Te pasionează cărțile distopice? Descoperă Dune și Jocurile foamei la Târgul Cărții

  O societate distopică se caracterizează prin prezența uneia din formele de guvernare totalitare, prin forme de agresiune și control social. Sunt scriitori care au creat povești și lumi întregi bazate pe astfel de societăți și chiar dacă aceste lumi au fost imaginate, unele caracteristici au venit în legătură cu realitatea pe care o trăim.

Saga Dune, cea mai bună creație SF

  Unul dintre acești scriitori este Frank Herbert, autorul seriei Dune, un science fiction care a atins o mulțime de suflete. Cei mai mulți o consideră cea mai bună creație literară de acest fel, din toate timpurile și cea mai bine vândută. Dune a devenit un univers care a fost ecranizat, care a inspirat o serie de jocuri și seriale.

  Saga Dune prezintă istoria unei civilizații care a interzis calculatoarele, dar a dezvoltat tehnologii avansate și o mulțime de abilități fizice și mentale. Este vorba despre o acțiune care se petrece la mii de ani în viitor și pune în prim-plan războiul dintre omenire și mașinării.

  Cartea Dune ne arată cum se schimbă o societate de-a lungul timpului. Vedem cum se schimbă guvernele, religiile, obiceiurile oamenilor și tehnologia pe care o folosesc. Foarte interesant este faptul că acțiunea se concentrează pe stăpânirea unei planete deșertice, care este sursa unei substanțe extrem de valoroase. Imperiul este format din mai multe case, care se luptă pentru supremație.

  Frank Herbert pune accentul pe adaptare și evoluție, într-o lume concentrată pe lupta pentru putere. Scrierile sale abordează probleme socio-culturale, politice și ecologice relevante și importante pentru realitatea noastră, chiar dacă le ascunde în spatele unei lumi aflate cu mii de ani în viitor.

  Interesant este și faptul că munca lui Herbert a fost continuată de fiul acestuia împreună cu Kevin J. Anderson după însemnările acestuia. Faptul că universul Dune este o muncă comună a mai multor generații, îl face și mai real, mai frumos și mai complex.

Jocurile Foamei, o serie fenomen, într-o varietate de ediții

 O altă serie care pune în prim-plan societatea distopică este cea scrisă de Suzanne Collins, intitulată Jocurile Foamei. Este vorba despre o societate care își pune tinerii să se lupte pentru distracția regimului aflat la putere.

  Acțiunea se desfășoară într-un cadru american post-apocaliptic, într-o țară împărțită în districte. Aceste districte sunt sărace și oprimate, iar reprezentanții lor sunt aleși să lupte până la moarte în așa zisele jocuri. Din cauza lipsurilor și a problemelor din societate există tot soiul de revolte, tentative de asasinat și dorința continuă de luptă împotriva unui regim opresiv.

  Jocurile Foamei au apărut ca pedeapsă aplicată oamenilor din aceste districte, după o răscoală. Locuitorii districtelor trăiesc cu teamă, sunt munciți peste măsură și au puține resurse pentru supraviețuire, fiind păziți de așa zișii „apărători ai păcii”.

  Adolescenții din aceste districte sunt obligați să intre în aceste jocuri barbare și sângeroase, de tipul luptelor cu gladiatori, în fața întregii națiuni, care urmărește transmisiunile în direct. La sfârșitul jocului doar unul dintre cei douăzeci și patru de participanți se mai întoarce în viață. Nu doar că va fi singurul supraviețuitor, dar viața lui se va transforma complet, pentru că va deveni bogat și faimos. Deci pentru unii dintre participanți jocurile sunt o oportunitate de a scăpa de sărăcie, de a-și ajuta familia. Mulți dintre acești tineri se antrenează serios și se oferă voluntari pentru această șansă. Este o serie foarte captivantă, care pune cititorul în fața unor personaje foarte frumos conturate și în fața unor alegeri îngrozitoare.

  La fel ca și Herbert, scriitoarea Suzanne Collins aduce în prim-plan necesitatea de adaptare a oamenilor, lupta pentru supraviețuire și încercările prin care oamenii de rând sunt nevoiți să treacă, dar și schimbările prin care trece o societate. Guvernul care conduce națiunea este unul de tip totalitar, care răspunde cu violență la nemulțumirile și necesitățile exprimate de popor.

  Seria Jocurile Foamei a fost foarte bine primită de către public și bineînțeles că a fost și ecranizată. Atât cărțile, cât și filmele au avut un real succes internațional, iar oamenii și-au ales repede eroii preferați. Sigur că ajunge să fie vorba și despre povești tragice de iubire, despre prietenie, fidelitate și familie.

  Atât „Dune”, cât și „Jocurile Foamei” se concentrează asupra luptei umane pentru supraviețuire și pentru o viață care să le ofere cât mai multe, chiar dacă trebuie să se lupte împotriva unei societăți care nu este acolo să le întindă o mână de ajutor, ci să-i exploateze. Chiar dacă ambele acțiuni se petrec în viitor, cititorii pot regăsi o mulțime de elemente actuale în ele.

  Pe Târgul Cărții se găsesc titluri din ambele serii și o varietate de ediții, la prețuri care permit cititorilor să le achiziționeze fără probleme. 

- Advertisement -

RECENTE