4 tipuri de jucarii educative, esentiale in dezvoltarea copiilor

Chiar daca parintii ar prefera sa le ofere copiilor cadouri care nu sunt jucarii, celor mici le place sa primeasca jucarii noi. Dar multe jocuri sunt create pentru a distra copiii, nu pentru a-i invata ceva despre lumea din jurul lor. Din fericire, cele mai noi tehnologii si cercetari au dus la o cerere in plina expansiune de jocuri si jucarii educative adecvate pentru toate varstele. Vorbim despre orice, de la ceasuri inteligente, pana la carti pentru copii.

Deci daca sunteti in cautarea unor jucarii educative pentru copii, acest ghid se va dovedi extrem de util. Sa incepem!

4 tipuri de jocuri si jucarii educative pentru copii

Fie ca faci cumparaturi pentru un copil care incepe sa mearga sau un copil care stapaneste elementele de baza ale adunarii si scaderii in scoala, exista jucarii educative care pot aduce invatatul din clasa, pe terenul de joaca.

Jucariile sunt mai mult decat simple distractii si jocuri pentru copii. Majoritatea jucariilor ofera cel putin o ocazie pentru copii de a invata. Cele mai bune jucarii implica simturile, ii starnesc imaginatia si ii incurajeaza sa interactioneze cu ceilalti.

1. Jucarii educative care dezvolta gandirea inovatoare si creativa

Atunci cand se joaca cu jucarii si jocuri educative, copiii pot dezvolta perceptia, intuitia si rationamentul pe masura ce participa la o activitate creativa.

Jucariile care incurajeaza jocul pe roluri sunt o alegere potrivita. Fantezia si jocul au fost folosite de mult timp pentru a stimula creativitatea, precum si abilitatile sociale la copii. Pretinzand ca face sau este ceva diferit, copilul practica atat comunicarea verbala cat si non-verbala, valorificand abilitatile de socializare si cooperare cu alti copii si adulti.

Jocuri de rol pentru copii ▷ educlass.ro

Jocuri de rol educative ▷ emag.ro

Jucarii interactive copii ▷ bestkids.ro

2. Jucarii care dezvolta aptitudinile cognitive

Jucariile educationale pot ajuta copiii sa se conecteze la procesele lor de gandire si sa-si dezvolte in continuare capacitatile de a gandi liber. Jucariile comune care ajuta la stimularea abilitatilor cognitive includ puzzle-uri si jocuri cu numere.

Abilitatile cognitive includ memorarea, rezolvarea problemelor, recunoasterea culorilor, etc. De asemenea, este esential ca cei mici sa invete despre marimi si numere. Copiii pot realiza cu siguranta aceste abilitati cognitive de baza folosind jucarii colorate, de exemplu, jocuri puzzle pentru copii. Puzzle-urile sunt jucarii excelente care imbunatatesc abilitatile de rezolvare a problemelor. Prin dezvoltarea acestor abilitati la o varsta frageda, copiii sunt pregatiti sa rezolve probleme mai mari pe masura ce cresc.

Un alt exemplu bun sunt blocurile de constructie. In timp ce construiesc o structura, copiii au ocazia sa exploreze lumea din perspectiva lor unica si sa si-o imagineze in moduri noi si interesante.

3. Jocuri educative care dezvolta aptitudini motorii

Cu jucariile si jocuri educationale potrivite, copiii isi dezvolta abilitatile motorii in combinatie cu abilitatile lor cognitive.

Copiii trebuie sa-si dezvolte abilitatile si echilibrul muscular in timp ce se pregatesc sa exploreze mediul inconjurator. Ei au tendinta de a incerca jucarii care necesita ca acestia sa-si foloseasca majoritatea partilor corpului, inclusiv degete, picioare, maini etc.

Lego si blocurile de constructii sunt o alegere buna pentru dezvoltarea abilitatilor motorii si de rezolvare a problemelor, deoarece le ofera o sansa de a incerca sa descopere lucrurile de la sine.

Vezi si: Control parental – Cum sa controlam accesul la internet al copilului

4. Jucarii educative care dezvolta aptitudinile sociale

Oferindu-le copiilor o experienta de joc bine ghidata, copiii dezvolta abilitati cum ar fi interactiunea sociala adecvata (dictata de valori sociale, principii si sentimente), abilitati de limbaj si dezvoltare emotionala (adica gestionarea anumitor situatii, cum ar fi pierderea unui joc, ii ajuta sa invete sa accepte provocari, sa le depaseasca, si sa castige forta mentala).

Jucariile educationale, cum ar fi jocurile de masa (jocuri de societate), pot ajuta cu siguranta copiii sa socializeze. Jocurile de societate implica in mod obisnuit sa faci ture, sa impartasesti, si sa inveti sa nu-i intrerupi pe ceilalti.

Jocuri de societate pentru copii ▷

Copiii invata jucandu-se, fiind activi, fiind alaturi de ceilalti, explorand si descoperind, folosindu-si imaginatia, sunt provocati mental si fizic si invata lucruri noi. Jucariile educationale sunt de mare ajutor pentru a obtine aceste lucruri.

- Advertisement -

RECENTE