Skateboard-ul este o placa mai mica, manevrabila, care este potrivita pentru a face acrobatii, pentru a sari peste obstacole sau pentru a rula in parcuri si zone urbane. Descopera alaturi de noi care sunt cele mai bune placi de skateboard si de unde le poti cumpara.
Astazi, iti vom recomanda unele dintre cele mai bune placi de skateboard de pe piata in acest an si, ca intotdeauna, vom arunca o privire asupra modului de a alege unul si a lucrurilor de luat in considerare inainte de a apasa butonul de cumparare. Iata cateva recomandari:
Skateboard Decathlon Complete 100 Gradiant Parrot
Skateboard Play 120 Medusa Copii 3-7 ani >>
____________
Decathlon Skateboard copii CP100 Mid Geometric Marimea 7.5″ 8 – 12 ani
Decathlon skateboard CP100 Mid Geometric Marimea 7.5″ 8 – 12 ani >>
____________
Mini Skateboard copii plastic PLAY 500 Albastru
Decathlon Mini Skateboard copii plastic PLAY 500 Albastru >>
Vezi si:
Casca Skateboard/Trotineta B 100 Albastru
Casca Role/Skate/Trotineta B 100 Albastru >>
Set 3 perechi protectii role/skateboard Play Albastru Copii
Set 3 perechi protectii role/skateboard Play Albastru Copii >>
____________
Skateboard Fete Action One Portabil Aluminiu, Unicorn, Multicolor
Penny board Action One® Portabil ABEC-7, PU, Aluminiu, Unicorn, Multicolor >>
____________
Tony Hawk Skateboard Emag SS 540 31,5X7,5” Highway Multi
Tony Hawk Skateboard SS 540 31,5X7,5” Highway Multi >>
____________
Skateboard si echipament de protectie Ignite, Rosu
Skateboard si echipament de protectie Ignite, Rosu >>
____________
Skateboard cu lumini Action One, 22 inch, 90 Kg, Summer
Penny Board cu roti luminoase Action One, 22 inch, 90 Kg, Summer >>
____________
Anatomia unui skateboard
Ceea ce diferentiaza fiecare tip de skateboard sunt diferitele parti mobile si modul in care sunt configurate. Iata o scurta descriere a celor mai importante parti ale unui skateboard. In acest fel, te poti familiariza cu termenii.
- Placa de skateboard
Fiecare tip de placa are o forma specifica, unele lungi si altele scurte. Unele sunt plate, in timp ce altele au decupaje pentru roti. In cele din urma, placa este locul unde plasezi picioarele.
Si ai putea sta pe orice, de la mesteacan, artar sau plastic. Din ce este facuta placa ta va determina tipul de skateboarding pe care il poti face.
Fara tipul potrivit de placa, nu poti sa faci acrobatii sau sa alergi la vale. Asadar, este important sa recunosti diferenta dintre placi pentru a purea alege stilul potrivit.
- Roti
Fara roti, nu ajungi prea departe pe skateboard-ul tau. In plus, rotile ajuta la determinarea tipului de skateboard pe care il practici.
Rotile de skateboard sunt fabricate din poliuretan. Si poti gasi atat roti dure, cat si roti moi pe piata. Pentru skateboard-urile stradale, alege roti dure. Cu toate acestea, pentru longboard-uri si care ating viteze mai mari, vei dori roti mai moi.
- Banda de prindere
Stii smirghelul de deasupra unui skateboard? Asta e banda ta de prindere. Si acest smirghel adeziv este ceea ce iti ofera o tractiune suplimentara atunci cand mergi.
In timp ce banda de prindere este cruciala pentru anumite stiluri de skateboarding, exista o multime de placi care functioneaza fara ea. Pana la urma, depinde tipul de placa pe care il alegi.
- Axe
Sub skateboard, veti gasi axele. Si aceste doua obiecte metalice sunt cele care te tin in miscare pe un skateboard. Axele unui skateboard sunt compuse din mai multe componente, toate lucrand la unison pentru a te mentine sa rulezi.
Atunci cand alegi axele, cel mai important aspect este ca acestea sa se potriveasca perfect cu placa. In mod ideal, axele se vor potrivi cu latimea placii tale.
- Rulmenti
Acestea merg in interiorul rotilor skateboard-ului si sunt inele metalice care sunt de obicei din aluminiu si care au functia de a intoarce rotile fara sa se blocheze. Fiecare skateboard are 8 rulmenti, cate 2 pentru fiecare roata.
