Stii care este cea mai buna muzica de relaxare pentru a creste concentrarea, pentru a te ajuta sa dormi, sa studiezi sau sa scapi de toate simptomele stresului la locul de munca ? Am creat un playlist cu cea mai buna muzica de relaxare care te va ajuta sa-ti relaxezi mintea pentru elimina stresul, pentru a avea un somn mai bun si pentru meditatie.
Muzica are o mare putere de a ne influenta emotiile si starea de spirit, ceea ce ii confera un potential mare ca instrument de meditatie. Muzica ne poate activa sau relaxa, ne poate inveseli sau intrista.
Acest lucru a fost cunoscut intuitiv de oamenii care mediteaza si au folosit muzica relaxanta pentru a obtine calmul mental necesar. Unii prefera muzica cu sunete ale naturii, altii recurg la compozitii cu boluri tibetane sau piese muzicale in care suna clopote sau cantece care transporta in temple indepartate. Muzica New Age, cantarile gregoriene si chiar muzica clasica de relaxare au fost, de asemenea, surse de inspiratie pentru multi meditatori.
Posibilitatile sunt multiple… si fiecare isi gaseste relaxarea si concentrarea in muzica in functie de preferintele muzicale sau muzica cu care rezoneaza cel mai mult. Cu toate acestea, se stie din ce in ce mai mult de ce unele tipuri de muzica relaxeaza mai mult decat altele si despre modul in care starile meditative pot fi induse prin anumite tipuri de muzica, asa ca este convenabil sa fii deschis si incurajat sa incerci lucruri noi.
Tipuri de muzica pentru relaxare
Este bine cunoscut faptul ca stresul este daunator sanatatii, de unde si importanta cautarii diferitelor modalitati de a-l reduce. Muzica de relaxare este o alternativa buna care va ajuta la armonizarea sunetului cu starea de spirit.
In primul rand, trebuie sa stim daca muzica este intr-adevar capabila sa reduca stresul si anxietatea. Cercetari precum cea facuta de MindLab impreuna cu alte publicatii precum cea facuta de Universitatea din Nevada si Universitatea Standford sustin teoria conform careia muzica are o legatura unica cu emotiile noastre:
- Muzica cu un ritm puternic si/sau accelerat te face sa te simti mai alert si sa te concentrezi mai bine.
- Muzica vesela stimuleaza si creierul, te poate face sa te simti optimist si pozitiv cu privire la viata.
- Muzica cu ritmuri delicate, lente si constante sunt ideale pentru relaxarea activitatii creierului, inducand o stare de transa asemanatoare meditatiei, muschii sunt si ei relaxati creand o senzatie de usurare in timp ce eliberezi tot stresul.
Muzica de relaxare pian
S-au spus multe despre ascultarea muzicii clasice pentru a indeplini sarcinile eficient. Aceasta teorie a fost numita „Efectul Mozart” si sugereaza ca ascultarea compozitorilor clasici poate imbunatati activitatea creierului si poate actiona ca un catalizator pentru o mai buna sanatate si bunastare.
Muzica de relaxare a mintii
Ascultarea sunetelor naturii, cum ar fi valurile de pe plaja sau murmurul unui parau, poate imbunatati functia cognitiva si concentrarea. Acest tip de muzica functioneaza cel mai bine atunci cand este linistitoare, cum ar fi apa curgatoare sau ploaia, in timp ce zgomotele mai puternice, cum ar fi strigatele pasarilor, pot crea efectul opus.
Muzica pentru meditatie
Cand creierul nostru scade de la 7 la 14 Hz, suntem intr-o stare mentala alfa mai relaxata, care ne permite sa fim mai receptivi, deschisi si mai putin critici. Oamenii de stiinta asociaza aceasta stare cu activitati care ne angajeaza imaginatia si intuitia; cand asculti muzica la care te gandesti profund, intri intr-o stare alfa indusa de muzica.
Muzica de relaxare antistres
Ritmul si instrumentatia sunt cheia muzicii care ajuta la reducerea nivelului de stres. Ritmurile lente induc liniste si pace, in timp ce instrumentele de suflat se remarca pentru a produce un efect vesel, vioi si reconfortant. Cauta melodii care folosesc instrumente precum flautele si care au ritmuri mai lente decat de obicei.
Muzica de relaxare si somn
Urechea este sensibila la diferite note, asa ca este esential sa alegi inaltimea si intensitatea potrivite. Notele inalte afecteaza sistemul nervos, facandu-l alert si crescand reflexele, prin urmare, daca doresti sa te odihnesti bine, este important sa cauti note joase care sa produca efectul de liniste extrema, precum si sa modereze intensitatea (volumul) sunetul.
