Prajitura cu mere, trei cuvinte care nu ne lasa indiferent si care, ascultandu-le, ne amintesc instantaneu de acea aroma delicioasa pe care o degaja atunci cand este la cuptor. Este un desert traditional care ne-a insotit pe multi dintre noi inca din copilarie.
Pregatirea prajiturii cu mere este foarte simpla si, daca iti place sa gatesti, procesul de preparare si rezultatele spectaculoase sunt foarte satisfacatoare.
Prajitura cu mere este una dintre cele mai populare retete de prajituri din bucatariile noastre, multumita in parte numarului mare de variante si optiunilor pe care ni le ofera.
Exista o multitudine de variante de retete prajitura frageda cu mere:
- prajitura cu mere si bezea,
- prajitura cu mere rase si pandispan,
- prajitura cu mere cu foi,
- prajitura cu mere caramelizate si bezea,
- prajitura cu mere si biscuiti,
- prajitura cu mere si iaurt,
- prajitura cu mere si frisca,
- prajitura cu mere si crema de zahar ars,
- prajitura cu mere si crema de vanilie.
In continuare, iti prezentam cele mai bune retete, usoare, delicioase si rapid de facut, de la reteta prajitura cu mere traditionala, la cele mai moderne variante.
1. Prajitura cu mere simpla cu aluat fraged
Prajitura cu mere cu aluat fraged cu unt sau cu untura este o prajitura simpla care poate fi facuta in orice moment al anului cu fructe proaspete. Este o reteta pe care am gasit-o pe Savori Urbane si care merita incercata.
Ingrediente:
Pentru umplutura:
- 2 kg mere dulci-acrisoare
- 200 g zahar
- condimente dupa gust: 1 lingurita scortisoara sau cardaman
- Optional 60 g nuci
Aluat fraged pentru prajitura cu mere:
- 500 g faina alba
- 250 g unt
- sau 100 g unt + 100 g untura
- 125 g zahar praf
- 2 pachete zahar vanilat
- 2 oua + 2 galbenusuri
- 2 linguri smantana
- coaja de lamaie
- un praf de sare
- Pentru uns: 1 galbenus
Pentru aluat: se amesteca toate ingredinetele si se framanta scurt atat cat sa se omogenizeze ingredientele. Daca se framanata prea tare aluatul nu va mai fi fraged deoarece se activeaza reteaua de gluten. Se imparte in 2 parti, se impatureste in folie de plastic si se baga pentru o ora la frigider.
Pentru umpltura: se pregatesc merele. Se spala, dupa preferinte, acestea se pot decoji sau se pot lasa cu coaja si se dau prin razatoare mare. Nucile se prajesc putin si se maruntesc usor.
Mod de preparare:
Se scoate o bucata de aluat din frigider si se intinde pe o foaie de copt, fara faina. Se intinde atat cat este fundul tavii in care dorim s-o coacem. Se muta aluatul cu hartie cu tot in tava si se inteapa bine cu furculita ca sa nu se umfle.
Peste aluat se pune nuca, un praf de scortisoara sau cardamon si coaja de lamaie. Merele se storc bine de tot de zeama, se aseaza si ele in tava si se niveleaza. Peste mere se pune zaharul aproximativ 100-200 g zahar (depinde de cat de dulce este marul si cat de dulce vrei sa fie prajitura) si apoi se mai pune inca un praf de scortisoara sau cardamon deasupra.
Se scoate blatul celalalt, se intinde, se aseaza peste mere si se inteapa din loc in loc cu furculita. Blatul de deasupra se unge cu un galbenus de ou.
Cocere prajitura turnata cu mere:
Se coace la 170 grade C pentru aproximativ 50-60 minute in functie de cuptor, verificandu-se din cand in cand. Cand este gata, prajitura turnata cu mere se scoate din cuptor si se pudreaza cu zahar pudra.
2. Prajitura cu mere rasturnata
Prajitura cu mere si zahar ars este un desert îmbietor, apetisant si usor de preparat, cu aroma de mere si bineinteles zahar caramelizat. Aceasta reteta este tot una pe care am gasit-o la fetele de pe Savori Urbane si pe care, daca o vei incerca o data, cu siguranta vei vrea s-o prepari cat de des posibil.
