Totul despre invertoarele solare

Invertorul solar reprezinta o componenta importanta dintr-un sistem de panouri fotovoltaice. Acesta transforma energia iesita de la panourile fotovoltaice in energie electrica utilizabila. Astfel, aceasta poate fi folosita mai apoi in locuinta sau la locul de munca.

Modul in care functioneaza un invertor solar

Aceasta componenta de baza a sistemului solar functioneaza prin preluarea curentului continuu variabil de la panourile fotovoltaice. Mai apoi, il transforma in curent alternativ. Acea Energie Solara trimisa catre invertor este o energie in format DC, insa o locuinta are nevoie de energie in format AC. Invertorul preia energia pentru ca mai apoi sa o treaca printr-un transformator. Pasul urmator este ca acest curent sa fie transformat in curent alternativ.

De cate tipuri sunt invertoarele solare?

Invertoarele solare sunt de mai multe tipuri. Vom discuta in continuare mai detaliat despre fiecare in parte.

Invertoare off-grid

Invertoarele off-grid se folosesc in sistemele izolate in care invertorul isi ia energia DC de care are nevoie din bateriile incarcate ori din sistemul fotovoltaic. Avantajul acestor invertoare este acela ca pot functiona foarte bine si fara acumulatori. In plus, gama de invertoare off-grid nu interactioneaza cu reteaua de utilitati, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa aiba protectie anti-insulare.

Invertoare on-grid

Invertoarele on-grid se conecteaza la reteaua nationala de curent. Acestea convertesc puterea electrica DC in putere AC. Prin urmare, puterea AC este potrivita pentru a fi injectata in reteaua companiei de utilitati electrice. Este important ca invertorul on-grid sa se potriveasca cu faza retelei si totodata sa mentina tensiunea de iesire ceva mai mare. Un invertor on-grid de calitate superioara are un factor de putere unitar fix.

Asta inseamna ca tensiunea si curentul de iesire sunt aliniate in mod perfect. Invertoarele on-grid au un computer la bord, computer care detecteaza forma de unda curenta a retelei de curent alternativ. Apoi, se emite o tensiune care va corespunde in totalitate retelei. Atunci cand este configurat corect, acest tip de convertor iti va permite sa utilizezi un sistem alternativ de generare a energiei.

Invertoare hibride

Invertoarele hibride sunt acele invertoare care se conecteaza atat la stocarea bateriei cat si la sistemul de utilitati. Aceste invertoare se folosesc de obicei in aplicatiile de energie solara utilizand energia regenerabila pentru consumul casnic. Aceasta este o tehnologie oarecum noua pe piata, si tocmai din acest motiv inca nu a castigat o popularitate asemanatoare celorlalte modele.

Insa, asta nu inseamna ca invertoarele hibride nu sunt bune. Ele sunt destul de eficiente si avantajoase. Invertoarele hibride se pot utiliza cu succes pentru aplicatii on-grid si off-grid. Acestea pot fi setate simplu si rapid de catre un inginer in domeniu.

Microinvertoare

Microinvertoarele sunt de dimensiuni mici, aproximativ cat o carte. Raportul dintre acestea si un panou solar este de 1:1. Avantajul principal al microinvertoarelor este acela ca optimizeaza fiecare panou solar individual, iar acest lucru inseamna ca ofera mai multa energie, mai ales in conditii de umbra. La fel ca si invertoarele hibride, microinvertoarele nu sunt foarte populare in randul cumparatorilor de sisteme fotovoltaice, insa asta nu inseamna ca nu sunt eficiente.

Invertoare centrale

Invertoarele centrale sunt invertoarele de uz industrial. Acestea sunt de dimensiuni foarte mari si sunt utilizate in special pentru sistemele care au nevoie de sute de kilowati de volum. Invertoarele centrale nu sunt destinate uzului rezidential. Ele pot gestiona pana la 500 kW de putere si se folosesc pentru fermele solare sau pentru instalatiile la scara mare. In concluzie, atunci cand esti foarte bine informat, vei putea sa faci si o alegere potrivita nevoilor tale. Asadar, acum ca stii ce sunt invertoarele solare, vei putea lua o decizie informata.

- Advertisement -

RECENTE

top agentii turism romania

Top 10 agentii de turism din Romania

Industria turismului din Romania a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani. Revenirea calatoriilor dupa pandemie si noile preferinte ale turistilor au...