Muzica de relaxare psihica
Multi oameni considera muzica familiara reconfortanta si linistitoare. De fapt, muzica este atat de eficienta in reducerea anxietatii incat este adesea folosita in cabinetele stomatologice, preoperatorii si de radioterapie pentru a ajuta pacientii sa faca fata preocuparilor lor cu privire la proceduri. Muzica ajuta la reducerea anxietatii adultilor in varsta, proaspetelor mame si copiilor. Orice tip de muzica relaxanta, linistitoare poate contribui la o stare de spirit mai calma. Muzica linistitoare poate fi combinata cu terapia cognitiva pentru a reduce anxietatea chiar mai eficient decat terapia conventionala singura.
Care este tipul de muzica recomandat pentru relaxare?
Pentru relaxare, cercetatorii au descoperit ca muzica ideala este cea care are un tempo (durata fiecarei note muzicale) de 60 pana la 80 de batai pe minut (60-80 BPM) si care mentine un ritm constant, la fel ca ritmul cardiac normal.
Genurile muzicale si melodiile sunt atat de extinse si variate incat rareori putem cunoaste bataile pe minut (BPM) ale unei anumite melodii. Daca trebuie sa reduci stresul dupa o zi lunga, acestea sunt cele mai recomandate genuri muzicale pentru relaxare:
- Muzica instrumentala lenta.
- Muzica clasica.
- Muzica nativa americana, celtica sau indiana realizata cu instrumente cu coarde, percutie sau flaut.
- Sunete de mediu sau sunete ale naturii, cum ar fi ploaia, sunetul valurilor de pe plaja, sunetul unui rau sau al surselor de apa, mai ales mai eficient daca este amestecat cu alta muzica, cum ar fi jazzul usor.
Acestea sunt de obicei cele mai citate genuri muzicale in diferitele studii si rapoarte care exista asupra efectelor muzicii pentru reducerea stresului, cu toate acestea, asta nu inseamna ca sunt „mai bune” decat alte tipuri de muzica.
Asociatia Americana de Terapie prin Muzica mentioneaza ca toate tipurile de muzica pot fi utile pentru a face schimbari benefice in viata unei persoane, asa ca nu te forta sa asculti muzica pentru meditatie sau relaxare daca te deranjeaza sau te face inconfortabil, ascultand ceva care nu-ti place va avea pur si simplu efectul opus a ceea ce cauti. Cerceteaza pe internet sau consulta un specialist pentru alternative noi si mai bune.
Playlist muzica de relaxare a mintii si trupului
Daca tocmai ai tastat „muzica de relaxare youtube” sau „ascultare muzica gratuita youtube” pe tastatura computerului tau, cel mai probabil este pentru ca te simti nervos sau stresat. Un alt motiv ar putea fi ca nu te mai simti in ton cu corpul tau si cauti o modalitate de a te reconecta cu tine insuti.
Ei bine, sa stii ca esti absolut pe drumul cel bun, pentru ca muzicoterapia este, fara indoiala, unul dintre cele mai dulci, mai placute si blande tratamente pentru anxietate si stres. Dar asta nu e tot.
Este, de asemenea, una dintre cele mai bune modalitati de a scapa din rutina agitata care ne obliga sa alergam dintr-un loc in altul in fiecare zi a vietii noastre.
1. Weightless, de Marconi Union (muzica relaxanta)
Marconi Union este un grup ambiental britanic. La realizarea acestei compozitii si-a propus sa realizeze „cea mai relaxanta melodie din lume”. Pentru a face acest lucru, ei au colaborat cu experti in terapia sonora, care, pe baza cercetarilor stiintifice, i-au ajutat sa dezvolte o piesa care reuseste sa reduca tensiunea arteriala, nivelul de stres si ritmul cardiac.
Piesa a fost studiata de o echipa de neurologi de la Mindlab International condusa de dr. David Lewis-Hodgson, care a comparat-o cu o selectie de alte noua melodii relaxante bazate pe evaluarile internetului si aprecierea unui grup de experti. Dupa ce a comparat efectele celor zece piese asupra constantelor fiziologice ale unui grup de 20 de persoane, a plasat Weighless intr-o prima pozitie clara. „Puterea acestei compozitii este extraordinara, cu mult superioara oricarei alte piese muzicale pe care le-am studiat. Reduce anxietatea cu 65%.”
Compozitia incepe cu 60 de batai pe minut care scade treptat pana ajunge la 50, ceea ce reduce treptat ritmul cardiac al ascultatorului. Melodia, o succesiune de sunete blande si relaxante care transporta subtil natura, nu se repeta, ceea ce explica Mindlab „permite creierului sa se deconecteze pentru ca inceteaza sa mai incerce sa prezica ce urmeaza”.
