverse produse invechite? Poti primi o poza reala cu produsul, la cerere? In ceea ce priveste magazinele propriu-zise, verifica autenticitatea produselor cautand numele sau logo-ul casei pe produse.

Asigura-te ca achizitionezi o piesa ce poate fi inca purtata, in special in cazul hainelor

Mirosul invechit poate fi indepartat printr-o simpla vizita la curatatorie, insa defecte precum rupturi, pete imprimate in material, paiete sau broderii descusute (tine minte ca in cazul pieselor vintage, majoritatea aplicatiilor erau cusute manual), pot fi rareori reparate.

Evita sa cumperi piese vintage pe care nu le vei putea purta

Evita sa cumperi piese vintage pe care nu le vei putea purta, pentru ca nu se potrivesc formei corpului tau. Moda anilor ’50, de pilda, flateaza cam orice tip de silueta, in timp ce moda anilor ’20, cu rochii ce minimizau marimea bustului, nu se potrivesc oricui.

Piesele vintage semnate de case de moda celebre

Piesele vintage semnate de case de moda celebre, precum Chanel, Givenchy, Balenciaga sau Dior, sunt, desigur, o investitie excelenta, insa nu evita sa achizitionezi haine sub semnatura unor creatori mai putin celebri.

Evita sa cureti tu insati piesele vintage

Majoritatea materialelor sunt extrem de delicate (matase, dantela, etc), de aceea, evita sa cureti tu insati piesele vintage. In shimb, du-le la curatatorie. Un alt sfat este sa eviti depozitarea hainelor vintage in pungi de plastic, ce nu permit materialului sa respire.

Si nu in ultimul rand, sa nu uitam sa ne bucuram de aceste haine speciale. Purtati ce doriti si ceea ce iubiti, si nu acordati atentie opiniilor celorlalti.

Magazine vintage din Bucuresti

Check Vintage Shop
Adresa: Strada Mihai Voda 1, Bucuresti

Consignatia 7 Vintage Shop
Adresa: Strada George Vraca 7, Bucuresti

OP Shop
Adresa: Strada Silfidelor nr.1, Bucuresti

- Advertisement -

RECENTE