Ingrediente:
- 1,2 kg mere (8-10 bucati)
Pentru caramel:
- 200 g zahar tos
Pentru blat:
- 5 oua (separate)
- 125 g zahar tos
- 1 zahar vanilat
- 1 praf de sare
- 125 g faina alba
- In plus:50 g unt
Mod de preparare:
Pentru aceasta varianta de prajitura rasturnata cu mere este esential sa alegi o cratita potrivita, cu pereti putin mai inalti, in care va trebui facut caramelul, dar care poate fi introdusa si in cuptor la final.
Incepe prin a face caramelul. Pentru asta, pune zaharul in cratita( fara apa) si lasa-l la topit avand grija sa nu-l arzi. Zaharul trebuie sa fie un maroniu deschis. Dupa ce ai oprit focul, imbraca peretii cratitei rasucind-o usor astfel incat caramelul sa ajunga pana aproape de buza cratitei si avand grija sa nu te arzi. Peretii si fundul cratitei trebuie sa fie tapetati cu caramel. Se lasa la racorit si vei observa ca va incepe sa trosneasca si sa se crape pe masura ce se raceste.
Intre timp se pregatesc merele. Se spala si se lasa sa se scurga bine. Se scot cotoarele si se feliaza. Se aranjeaza feliile de mar peste caramelul din cratita intr-unul sau doua straturi in functie de dimensiunea cratitei. Peste ultimul strat se pun cateva bucatele de unt. Se da cratita la cuptor in cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru aproximativ 30 de minute.
Pentru blat: Se separa ouale, iar albusurile se bat spuma tare cu putina sare. Se adauga zaharul tos si zaharul vanilat si se bat in continuare pana se obtine o spuma tare si lucioasa. Se adauga cele 5 galbenusuri si se mai mixeaza cateva secunde. Se cerne faina si se incorporeza cu ajutorul unei spatule amestecand tot timpul de jos in sus, astfel incat compozitia sa ramana aerata.
Coacere prajitura cu mere rasturnata:
Se scoate cratita cu merele si caramelul din cuptor si se toarna rapid aluatul peste ele. Se niveleaza usor si se baga inapoi in cuptorul incins. Se coace in continuare tot la 180 grade C pentru inca 30 de minute. Se testeaza pandispanul cu scobitoarea. Daca aceasta iese uscata, atunci prajitura este gata.
Prajitura cu mere si zahar ars trebuie rasturnata cu grija imediat ce a fost scoasa din cuptor. Acesta prajitura cu mere caramelizate se poate servi ca atare sau cu frisca ori inghetata pe deasupra.
3. Prajitura lenesului cu mere
Asa cum spune si denumirea ei, prajitura lenesului cu mere este o reteta simpla si rapida. Este o reteta prajitura cu mere si gris pentru care nu ai nevoie nici macar de cantar. Totul este masurat la cana, pachet, lingura sau lingurita.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 1 cana faina
- 1 cana gris
- 1 cana zahar tos
- 1 pachet unt
- 1 pliculet praf de copt
- 1 pliculet zahar vanilat
- un praf sare
Pentru umplutura:
- 1.5 kg mere
- 1 cana zahar tos
- 2 lingurite scortisoara
- 2 pliculete zahar vanilat
- Decorare
- zahar pudra
Preparare prajitura lenesului cu mere:
Se spala, se curata si se dau merele pe razatoare, cu sau fara coaja dupa preferinte. Se pune zaharul tos peste merele rase. Se adauga scortisoara si zaharul vanilat. Se amesteca totul si se lasa deoparte.
Separat, se amesteca intr-un bol faina cu zaharul, grisul, zaharul vanilat, praful de sare si praful de copt.
Se taie untul pe jumatate. Acesta e obligatoriu sa fie rece de la frigider, deoarece aceasta jumatate se va razui pe razatoare mare direct in tava in care punem prajitura la copt. Tava trebuie tapetata in prealabil cu hartie de copt.