Exista o versiune gratuita de 10 ore de care poti profita pentru practica ta de meditatie sau pentru a crea un mediu relaxant oriunde te-ai afla.
2. Airstream, „Electra”
Acest cantec relaxant are asemanari cu „Weightless”. Tempo se potriveste cu ritmul cardiac optim de repaus de 60 pana la 65 de batai pe minut. Frecventele medii si absenta unui bas scazut si greu sunt mai putin solicitante pentru sistemul nervos.
Aceasta melodie are cu siguranta o atmosfera „chiller” si are mai mult un ritm hip-hop, dar nimic la extrem. Fanii yoga ar putea gasi aceasta muzica de fundal perfecta.
3. Whole Being Regeneration, de Magnetic Minds
Datorita bioacusticii, o ramura a stiintei care studiaza modul in care percepem sunetele si modul in care acestea influenteaza experientele noastre, putem determina ca exista unele tipuri de muzica relaxanta care sunt deosebit de potrivite pentru meditatie, de exemplu pentru ca stimuleaza producerea unui anumit valuri din creier care sunt cele mai favorabile pentru meditatie.
Unul dintre cele mai studiate tipuri de muzica pentru meditatie este muzica bazata pe batai binaurale, cunoscuta si sub numele de muzica 3D sau 8D. De cand acest tip de muzica a inceput sa fie studiat in anii 1970, se stie ca induce o frecventa vibrationala de 4 pana la 8 Hz in creier, frecventa la care sunt generate undele theta in creier, asociata cu starile meditative. De asemenea, se stie ca poate fi folosit eficient pentru a reduce anxietatea.
Grupul Magnetic Minds, ale carui compozitii pot fi auzite prin populara aplicatie de muzica de meditatie Insight Timer, este specializat in acest tip de muzica de meditatie. Aceasta piesa muzicala, al carei titlu ar putea fi tradus ca „Regenerarea completa a fiintei”, contine frecvente asociate cu bunastarea, cum ar fi asa-numita rezonanta Schumann (o frecventa foarte scazuta de 7,83 Hz asociata cu frecventa vibrationala a Pamant) si cea care favorizeaza undele delta (3,5 Hz), care apar in stari de relaxare profunda in care organismul se poate regenera.
4. Music for Yoga Meditation, de Tony Scott (muzica yoga)
Muzica de meditatie a lui Tony Scott este un clasic. Acest clarinetist de jazz a colaborat cu Sarah Vaughn si Billie Holiday in anii 1950, dar intr-un turneu prin Asia a ajuns intr-un templu hindus care l-a influentat profund. La mijlocul anilor ’60 a lansat primul sau album de muzica de meditatie zen.
In Music for Yoga Meditation, o recomandare a revistei din New York Vulture, poti medita pe sunetul clarinetului sau, cu miscari menite sa creasca energia kundalini chakra cu chakra pe parcursul compozitiilor care compun intregul album.
5. Spiegel im Spiegel – Arvo Pärt Centre (muzica clasica minimalista)
Muzica de relaxare clasica ofera multe posibilitati de meditatie. Aceasta frumoasa piesa a compozitorului estonian Arvo Part, scrisa pentru pian si vioara in 1978, cu putin timp inainte de a fi exilat din Uniunea Sovietica, consta doar din melodia viorii, uneori inlocuita cu violoncel ca in aceasta versiune minimalista in care Arvo Part, dupa cum a explicat el insusi, si-a propus sa-si lase ego-ul in urma.
Spiegel im Spiegel inseamna „oglinda in oglinda” in germana. Piesa creeaza un efect de continuum infinit si distanta intre note dupa care se revine intotdeauna la un punct de plecare, creand o senzatie de a merge si a veni pe care Arvo Part a descris-o ca „intoarcerea acasa dupa ce a petrecut timp departe”.
6. Muzica bolurilor tibetane, cu neregularitatea naturii
Aceasta piesa de 34 de minute este o recomandare a lui Gerard Arlandes, un profesor de meditatie taoista din Barcelona si un colaborator regulat la Cuerpomente. Mediteaza de obicei in tacere, dar considera ca, daca se foloseste muzica, cel mai bine este sa aleaga compozitii care sa nu aiba melodii evidente, asa cum este cazul acestei muzici interpretate cu boluri si clopotei tibetani.
„Cand meditam, melodiile evidente devin un cantec care domina excesiv interiorul meditatorului si nu-i permite acestuia sa fie cu el insusi.”
