Cum să scazi febra în condiţii casnice

Febra este definită ca o creștere a temperaturii interne a organismului peste valoarea normală și poate afecta atât copiii, cât și adulții.

În mod normal, temperatura corpului este de 36.5 – 37 de grade Celsius, însă această valoare oscilează în funcție de individ și de momentul zilei. Astfel, temperatura internă tinde să fie mai redusă în cursul dimineții și mai crescută după-amiaza și seara. Alți factori precum exercițiul fizic intens ori ciclul menstrual pot influența valorile temperaturii corpului. 

Temperatura ridicată este un răspuns imun la stimuli externi (agenți infecțioși).

Odată ajunși în organism, agenții patogeni interacționează cu celulele imune, rezultând producerea de substanțe speciale – citokine. Ele afectează centrul de termoreglare din creier, provocând o creștere a temperaturii. Temperatura ridicată este o reacție de protecție a corpului, care perturbă activitatea vitală a microbilor dăunători și a agenților virali.

Pe lângă febră, pot apărea și alte simptome neplăcute – frisoane, dureri de cap, slăbiciune, dureri musculare și articulare. Toate sunt asociate cu tulburări metabolice și de transfer de căldură. Cu ajutorul temperaturii ridicate, organismul se protejează de virușii și bacteriile care au pătruns în el.

O creștere a temperaturii de peste 38 ° C poate dăuna organismului. Creşte tensiunea arterială, proteinele se descompun în diferite organe, ceea ce provoacă intoxicaţie. Rezultatul poate fi leșin, indigestie, insuficiență cardiacă și renală.

Modalități de a scădea febra acasă

Există mai multe moduri de a scădea temperatura acasă.

  • Consumaţi multe lichide. Se recomandă să beți mai mult decât de obicei – până la 2-2,5 litri pe zi. Principalul lucru este că băuturile să nu fie fierbinți. Băuturile din fructe de pădure, compoturile, sucurile, apa minerală necarbogazoasă, ceaiurile cu lămâie, zmeura sunt perfecte;
  • Aplicaţi comprese. Umeziți un prosop cu apă de temperatura camerei, stoarceți-l și aplicați-l pe frunte, gât sau axile;
  • Răcoriți-vă purtând haine subțiri și dormind în pijamale subțiri;
  • Consumați alimente ușoare și evitați ceaiul și cafeaua;

Cum săscazi rapid febra?

Cea mai eficientă și rapidă modalitate de a scădea febra este să administraţi medicamente antipiretice. Astfel de medicamente sunt în fiecare trusă de prim ajutor acasă.

Ce medicamente sunt potrivite pentru scăderea temperaturii?

Pentru a scădea temperatura, sunt potrivite Paracetamol, Ibuprofen, Nurofen.În plus, există medicamente complexe care elimină simptomele infecțiilor respiratorii acute, cum ar fi Parasinus, Theraflu, Paduden. Aceste medicamente scad congestia nazală asociată răcelii sau gripei, reduc durerile de cap şi temperatura atunci când aveţi febră. De asemenea Paduden este folosit pentru tratamentul simptomatic pe termen scurt pentru dureri ușoare până la moderate cum sunt dureri de cap, dureri dentare, migrene,dismenoree, dureri reumatice, dureri musculare, dureri dorsale.

Metode de prevenire a febrei

Limitaţi expunerii la diferiți agenți infecțioși. Iată câteva sfaturi utile în acest sens: 

  • Spalăţi-vă pe mâini cu apă și săpun după ce atingeţi suprafețe cu care au fost în contact alte personae și mai ales înainte să vă așezaţi la masă, după folosirea toaletei etc. sau, când nu aveţi acces la apă, folosiţi un gel de mâini cu aloe vera de exempluși 70% alcool.
  • Învață-ți copiii cum trebuie să se spele correct pe mâini (pe ambele părți).
  • Purtaţi la îndemână, în geantă sau în buzunar, un gel dezinfectant pentru mâini.
  • Evitaţi să atingeţi nasul, ochii sau gura (bacteriile ajung astfel mai ușor în organism și pot provoca infecții).
  • Acoperiţi gura și nasul atunci când strănutaţi sau tușiţi, de preferat cu un șervețel, pe care să îl aruncaţi apoi la coșul de gunoi (învațați copiii să facă același lucru).
  • Evitaţi să folosiţi paharul, cana sau tacâmurile altor persoane
- Advertisement -

RECENTE