Se ia jumatate din amestecul de ingrediente uscate, adica o cana si jumatate. Se distribuie aceasta cantitate cat de cat uniform pe toata suprafata untului razuit.
Se distribuie uniform umplutura cu mere cu tot cu sucul care s-a format.
Deasupra umpluturii de mere se distribuie uniform cantitatea ramasa de ingrediente uscate. Se razuieste jumatatea de unt ramasa peste amestecul de faina, gris si zahar. Pe razatoarea mare.
Metoda de coacere:
Se baga tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 50 de minute.
Vezi si: Reteta banana bread – un preparat versatil si delicios care trebuie incercat >>
4. Prajitura cu mere la tigaie
Ingrediente pentru o tigaie de 24 cm Ø
- 300 g faina;
- 3 oua medii;
- 150 g zahar fin;
- 150 ml lapte;
- 130 g unt moale;
- 5 g praf de copt;
- 3 mere medii;
- 1 varf cutit sare;
- 50 g unt + 3 linguri zahar brun (pentru caramel).
Mod de preparare:
Se bate bine untul cu zaharul pana cand se obtine o crema omogena. Peste crema obtinuta se adauga pe rand ouale, un varf de cutit de sare si se mixeaza bine.
Se adauga treptat faina cernuta, alternativ cu laptele la temperatura camerei pana se inglobeaza in totalitate.
Se spala bine merele, se curata de cotoare si, dupa preferinte, si de coaja. Se taie felii de circa 1-2cm grosime.
Coacere prajitura cu mere la tigaie:
Se unge o tigaie antiaderenta cu unt, se tapeteaza cu zaharul brun si se aseaza concentric feliile de mere, fara a le suprapune. Peste mere se toarna compozitia, se niveleaza cu grija si se pune tigaia la foc mic acoperita cu un capac care a fost uns in prealabil cu unt, astfel incat blatul sa nu se lipeasca de el. Se coace pentru 30-35min. Cand pe suprafata blatului apar mici basicute, se ridica capacul si se verifica usor cu degetul. Daca aluatul nu se lipeste de deget, atunci prajitura va trebui intoarsa. Cum se face asta?
Pe o farfurie se pune o hartie de copt unsa cu unt, se pune farfuria cu hartia de copt peste tigaie si se rastoarna cu o miscare rapida. Se transfera prajitura inapoi in tigaie cu tot cu hartia de copt (hartia de copt ar trebui decupata la dimensiunea tigaii si cat sa acopere si peretii acesteia). Se mai coace inca 10 minute tot la foc mic acoperita cu capacul. Cand este gata, se scoate capacul si se mai lasa cateva minute in tigaie.
Se rastoarna pe un platou si se lasa la racit. Ai obtinut o prajitura cu mere rapida si pufoasa. Se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se serveste, fie cu frisca, crema de vanilie sau inghetata.
5. Prajitura cu mere de post
Aceasta prajitura cu mere si nuci este o varianta de prajitura rapida cu mere extrem de usor de preparat.
Ingrediente:
- Mere 4 buc
- Sucul de la o portocala
- Zahar 200 g
- Ulei 100 ml
- Faina alba 400 g sau 100g de faina si 100g de fulgi fini de ovaz
- Scortisoara 2 lingurite
- Praf de copt 10 g (1 plic)
- Sare 0.25 lingurite
- Stafide 100 g
- Nuci 100 g
Mod de preparare:
Mai intai merele se spala, se curata de coaja (dar se pot lasa si cu coaja in functie de preferinte) si se dau prin razatoare.
Nucile se prajesc usor intr-o tigaie, se lasa la racit si se maruntesc.
Intr-un bol se amesteca bine merele cu zaharul, uleiul si zeama de portocale. Se adauga faina ( sau amestecu de faina si fulgii de ovaz), scortisoara, praful de copt si sarea si se omogenizeaza bine. Aluatul este destul de dens. Se adauga stafidele si nucile maruntite, amestecandu-se din nou.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se pune compozitia in tava distribuind aluatul uniform cu o spatula.
Coacere prajitura cu mere:
Prajitura cu mere de post turnata se coace la 180 grade C (cu ventilatie) sau 200 grade C fara ventilatie in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 35-40 de minute. Cand este gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit in tava.