„In aceasta piesa sunetele au neregula obisnuita a sunetelor naturii si pot insoti meditatia fara a intra in interiorul meditatorului ca un intrus. O alta varianta ar fi sa mergi direct la sunetele naturii, cum ar fi sunetele padurii sau ale marii”, adauga el.
7. Reflection, de Brian Eno (muzica ambientala)
Celebrul compozitor si producator muzical britanic Brian Eno, fost membru al Roxy Music si considerat un pionier al muzicii ambientale, a creat numeroase piese muzicale care pot fi folosite pentru muzica de relaxare sau de meditatie, inca de la primul sau Ambient 1: Music for Airports de anii saptezeci pana la mijlocul anilor optzeci Thursday Afternoons. Dar in 2017 a creat aceasta piesa ca o declaratie clara de intentie.
Reflection este muzica pentru meditatie creata ca reflectia personala a lui Eno asupra meditatiei, cu liniste sustinuta si mici indicii catartice. Sunt aproape 55 de minute de muzica.
8. Theta Mare, de Guenther Goerg (pulsuri binaurale)
Guenther Goerg, un alt obisnuit al Insight Timer, este un compozitor austriac care scrie muzica special conceputa pentru a influenta activitatea undelor cerebrale si a induce stari theta, asociate cu meditatia profunda. Muzica combina ritmurile binaurale cu muzica electronica.
Potrivit lui Goerg, am putea considera aceasta metoda, cunoscuta sub numele de Brainwave sau Neural Entrainment, un fel de meditatie ghidata. Nu exista voce care sa te ghideze, dar muzica insasi te ghideaza.
Ai cinci ore de inregistrare si o poti folosi ca muzica pentru a medita sau a dormi.
9. Echilibrarea chakrelor, Calm Whale Tunes
Aceasta compozitie relaxanta cu tobe samane, conceputa pentru a echilibra cele 7 chakre si distribuita de canalul YouTube Calm Whale Tunes, este recomandarea specialistilor.
Ceea ce ne place la aceasta muzica este ca introduce sunete organice si profunde care ajuta la imersiunea in spatiul constiintei, amestecate cu batai de tobe care ajuta la eliberarea energiilor stagnante in corp.
10. Wet Land, de Hiroshi Yoshimura (sunete ale naturii)
Yoshimura este un muzician si compozitor japonez considerat un pionier al muzicii ambientale japoneze. Combina melodiile electronice blande cu sunete ale naturii: apa paraurilor sau valurile marii, zgomotul bland al ploii, trilul pasarilor…
Wet Land este un exemplu. Dureaza 38 de minute, dar piesa are mai multe pauze, daca vrei sa faci o meditatie mai scurta: prima sectiune, de exemplu, dureaza doar 5 minute.
Daca iti place sa meditezi cu sunete ale naturii, nu uita sa explorezi si alte melodii Yoshimura, precum Air, Green sau Quiet Forest.
11. Tibetan Bells III, de Henry Wolf si Nancy Hennings (boluri tibetane)
Aceasta este inca una dintre recomandarile revistei Vulture pentru meditatie. Este opera duo-ului format din Henry Wolf si Nancy Hennings, care cu prima lor versiune de Tibetan Bells au devenit unul dintre primii care au inregistrat sunetul clopotelor tibetane intr-o inregistrare si au pus astfel bazele pentru ceea ce avea sa devina ulterior The New Age.
Beneficiile ascultarii muzicii
Ascultarea muzicii nu este folosita doar pentru relaxare sau reducerea stresului, ascultarea muzicii are multiple beneficii, in plus, este o metoda foarte sigura, raport cost-beneficiu bun si usor de obtinut. Unele dintre beneficiile ascultarii muzicii sunt urmatoarele:
- Reduce stresul si anxietatea la copii si adulti
- Imbunatateste starea de spirit (reduce depresia)
- Reduce durerea
- Imbunatateste somnul
- Imbunatateste memoria si concentrarea
- Relaxeaza corpul si ajuta la meditatie
- Promoveaza unitatea si sentimentul de apartenenta
- Ajuta la terapie fizica si logopedica
Un studiu din anii 1990 a aratat ca „dispozitia” muzicii pe care o ascultam ne influenta perceptiile despre ceilalti.
Un studiu din 2002 a aratat ca performanta aritmetica la elevii de scoala primara ar putea fi imbunatatita prin redarea unei muzici calmante. Muzica mai agresiva a avut un impact negativ asupra performantei.
Un studiu din 1998 a aratat ca ascultarea muzicii grunge creste nivelul de ostilitate, tristete si tensiune.