Vezi si: Trambulina pentru copii: modele 2023 si ghid de cumparare >>
Ce tipuri de skateboard exista pe piata?
Odata ce incepi sa cauti un nou skateboard, vei observa rapid cate tipuri exista din care sa alegi. Fiecare tip fiind folosit in scopuri diferite.
Dar care dintre multele tipuri de skateboard este potrivit pentru tine?
Desi s-ar putea sa iti placa aspectul unei placi, s-ar putea sa nu iti satisfaca nevoile. Si acest lucru este important de stiut inainte de a alege.
Deci, pentru a te ajuta sa iti restrangi optiunile, am creat o lista cu cele mai populare tipuri de skateboard-uri. Totul, de la skateboard-ul standard de strada, la skateboard-ul off-road.
1. Skateboard de strada
Astazi, cand cineva se gandeste la skateboarding, probabil ca isi imagineaza skateboard-uri stradale. Si probabil ca putem multumi seriei de jocuri Pro Skater a lui Tony Hawk pentru popularizarea skateboarding-ului pe strada.
Dar daca esti in cautarea unui skateboard care este perfect pentru jungla de beton, nu poti folosi orice placa. Trebuie sa gasesti configuratia potrivita. Si asta incepe cu dimensiunea placii tale.
Cand vrei sa efectuezi acrobatii pe un skateboard de strada, vei dori sa utilizezi o dimensiune mai mica a rotii. Deoarece rotile mari inseamna mai multa viteza, rotile mici inseamna o placa mai lenta. Dar un skateboard de strada este construit pentru acrobatii de aterizare la viteze mari.
2. Skateboard Double Kick
Skateboard-ul Double Kick are o latime mai mare, ceea ce permite calaretului sa se aplece in viraj in timp ce o conduce. Acest tip este mai stabil deca skateboard-ul Double Kick. Un incepator sau de nivel mediu va gasi ca acest tip de skateboard este mai manevrabil.
Este o alegere excelenta pentru persoanele care doresc sa invete sa faca skateboard sau sa faca skateboarding prin oras.
3. Skateboard electric
Ti-ar placea un skateboard pe care sa il poti plimba fara efort? Inseamna sa nu-l impingi deloc. Atunci, un skateboard electric s-ar putea potrivi nevoilor tale.
Daca folosesti placa pentru a face naveta sau sa te bucuri sa simti briza in par, un skateboard electric este calea de urmat.
Desi aceste skateboard-uri pot avea preturi mai mari, sunt construite pentru a rezista mai mult decat alte tipuri de skateboard-uri.
4. Skateboard Longboard
Cei care au nevoie de un skateboard usor de condus si distractiv de utilizat, longboard-urile clasice sunt o alegere excelenta.
Spre deosebire de tipurile mai scurte de skateboard-uri, longboard-urile sunt mai larte, au axe mai flexibile! In plus, longboard-urile au roti mai moi, ceea ce inseamna ca au o senzatie mai fina atunci cand mergi.
Cand a aparut clasicul skateboard longboard, intentia a fost de a face o placa care sa se para cat mai aproape de surfing, doar fara valuri. Longboard-urile clasice sunt o optiune versatila atat pentru incepatori, cat si pentru cei cu mai multa experienta.
5. Skateboard Cruiser
De departe, unul dintre cele mai versatile tipuri de skateboard-uri este Cruiser. In primul rand, are placi mai larte decat multe skateboard-uri standard. Dar au si roti mai mari si mai moi. Deci, atunci cand adaugi aceste doua caracteristici impreuna, obtii o experienta de condus foarte confortabila.
Este ideal sa ai o placa skateboard Cruiser pentru a te plimba prin oras, deoarece este usor de transportat atunci cand nu o conduci. Si te poate duce cu usurinta acolo unde trebuie.
Daca esti in cautarea primului tau skateboard, cruiserele sunt excelente pentru incepatori. Iti poti gasi echilibrul si poti castiga incredere.
6. Skateboard Mini Cruiser
In timp ce skateboard-urile Cruiser sunt distractive de condus si usor de transportat, exista si tipuri mai mici de skateboard-uri din care sa alegi. Verifica placa skateboard Mini Cruiser. Tot atractivitatea unui Cruiser, dar intr-o dimensiune mai mica.
Acum, nu lasa sa manance dimensiunea ta, acestea nu sunt jucarii. Si chiar pot avea un pumn. Fara stabilitatea adaugata a unei placi mai mari, mini placile pot fi mai dificil de condus. Dar odata ce stapanesti tehnica, vei merge cu stil.
