Cum se face nod la cravata este una dintre cele mai frecvente intrebari pentru un barbat, mai ales in randul celor mai tineri si mai putin experimentati in ceea ce priveste stilul. Si raspunsul este mult mai putin banal decat ar parea. Cravata este de fapt mult mai mult decat un simplu decor: este un simbol de statut.
Nu toata lumea stie, de exemplu, ca primii care au purtat cravate au fost mercenarii croati angajati de regele francez Ludovic al XIV-lea pentru a lupta in timpul razboiului de treizeci de ani. Termenul cravata deriva din cuvantul hrvati (croat, in limba croata), foarte asemanator fonetic cu cuvantul francez folosit pentru a defini aceeasi populatie (croates). De acolo, pasul spre cravate, care mai tarziu avea sa fie numele definitiv al acestui accesoriu vestimentar, a fost simplu.
Dar a cunoaste originile cravatei, evident, nu este suficienta: este de fapt necesar sa stii cum sa o porti. Si cunoasterea celor mai potrivite noduri pentru fiecare situatie poate face cu adevarat diferenta intre o cravata purtata in mod anonim si banal si una capabila sa exprime personalitatea, eleganta si siguranta. Este suficient sa spunem ca exista 85 de moduri diferite de a lega o cravata. Evident ca nu le vom enumera pe toate, dar ne vom limita la a le evalua pe cele mai comune, urmand sa descoperim motivele popularitatii lor; in asa fel incat sa se poata decide in cel mai bun mod ce nod sa alegi. Iata cateva dintre cele mai populare noduri de cravata:
1. Nod simplu la cravata
Nodul la cravata simplu (sau Four in Hand), dupa cum sugereaza si numele, este nodul prin excelenta: cel mai usor de invatat, precum si cel mai folosit. In special este potrivit pentru cravate mai putin voluminoase. Deci, daca te intrebi cum sa legi o cravata subtire, nodul simplu este pentru tine.
Acest tip de nod se adapteaza foarte usor la orice tip de guler, putand fi aplicat pe toate tipurile de cravate. Cea mai mare caracteristica a sa este, prin urmare, versatilitatea sa universala, ceea ce i-a permis sa se impuna ca cel mai cunoscut nod dintre toate.
Pentru a face acest nod, iata cateva instructiuni:
2. Nod la cravata Windsor
Un nod de mare eleganta si rafinament, Windsor are origini nobile: isi datoreaza numele ducelui Edward de Windsor (viitorul rege Edward al VIII-lea al Regatului Unit), dupa cum spune legenda ca Edward, un iubitor de moda si de haine extravagante si voluminoase, obisnuia sa prefere acest nod cravata triunghiular, si datorita grosimii sale.
Sfatul nostru pentru acest tip de nod la cravata este sa-l folosesti cu o camasa cu guler lat. Avand o forma triunghiulara lustruita, nodul Windsor ofera o optiune buna pentru interviurile de angajare, prezentari si ocazii sociale.
In virtutea elegantei sale mari, nodul Windsor este universal considerat unul dintre cele mai potrivite noduri pentru ocaziile formale. Din acest motiv, a fost, de asemenea, adoptat de armata ca model de noduri militare standard.
Cum se face nod la cravata Windsor:
3. Jumatate de nod Windsor
Nodul pe jumatate Windsor este conceput pentru cei care doresc un nod important, dar nu pot continua cu cel Windsor. Se face pe o camasa foarte clasica, cu o cravata lata, de greutate medie.
Jumatatea nodului Windsor ofera o forma triunghiulara si simetrica pentru o prezentare clasica. Deoarece este mai mic decat Windsor complet, functioneaza cel mai bine cu cravate mai largi, de greutate medie si se potriveste bine cu orice camasa eleganta. Cu cateva instructiuni simple, acest nod se imbina cu usurinta.
Cum se face jumatate de nod Windsor:
4. Nodul Kelvin
Numele sau vine de la Lord Kelvin (1824-1907), un fizician si matematician britanic cunoscut pentru ca a dezvoltat scara de temperatura care ii poarta si numele. Este un format similar cu nodul simplu, dar cu un rezultat mai mare si mai unghiular.
Nodul Kelvin, similar cu Nodul Four In Hand, este cel mai bine purtat cu un guler ingust sau mediu. Avand in vedere natura informala a nodului, este cel mai bine purtat la ocazii sociale, cum ar fi o intalnire sau o iesire de seara!
Cum sa faci nod la cravata Kelvin:
5. Nod Pratt (sau Pratt Shelby sau Shelby)
Nodul Pratt a fost inventat de Jerry Pratt, un angajat al Camerei de Comert a Statelor Unite, care si-a folosit nodul timp de aproximativ douazeci de ani, inainte ca Don Shelby, o personalitate de televiziune, sa-l foloseasca la televizor si sa-l faca celebru.
Presa a atribuit ulterior (si in mod eronat) inventia nodului lui Shelby. Nodul Pratt nu necesita multi pasi, se adapteaza bine cravatelor nu deosebit de lungi si camasilor cu gatul deschis. Spre deosebire de nodul simplu foarte asemanator, nodul Pratt produce un nod simetric.
Cum se face nodul la cravata:
6. Nodul Balthus
Acest nod a fost inventat in anii 1940 de Balthus, un artist modern controversat de origine poloneza-franceza, renumit pentru picturile sale cu scene erotice si care s-a frecat in cercurile artistice din Paris si Londra.
Nodul Balthus are dimensiuni destul de mari si, daca este legat corect, ajunge sa aiba o forma larga, conica. Poate cel mai elegant nod la cravata, este o optiune ideala pentru ceremonii sau evenimente mai formale.