6. Crumble cu mere – reteta rapida si delicioasa
Crumble-ul cu mere este cea mai simpla reteta care poate fi preparata de orice incepator.
Ingrediente:
- 650 de grame de mere, cantarite curatate de coaja si cotoare
- 100 de grame de unt cu 82% grasime + 10-15 grame pentru uns forma
- 125 de grame de faina + 1 lingura pentru amestecat cu merele
- 2 linguri cu varf de fulgi de ovaz natur
- optional 150 grame nuci maruntite sau fulgi de migdale
- 1, 1/2 lingurite de scortisoara pudra
- 3 linguri de zahar brun
- 3 linguri de zahar obisnuit
- zeama si coaja de la 1 lamaie
- 1 praf de sare
Preparare Crumble cu mere:
Se spala, se curata merele de cotoare si, dupa preferinte, de coaja si se taie cubulete. Lamaia se da prin razatoare mica pentru coaja iar zeama se pune peste mere pentru a evita oxidarea lor. Se porneste si se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
Se amesteca 1 lingura de faina, 1 lingurita de scortisoara si 3-5 linguri de zahar obisnuit (in functie de cat de dulci sunt merele). Iar compozitia se adauga peste mere, amestecandu-se usor.
Se ia o forma termorezistenta, e perfecta o forma pentru tarta, se ung peretii si fundul formei cu unt si se rastoarna merele, uniformizand usor cu o spatula.
Separat se amesteca fulgii de ovaz, zaharul brun, faina, sarea, scortisoara, nucile/migdalele si coaja de lamaie. Se adauga untul rece taiat cubulete care se incorporeaza in compozitie cu degetele cat se poate de rapid. Va rezulta un aluat sfarmicios cu o consistenta nisipoasa. Acesta se repartizeaza in tava peste mere, acoperindu-le in totalitate si tasand usor cu mana.
Coacere:
Se baga tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade C pentru aproximativ 35-40 de minute. Crumble – ul trebuie sa fie usor rumenit. Acesta se lasa sa se raceasca in tava si abia apoi se poate servi.
Istoria prajiturii cu mere
Istoria placintei cu mere este oarecum vaga si cu multe variante, asa cum se intampla adesea cu diferitele sale retete. Ea a luat nastere in evul mediu din nevoia de a conserva fructele. Exista diferite versiuni ale asa-numitei prajituri cu mere, care au inca marul ca protagonist. Ele pot varia in ingrediente si in structura. Desi, ceea ce nu se schimba niciodata la aceasta reteta sunt ingredientele sale principale: marul, zaharul, faina si grasimea.
Astfel, prepararea sa poate fi foarte diferita. Poate fi o prajitura in care aluatul acopera marul, fie maruntit, fie din compot. Cum ar fi prajitura turnata cu mere. O alta varianta poate fi ca merele sa fie puse deasupra aluatului sau pe o baza de crema, precum placinta cu mere pe care o cunoastem in mod normal. Se face chiar si prajitura cu mere rasturnata, adica punand aluatul deasupra fructelor si apoi rasturnandu-l.
Deasemenea, exista diferite tipuri de aluat care se folosesc la prepararea placintelor cu mere. Toate au practic aceleasi ingrediente: faina, apa, unt si uneori ou. Totusi, in functie de modul in care este preparat, acesta poate oferi un desert diferit, dar la fel de delicios precum prajitura cu mere din aluat normal sau prajitura cu mere cu foietaj.
Totodata, se pot folosi anumite condimente precum scortisoara, cardamon, suc de lamaie ori portocala si chiar rom sau alte lichioruri cu intentia de a-i oferi o nota diferita si aromata atunci cand faci o placinta cu mere.
Orice varianta ai alege, prajitura cu mere este una dintre cele mai elaborate deserturi din bucataria din intreaga lume. Este una dintre prajiturile care ne plac cel mai mult si are marele avantaj ca se poate pregati in moduri foarte diferite. Incearca una din retele prezentate si vei realiza cel mai delicios preparat cu care iti vei impresiona familia si cunoscutii.