Deoarece placile mini sunt mai reactive, placile mini cruiser sunt mai greu de condus decat placile standard de cruiser. Dar cu o dimensiune mica, o placa mini cruiser este excelenta pentru copiii care sunt incepatori in patinaj.
7. Skateboard Off Road
Iti place ideea de a face skateboard, dar traiesti undeva fara beton si asfalt adecvat? Sau vrei sa-ti iei skateboarding-ul departe de peisajele urbane?
Atunci o placa skateboard off-road ar putea fi exact ceea ce ai nevoie.
Avand roti mari cu benzi de rulare grele, un skateboard off-road se poate prinde pe o multitudine de terenuri. Desi nu vei putea face acrobatii obisnuite de skateboard, cele off-road sunt grozave pentru a merge pe poteci, noroi, iarba si chiar si pe trasee de BMX.
Si pana la urma, daca doriti sa doresti sa revii la skateboarding pe strada, poti schimba rotile.
8. Skateboard Penny
In timp ce silueta skateboard-ului din plastic dateaza din anii 1970, recenta renastere a acestui stil de skateboard a dat nastere si denumirii Penny Boards. In 2010, placile Penny cu care suntem familiarizati astazi au fost create sub compania Penny Skateboards. Si numele a devenit sinonim cu placa.
Ceea ce face placile Penny unice este dimensiunea mica si materialul din plastic technicolor. Si prin mic intelegem 22 inchi.
9. Skateboard Kicktail
Curba din spatele placii tale este cunoscuta sub numele de Kicktail. Ajunge prin a fi panta pentru a face acrobatii. Daca intentionezi sa faceti unele, vei avea nevoie de aceasta componenta pe placa ta de skateboard.
Majoritatea placilor de skateboard au aceasta panta atat pe fata, cat si pe spate, permitand acrobatii si mai avansate pentru calaretii mai practicati.
10. Skateboard Freestyle
Pentru ochiul neantrenat, un skateboard freestyle poate sa nu para atat de diferit de un skateboard de strada. Dar skateboardurile freestyle sunt intr-o liga a lor.
In primul rand, forma unui skateboard freestyle are o punte mai putin concava. Avand o placa mai plata, te poti misca mai liber pe placa.
Un alt mod in care skateboardurile freestyle sunt diferite de skateboard-urile stradale implica dimensiunea rotilor. Cu o placa freestyle, rotile sunt putin mai late pentru a include doi rulmenti pe roata. Acesti rulmenti sunt decalati fata de centru pentru a proteja axele de contactul cu solul.
In skateboardingul freestyle, exista o multime de acrobatii care necesita ca skater-ul sa rastoarne placa pe o parte. Asadar, placa este in contact cu solul in moduri de care se indeparteaza alte stiluri de skateboarding. Ceea ce face ca aceste caracteristici suplimentare pe skateboard-urile freestyle sa fie atat de importante.
Cum alegi cele mai bune placi skateboard
Daca intri pentru prima data in lumea skateboarding-ului, cu siguranta vei fi interesat sa-ti cumperi prima placa. Este necesar sa stii ca, in acest sport ca si in oricare altul, exista un proces de invatare. Prin urmare, ar trebui sa alegi un skateboard care are caracteristici putin mai generice. Indiferent daca esti incepator sau ai deja experienta, vom raspunde la toate intrebarile pentru a putea achiziona cel mai bun skateboard pentru tine. Iata cei mai importanti factori in alegerea unui skateboard:
Material
Materialul din sunt realizate placile de skateboard de calitate este de obicei lemn de artar. In mod normal, pentru fabricarea lui se folosesc 7 foi din acest lemn iar unele au 8. Aceasta componenta ii garanteaza rezistenta si durabilitatea.
Materialul cu care sunt realizate skateboard-urile de calitate este de obicei lemn de artar.
Pe de alta parte, majoritatea modelelor considerate high-end adauga un strat de fibra de sticla sau carbon pentru a creste duritatea si rigiditatea placii. De asemenea, le fac mai usoare. Sunt concepute pentru a efectua acrobatii si cascadorii. Aceste modele au de obicei un pret mai mare si sunt recomandate persoanelor cu suficienta experienta.
Un material nou care incepe sa fie folosit in unele placi de skateboard consta dintr-un strat termoplastic pe suprafata inferioara a puntii. Cu el, utilizatorul sa poata oate aluneca prin orice element. Pe de alta parte, pentru incepatori, am recomanda placi de colofoniu cu 7 straturi.
