Cand si cum trebuie realizat un schimb de antigel? Iata toate informatiile necesare!

Tehnologia moderna face ca industria constructiilor de masini sa le ofere soferilor solutii tot mai performante, atat in ceea ce priveste confortul, cat si viteza sau consumul de combustibil. Insa, pe langa caracteristicile pe care le are din fabrica, functionarea unui autoturism depinde si de atentia si ingrijirea de care beneficiaza, de-a lungul timpului.

De pilda, fiecare conducator auto trebuie sa realizeze la timp schimbul de antigel si sa aleaga un produs de calitate. Rolul acestui consumabil consta in a pastra o temperatura constanta a motorului, indiferent de vremea de afara. Functia este indeplinita in cadrul unui circuit inchis, lichidul preluand caldura de la propulsor si transmitand-o spre radiator.

Cum iti dai seama ca este nevoie de completare sau schimb de antigel?

Verificarea nivelului este un proces relativ simplu. Nu este nevoie nici macar sa deschizi capacul radiatorului, ci este suficient sa vezi daca lichidul ajunge la semnul „plin“. In cazul in care lucrurile nu se intampla asa, este nevoie sa completezi cu lichid.

Soferii trebuie sa faca distinctia intre substantele care sunt deja diluate de catre producator si, prin urmare, trebuie turnate ca atare si, pe de alta parte, produsele care nu au fost diluate, astfel incat este necesara adaugarea unei cantitati egale de apa.

Dincolo de aceasta necesitate periodica de completare, conducatorii auto cu experienta recomanda realizarea unui schimb complet o data la fiecare 4 sau 5 ani. Intervalul de timp este mentionat cu precizie in manualul de utilizare al fiecarei marci de automobil. Sfaturi in acest sens poti obtine si la un service autorizat.

De ce sa nu folosesti apa in loc de antigel?

Mai ales in trecut, unii soferi obisnuiau sa adauge doar apa in sistemul de racire al masinii, insa aceasta practica nu este deloc recomandata. Apa poate fi folosita doar in caz de urgenta, pentru a evita supraincalzirea atunci cand nu ai imediat la indemana un produs corespunzator.

Daca insa utilizarea apei devine o practica regulata, functionarea automobilului va avea de suferit. Se va ajunge ca racirea motorului sa se produca mai dificil. De asemenea, apare riscul unor scurgeri la sistemul de etansare al pompei. Nu trebuie neglijat nici riscul de coroziune.

Avantajele aduse de folosirea unui antigel de calitate

Folosirea unui produs de buna calitate si completarea sau inlocuirea lui de fiecare data cand este nevoie aduc numeroase beneficii. Cel mai important consta, bineinteles, in protejarea motorului atat impotriva inghetului, cat si a incalzirii, deci in fiecare situatie care presupune temperaturi extreme. Tocmai de aceea, folosirea este recomandata in toate anotimpurile, inclusiv vara, nu numai iarna.

Un alt avantaj esential este reprezentat de prevenirea coroziunii motorului, care se datoreaza faptului ca substanta nu ataca in nici un fel metalul cu care intra in contact. Sunt asigurate protectia impotriva ruginii, datorita lubrifierii tuturor pieselor si componentelor, ceea ce le sporeste considerabil durata de viata. Sunt prevenite si depunerile de calcar sau alte substante nedorite, a caror acumulare ar putea sa afecteze, in timp, buna functionare a autoturismului.

Tine cont de toate aceste detalii, pentru a realiza un schimb corect de antigel si pentru a face ca masina ta sa functioneze la potentialul sau maxim!

- Advertisement -

RECENTE