Muzica „New Age” a avut rezultate diferite. „Muzica de design” (muzica conceputa pentru reactii specifice) ar putea imbunatati claritatea mentala, grija si relaxarea.
Un studiu din 2020 a cercetarii in domeniul muzicii si stresului sugereaza ca ascultarea muzicii poate:
reduceti ritmul cardiac si nivelul de cortizol
elibereaza endorfine si ne imbunatateste starea de bine
ne distrage atentia, reducand nivelul de stres fizic si emotional
reduce simptomele legate de stres, indiferent daca sunt utilizate intr-un mediu clinic sau in viata de zi cu zi
Muzica de relaxare pentru copii si bebelusi
Ascultarea muzicii de la o varsta frageda imbunatateste proprietatile limbajului si ajuta la dezvoltarea abilitatilor creierului. Un studiu de la Universitatea din California a aratat ca fiecare zona a creierului bebelusului este implicata atunci cand asculta in mod activ muzica de pe youtube.
Dar cele care beneficiaza cel mai mult sunt zonele desemnate pentru dezvoltarea limbajului si a lecturii, datorita careia muzica copilul este incurajat sa invete cuvinte noi.
De exemplu, este posibil ca un bebelus sa asculte un tip de muzica de pian relaxanta de pe youtube in timp ce adoarme sau in timp ce doarme deja, in timp ce este mai indicat sa optezi pentru ceva mai activ in timp ce se joaca sau face baie.
Muzica de relaxare pentru seniori
Muzica relaxanta de pian are ca efect prevenirea si tratarea unor dureri specifice datorate batranetii si a unor procese degenerative ale unor boli.
Din acest motiv, musicoterapia, si in special muzica relaxanta de pe youtube, spotify si alte canale, este recomandata pentru a trata afectiunile care chinuie corpul si mintea, precum boala Parkinson, Alzheimer sau dementa.
Este important de subliniat ca muzica relaxanta este capabila sa ajute pacientii indiferent de starea actuala a bolii. Fie ca este la inceput sau, din pacate, intr-o stare mai avansata.
Efectele muzicii asupra corpului nostru
Exista dovezi stiintifice care demonstreaza ca muzica ne influenteaza corpul ca orice alt sunet. Ritmurile, bataile si mostrele imita in general natura; Urechile trimit semnale catre creier ca raspuns la muzica, iar aceste semnale favorizeaza productia de dopamina. In functie de tipul de muzica, poate influenta:
- Nivelul dopaminei
- Frecventa cardiaca, ritmul respirator si tensiunea arteriala.
- Nivelul de stres.
- Starea de spirit.
- Niveluri de energie.
Dupa ritm, armonie, tonalitate si alte caracteristici, muzica poate provoca un efect sedativ si calmant, ideal pentru orice situatie care poate genera anxietate, stres sau chiar insomnie.
- Muzica este o modalitate excelenta de a calma corpul si de a relaxa mintea. Cu toate acestea, pentru a face acest lucru, este necesar sa selectezi piesele muzicale adecvate si sa le combini intre ele.
- Muzica clasica si cea instrumentala sunt genurile muzicale cele mai recomandate, lucrarile clasice sunt foarte potrivite ca muzica de relaxare zen, dar in orice caz, muzica ar trebui sa iti placa, nu trebuie sa trezeasca emotii negative.
- Alege muzica cu ritm constant, trebuie evitate schimbarile bruste de tempo. Ritmul ar trebui sa fie in intervalul intre 60 si 80 de batai pe minut, ceea ce corespunde aproximativ batailor inimii noastre.
Ca fapt curios, un studiu a constatat ca piesa Weightless, a trio-ului britanic Marconi Union, este cea mai relaxanta melodie. Include sunete fluide de sinteza si note linistitoare de instrumente de pian si chitara care emuleaza peisaje sonore naturale. In acelasi studiu se recomanda sa nu asculti aceasta melodie in timp ce conduci sau orice alta activitate in care o distragere a atentiei duce la pericol pentru tine sau pentru ceilalti.
A sti cum sa reduci stresul si angoasa este foarte important. Vindecarea prin sunet poate fi experimentata de acasa: o cautare rapida pe YouTube dezvaluie mai multe videoclipuri cu sunete potrivite pentru acest tip de terapie. Indiferent daca ai doar 10 minute pentru o meditatie rapida sau 50 de minute pentru a te relaxa in liniste, exista mai multe optiuni pentru a se potrivi disponibilitatii tale.
Referinte:
www.musictherapy.org/faq
themindlab.co.uk/
www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/016503279400092N
www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03055690220124551#.VbDtZypViko
www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17437199.2020.1846580