Forma
Concavitatea unei placi de skateboard este un alt factor important de care trebuie sa tii cont. Acesta este modul in care lemnul se curbeaza de-a lungul placii. Indiferent daca este o curba mai mult sau mai putin pronuntata, ii va afecta rigiditatea si manevrarea. Exista 3 grade diferite de concavitate: scazuta, medie si ridicata. Fiecare dintre ele contribuie cu o caracteristica:
Scazut: Cea mai joasa concavitate dintre varful si coada placii. Sunt pentru placi care sunt adesea folosite ca transport sau Cruiser. Ofera stabilitate.
Mediu: Adauga un nivel mai ridicat de curbura intre varf si coada. Este cea mai comuna concavitate pe care o vom gasi in placile de skateboard.
Inalt: Este cel mai inalt punct de concavitate dintre varf si coada. Aceasta curbura este cea care este recomandata daca ceea ce iti doresti este sa faci acrobatii, deoarece datorita formei pe care o da mesei se realizeaza o senzatie de prindere mai mare.
Utilizare
Este important sa iei in considerare pentru ce vei folosi skateboard-ul si unde il vei rula. Daca vrei sa faci acrobatii, ai nevoie de un skateboard usor si usor de miscat, ale carui axe sunt de calitate pentru a rezista la impacturi impotriva solului si care sa nu masoara mai mult de 84 cm lungime.
Pe de alta parte, daca vrei doar sa rulezi pe strazile din cartierul tau, iti recomandam un skateboard ceva mai stabil, care masoara aproape 90 cm lungime, dar are aproximativ 21 cm latime pentru a putea pune bine ambele picioare.
Rezistenta
Va fi folosit de un copil sau de un adult? Este important sa iei in considerare varsta si inaltimea persoanei care va folosi un skateboard pentru a-l alege pe cel mai bun. De exemplu, daca ai vrea sa dai unul fiului sau nepotului tau de 5 ani, cel mai bine ar fi ca latimea placii sa fie in jur de 16 cm.
Dar daca persoana care urmeaza sa-l foloseasca are peste 12 ani, are cel putin 1,60 m inaltime si poarta un pantof de marimea 6 ½ sau putin mai mult, poti folosi cu usurinta o placa care are cel putin 20 cm latime.
Caracteristicile unei placi bune pentru incepatori
Avand in vedere varietatea mare de skateboardinguri disponibile, iata cateva sfaturi si caracteristici ale unei placi bune atunci cand esti incepator.
Daca reusesti sa aduni cel putin 3 sau 4 puncte din aceasta lista neexhaustiva atunci vei avea in maini un produs de buna calitate care iti va permite sa faci primii pasi (sau primele sarituri, dupa dorintele tale):
Skateboardul tau trebuie sa fie universal, adica nu trebuie sa fie prea specializat din start. Nu investi de la bun inceput intr-un longboard, nici intr-un „Cruiser” sau chiar intr-un „Penny” pentru ca aceste placi nu sunt standard si risti sa capeti obiceiuri proaste pentru a practica skateboarding-ul, chiar daca iei lectii de skateboarding.
O placa traditionala este o placa care ofera un compromis excelent intre manevrabilitate, flexibilitate si rezistenta.
Skateboardul tau trebuie sa fie accesibil financiar: nu este nevoie sa dai faliment atunci cand cumperi o placa de marca sau chiar sa ai accesorii scumpe. Ca incepator, inca nu stii sa iti identifici nevoile si nici nu vei putea aprecia specificul echipamentelor high-end.
In acelasi timp, nici nu cumpara o placa ieftina, pentru ca risti sa nu ruleze, sa nu mearga drept sau sa se desprinda.
Skateboard-ul tau trebuie sa fie omogen: asta inseamna ca este inutil sa ai rulmenti sau axe grozave daca aderenta ta este deteriorata sau daca placa ta este de proasta calitate. Asigura-te ca totul este consistent.
Skateboardul tau trebuie sa fie solid si usor: intr-adevar, chiar daca esti la inceput, vei invata mai mult sa te misti cu el, vei trece rapid la primele acrobatii precum sarituri in pas, sarituri cu obstacole, intoarceri in U pe rotile din spate, etc. Este important ca placa ta sa fie cat mai manevrabila, adica nu prea lata, cu axe mici si roti de dimensiuni medii. Nu uita ca, pentru a incepe, trebuie sa ai un loc unde sa-ti odihnesti picioarele. Nu este nevoie sa cumperi un mini-skateboard cand esti incepator!
