Tips & Tricks: Cum pastrezi sanatoase semintele de legume pentru cultivat in primavara?

Secretul unei culturi nu consta numai in grija cu care le-ai tratat, ci si in modul in care ai ales ce seminte de legume sa plantezi. Inca din copilarie am observat ca bunicile noastre pastrau semintele celor mai frumoase fructe sau legume pentru a le planta in primavara si a extinde cultura. Cu toate astea, nu de fiecare data rezultatul era pe masura asteptarilor.

Modul in care alegi tipul de seminte, dar si conditiile in care acestea sunt pastrate si depozitate isi pun amprenta asupra rezultatului viitoarei recolte.

Cum alegi seminte legume si cum le pastrezi sanatoase?

Seminte de rosii

Indiferent de soiul de rosii pe care iti doresti sa-l reproduci in culturile viitoare, trebuie sa stii ca modul de colectare a semintelor se face in acelasi fel. Unul dintre secretele colectarii este sa alegi seminte de la fructe sanatoase si coapte bine. Dupa ce ai ales fructele, taie-le in jumatati si indeparteaza pulpa de seminte. Apoi, zdrobeste bine cu ajutorul unei furculite partea tomatei pe care sunt prinse semintele si trece-o printr-o sita groasa, astfel incat semintele sa nu cada. Apoi, spala aceste seminte de legume bine, pana cand pulpa dispare complet.

Odata ajuns in aceasta etapa, adauga semintele de rosii obtinute intr-un vas cu apa. Secretul este ca semintele bune vor ramane la baza vasului, in timp ce restul semintelor, neroditoare, se vor ridica la suprafata, astfel incat sa le poti indeparta cu usurinta. Dupa ce ai separat semintele de rosii roditoare de cele neroditoare, pune-le la uscat pe primele pe o bucata de hartie, timp de 2-3 zile.

Seminte de castraveti

La fel ca in cazul rosiilor, pentru a aduna seminte de castraveti trebuie sa lasi cateva fructe sa ajunga la maturitate. In momentul in care castravetii alesi vor incepe sa se ingalbeneasca, vei sti ca acestia sunt pregatiti pentru a fi culesi si pentru a le fi luate semintele.

Dupa ce ai cules castravetii ingalbeniti, lasa-i la soare timp de 6-7 zile. In acest timp, sa nu uiti sa ii rotesti pe toate partile, din cand in cand, pentru a-i feri de umezeala si pentru a nu mucegai. Apoi, taie-i pe lungime si scoate aceste seminte de legume cu ajutorul unei linguri. La fel ca in cazul rosiilor, dupa ce ai luat semintele, spala-le intr-un vas cu apa pana cand dispare toata pulpa din jurul lor. In cele din urma, pune semintele pe o bucata de hartie si lasa-le la uscat, cu grija, ca sa nu se suprapuna una peste cealalta. Secretul recoltarii acestor seminte sta in uscare, care trebuie sa aiba loc rapid. In caz contrar, se vor innegri si nu vor mai fi roditoare.

Seminte de fasole, soia, mazare

Recoltarea acestui tip de seminte de legume este mult mai simpla fata de cele de mai sus. Tot ce trebuie sa faci este sa lasi pastaile sa se usuce in vrej. Astfel, semintele vor ajunge la maturitate si vor fi gata de cules. Cu toate astea, trebuie sa urmaresti indeaproape procesul, deoarece unele soiuri de fasole se desfac cand sunt uscate si risti sa pierzi semintele care cad din teaca.

Cand pastaile sunt coapte, indeparteaza semintele din ele si lasa-le timp de 2-3 zile pe un ziar, la aer, pentru a se usca complet.

Daca timpul si activitatea nu-ti permite insa sa alegi personal semintele, atunci tot ce trebuie sa faci este sa iti alegi partenerul potrivit. PlantMaster.ro iti ofera o gama complexa de seminte legume de cea mai buna calitate, care sa-ti ofere culturi pe masura asteptarilor. O faci babeste sau inginereste! Alegerea iti apartine!

- Advertisement -

RECENTE