Retineti ca necesita multe ture, asa ca trebuie folosit cu cravate lungi si este mai potrivit pentru barbatii de inaltime medie. Fiind atat de mare, trebuie sa fie combinata cu camasi cu guler deschis.
Cum se face nod la cravata pas cu pas in stil Balthus:
7. Nod atlantic
Este cel mai cautat cu un efect cu totul aparte, un nod care a fost folosit pe scara larga in secolul XX, conceput pentru o anumita ocazie sau o petrecere informala. Are o nota retro care este potrivit si pentru a da un ton elegant unei camasi casual cu jacheta sport si necesita o cravata foarte lunga dar nu este un nod pentru cei care nu sunt experti.
Rezultatul final al acestui nod este complex, dar foarte cautat si cu siguranta capabil sa capteze atentia chiar daca este complex de realizat.
8. Nod mic de cravata
Nodul mic poate fi folosit cu toate tipurile de cravate si este conceput pentru camasi cu gat ingust sau modern, perfect cu cravate de matase cu greutatea de pana la 70 de grame si pentru barbati foarte inalti.
Desigur, recomandarea noastra este sa-l folosesti cu camasi cu guler strans si cravate groase din material textil.
9. Nod dublu de cravata
Nodul dublu la cravata este in toate privintele similar cu nodul simplu, dar spre deosebire de acesta din urma are o a doua rotatie suplimentara la inceputul procedurii.
Nodul de cravata dublu se remarca prin faptul ca ofera un volum mai mare, deosebindu-se astfel de nodul clasic. Din acest motiv, cel mai bine este sa alegi o cravata ceva mai subtire, pentru a preveni ca nodul sa ajunga in centrul atentiei. Cele mai potrivite sunt camasile cu guler lung. De asemenea, incearca ca cravata sa aiba o tesatura moale si sa nu fie prea scurta.
Cum se face nod dublu la cravata:
10. Nod la cravata Trinity
Nodul Trinity ofera un aspect foarte elegant . Cu un design mai complicat decat Windsor si un nod simplu, nodul Trinity este putin mai complicat de realizat, dar este foarte la moda pentru evenimentele formale.
Trinity are o forma rotunjita, usor asimetrica, mai mare decat nodul Windsor. Acest tip de nod se potriveste camasilor cu guler deschis si se potriveste bine cu articole vestimentare discrete si excentrice. Nodul Trinity este un nod la cravata complex, dar sofisticat, care este cel mai bine rezervat pentru ocazii sociale sau semi-formale, cum ar fi o seara de intalnire sau, eventual, urmatoarea receptie de nunta.
Cum se face un nod la cravata Trinity:
11. Nod Victoria
Nodul de cravata in stil Victoria este o alta modalitate de a purta cravata intr-un mod mai relaxat. Nu exista o modalitate exacta de a completa acest stil, deoarece poate fi adaptat la diferite haine, si pentru diferite ocazii.
Acest model de cravata este realizat intr-un mod destul de asemanator cu nodul de cravata Pratt. O poti face in cateva minute. De asemenea, este o optiune excelenta pentru a ascunde cravatele purtate de uz zilnic, deoarece le va face sa arate mai elegante si mai clasice.
Facand acest tip de nod cravata rapid te va face sa te simti foarte liber, deoarece nu este chiar strans.
Astfel, aceste noduri de cravata iti vor salva tinuta si pot fi adaptate oricarui tip de ocazie. Sunt super practice de folosit si te vor face sa arati mai elegant.
12. Nod papion
In cele din urma, iti sugeram si sa inveti cum sa faci un papion. Aceasta este o versiune a cravatei. Din punct de vedere istoric, au existat momente in care papionul era la fel de popular, daca nu mai comun decat cravata. Acesta a fost cazul in secolul al XIX-lea, de exemplu. Sfarsitul secolului al XX-lea si inceputul secolului al XXI-lea vad, de asemenea, popularitatea in crestere a acestui tip de nod. In plus, este o solutie clasica pentru ocazii foarte oficiale. Daca iti place sa porti cravate clasice, iti recomandam si sa arunci o privire la tutorialul de mai jos. Iti va fi la fel de util!
Celelalte noduri de cravata cele mai populare
Nodul simplu, nodul dublu si Windsor sunt cele mai cunoscute trei noduri de cravata, cu toate acestea, asa cum am mentionat la inceput, exista cel putin 85 de metode diferite de a lega o cravata. Printre cele mai des intalnite putem aminti jumatatea de nod Windsor, Atlantic (foarte popular in anii ’20 si ’30, potrivit pentru cele mai sofisticate contexte), Pratt, nodul italian, nodul mic (deosebit potrivit pentru cravate groase) si atemporalul nod Papillon.
In sfarsit, daca acum te intrebi care este cel mai elegant nod la cravata dintre toate, iti putem raspunde ca fiecare designer ar putea sa iti ofere un raspuns diferit: printre zecile de noduri disponibile, exista unele legate traditional de inalta societate, si altele care – desi nu se lauda cu origini atat de nobile – sunt foarte populare in lumea modei.
In plus, nu trebuie sa uitam ca o cravata este, ca toate articolele vestimentare, este deosebit de personala: trebuie sa se potriveasca perfect cu purtatorul. Din acest motiv nu putem identifica un nod mai elegant decat toate celelalte, ci mai degraba sugeram sa-l gasesti pe cel care se potriveste cel mai bine stilului si imbracamintei tale. Deoarece nu poate fi niciodata doar un simplu nod care face diferenta, dar trebuie sa fii tu insuti, in concordanta cu gustul si personalitatea ta, pentru a intruchipa adevarata eleganta.