In sfarsit, skateboardul tau trebuie sa aiba marimea ta: exista o dimensiune in functie de marimea ta, nu vei putea rula pe o placa conceputa pentru dimensiuni mici ca una conceputa pentru dimensiubi mari. Aceasta dimensiune este exprimata in inci. Latimea unei placi variaza de obicei intre 7,5 inchi (19 cm) si 8,25 inci (21 cm). In ceea ce priveste lungimea placii, dimensiunile variaza intre 29 (73,6 cm) si 33 inci (84 cm).
Daca vrei sa patinezi cu prietenii, o placa de 8,25 inci este mai mult decat suficienta. Pentru cei care vor sa faca skate park, este potrivita o placa intre 8 si 8,25 inch. In fine, pentru cei care vor sa patineze in strada („do street”), o placa intre 7,25 si 8 inci este mai buna.
Toate aceste dimensiuni sunt mai degraba orientate pentru adolescenti si adulti.
Intrebari frecvente
De la ce varsta este recomandat un Skateboard?
Depinde. Sunt copii care, de la 2-3 ani, cand au ocazia, invata sa stea pe o placa. Baietii si fetele incep de obicei in jurul varstei de 10 ani, la fel cum sunt oameni de 40 de ani care tocmai incep. Skateboard-ul este legat de un stil de viata pentru care nu exista neaparat o varsta stabilita.
Cum sa alegi un skateboard pentru copii?
Important aici este sa stii dimensiunea piciorului, pentru ca este cea care va determina cea mai potrivita dimensiune pentru skateboard-ul. Iata un rezumat:
Pana la 6 ani : mini placi de la 7.0 la 7.3 inch
Numar picior: de la 35 la 39 – placi de la 7,5 la 7,8 inch
Numar picior: de la 40 la 44 – placi de la 7,6 la 8,0 inch
Numar picior: de la 44 la 47 – placi de la 8.1 la 8.6 inch
Numar picior: 47 in sus – placi de la 8.6 inch
Super micro: 7,25”x 27” (varste 3-6 ani).
Micro: 7,5″ x 28,25″ (cu varste cuprinse intre 4 si 8 ani).
Mini: 7,75” x 30” (varste intre 6 si 10 ani).
Mid: 7,8″ x 31″ (cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani).
Complet: 8” x 31,25” (varsta de la 10 la 14 ani).
Mare: 8,25″ x 31,5″ (varste 14-16+).
De la ce varsta este recomandat un skateboard electric?
Datorita vitezei si riscului asociat de cadere, un skateboard este recomandat de la o varsta si dexteritate suficienta, insotit de echipamentul de siguranta.
Ce tip de skateboarding este cel mai bun pentru un incepator?
Skateboard-ul potrivit pentru un incepator este asociat cu inaltimea. Pentru persoanele care au o inaltime de 1-1,40 m, se recomanda o placa de 28-30,5 inchi. Pentru persoanele cu inaltimea intre 1,40-1,75 m, sunt recomandate skateboard-urile de 30,5-31,875″. Peste aceste inaltimi, sunt deja recomandate placi mai lungi.
Cat costa un skateboard?
Pretul achizitia este, fara indoiala, una dintre componentele fundamentale care influenteaza procesul de cumparare al skateboard-ului. In general, sfatul nostru este sa stabilesti, la inceputul cautarilor, un buget indicativ pe care esti dispus sa-l cheltuiesti. In cazul specific al skateboard-urilor, cu siguranta putem obtine ajutor de la pretul mediu al produsului, care, dupa cum am mentionat, este intre 30 si 40 EUR. Pe un skateboard ieftin, in schimb, cheltuiesti 36 €, in timp ce pe skateboard-urile premium cheltuiesti 45 €.
De unde sa cumperi?
Fiind un sport foarte celebru practicat de mai multe persoane, poti gasi un skateboard Romania intr-o varietate de locuri si magazine. Poti incepe cu magazine specializate precum Decathlon, Hervis. In acestea varietatea este larga si veti avea o atentie personalizata.
De asemenea, poti profita de avantajele secolului 21 si poti verifica optiunile oferite de magazine pe internet. Pentru aceasta poti incepe prin a verifica magazine online precum Noriel sau Emag. Vei avea si avantajul de a primi produsul in confortul casei tale.
Stim ca alegerea unui skateboard poate fi coplesitoare, mai ales daca nu esti foarte familiarizat cu acest sport. Dar daca urmezi cu atentie acesti pasi, vei gasi cel mai bun skateboard in cel mai scurt timp!