Cum se face socata: reteta simpla pe care o poti urma acasa

Socata este o bautura populara in Romania si este deseori servita la mesele de familie sau la petreceri. Aceasta bautura racoritoare si revigoranta are numeroase beneficii pentru sanatate, iar prepararea ei este destul de usoara. In continuare, vom discuta despre cum se face socata si vom oferi o reteta simpla pe care o poti urma acasa.

Este o bautura delicioasa care poate fi servita atat rece cat si calda, si poate fi combinata cu diferite mancaruri sau deserturi.

Ce este socata?

Socata este o bautura preparata din flori de soc si apa, cu adaos de zahar si lamaie. Florile de soc sunt culese in perioada de vara si lasate la uscat pentru a putea fi folosite in prepararea bauturii.

Socata este cunoscuta si pentru beneficiile sale pentru sanatate, deoarece contine vitamine si minerale din florile folosite pentru fermentare. Ea poate fi un mod natural de a imbunatati digestia, a stimula imunitatea si a sustine sanatatea generala.

minuneanaturii.ro/

Reteta socata – Cum se prepara

Daca esti curios sa afli cum se face socata si ce beneficii are, urmeaza acest ghid simplu si usor de urmat. Reteta traditionala pentru a face socata este:

Ingrediente:

  • 10 litri de apa
  • 12-14 flori de soc mari cat palma
  • 1 kg de zahar
  • 4 lamai
  • 10 boabe de orez (pentru fermentatie) sau 5 grame de drojdie proaspata

Cum se face socata:

Pentru a pregati socata, urmeaza urmatorii pasi:

  • Florile de soc, in numar de 12-14 bucati, se asaza intr-un borcan curat cu o capacitate de 10 litri.
  • Adauga apa si felii de lamaie, stoarse bine de suc in apa. Pentru a evita gustul amar, foloseste doar pulpa de lamaie si fasii din coaja galbena, iar partea alba a cojii trebuie eliminata, deoarece aceasta ofera gustul amar.
  • Acopera borcanul si lasa-l sa stea peste noapte. A doua zi, adauga zaharul si boabele de orez sau drojdia, amesteca bine, acopera borcanul si lasa-l sa fermenteze inca 3-4 zile. Pentru a permite socatei sa „respire”, asigura-te ca borcanul nu este complet inchis.
  • Amesteca compozitia de cel putin doua ori pe zi. Cand apa devine galbuie si mirosul este placut, strecoara sucul printr-o sita deasa sau printr-o panza de tifon.
  • In final, toarna socata in sticle cu dop sau capac ermetic si depoziteaza-le intr-un loc intunecos si racoros. Deoarece socata se aciduleaza in sticle, evita sa agiti recipientul inainte de deschidere.
  • Serveste socata rece si imbunatateste-i gustul cu cateva frunze de menta!

Reteta poate varia tinand cont de proportiile si timpul de fermentare, dar aceasta este reteta de baza pentru a face socata.

Socata cu menta este o variatie delicioasa si parfumata a socatei traditionale, care adauga un gust proaspat si revigorant. Este o bautura excelenta pentru a fi servita in zilele calde de vara sau ca o bautura rece, sau chiar ca o bautura calda in timpul iernii.

viataverdeviu.ro

Cand se culeg florile de soc pentru socata

Florile de soc (Sambucus nigra) sunt de obicei culese in lunile mai si iunie, cand acestea sunt in floare. Este important sa astepti pana cand florile sunt complet dezvoltate si sunt in plina inflorire, iar vremea este uscata, pentru a evita deteriorarea florilor sau cresterea mucegaiului.

De asemenea, este recomandat sa culegi florile de soc dimineata devreme, inainte ca soarele sa le usuce excesiv, sau seara tarziu, dupa ce au fost udate de roua. Este important sa alegi flori proaspete, cu petale intacte, si sa le recoltezi numai din zone curate, fara poluare sau pesticide.

Florile proaspete sunt cele mai bune pentru a face socata, dar daca nu ai posibilitatea sa le culegi proaspete, poti utiliza florile uscate, care au fost uscate in mod corespunzator si pastrate intr-un recipient bine inchis.

Socata este una dintre acele bauturi care are o istorie bogata si o prezenta puternica in cultura romaneasca. Este o bautura versatila, sanatoasa, cu un gust unic, care poate fi savurata in diferite ocazii.

socata
Freepik

Ce beneficii are pentru sanatate

Socata este o bautura naturala care este plina atat de beneficii medicinale, cat si curative, din acest motiv trebuie sa profitam si sa ne bucuram la maximum de proprietatile sale.

Socul este o planta care a fost folosita de mult timp, mai mult decat orice, stramosii nostri au folosit-o pentru a trata o gama larga de afectiuni, precum raceli, migrene, insomnie, inflamatii, tulburari nervoase, printre altele.

Socul are o lista lunga de beneficii de oferit, unul dintre ele si cel mai important, este capacitatea sa de a accelera ameliorarea gripei, deoarece reduce tusea datorita proprietatilor sale antitusive, ajuta la reducerea febrei, ajuta la eliminarea toxinelor din gripa si, de asemenea, este un excelent analgezic.

Beneficiile si proprietatile sale nu se opresc aici, socul este foarte eficient cand vine vorba de reducerea inflamatiilor la nivelul gingiilor si gatului, ba mai mult, la boli precum artrita, reumatismul si guta, pot atenua simptomele cu florile de soc.

Din proprietatile socului pot spune ca este o planta diuretica, laxativa, antioxidanta, antiinflamatoare, relaxanta, expectoranta, cicatrizanta, antiseptica, printre multe alte proprietati pe care le poseda si care fara indoiala ne face foarte bine organismului.

Socata este o bautura racoritoare si delicioasa, care are si proprietati benefice pentru sanatate. Daca esti curios sa afli cum se face socata, urmeaza ghidul simplu prezentat mai sus si bucura-te de gustul si beneficiile acestei bauturi minunate. Nu uita sa savurezi socata rece si sa o servesti cu gheata si felii de lamaie pentru un plus de savoare. Asadar, din aceste si multe alte motive, am decis sa impartasim cu voi aceasta reteta de socata, deoarece este un mare aliat pentru organismul si sanatatea noastra.

Referinte:

  1. https://www.libertatea.ro/
  2. „Extracte de fructe de soc și flori de soc, compusi fenolici si metaboliti si efectul lor asupra complementului, RAW 264.7 Macrofage si celule dendritice”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372600/#B12-ijms-18-00584
  3. „O revizuire sistematica bazata pe dovezi a socului si a florii de soc ( Sambucus nigra ) de catre Natural Standard Research Collaboration”: https://www.researchgate.net/publication/259696401_An_Evidence-Based_Systematic_Review_of_Elderberry_and_Elderflower_Sambucus_nigra_by_the_Natural_Standard_Research_Collaboration
  4. „Bauturi traditionale din flori de soc: o sursa bogata de compusi fenolici cu activitate antioxidanta ridicata”: https://www.researchgate.net/publication/272082747_Traditional_Elderflower_Beverages_A_Rich_Source_of_Phenolic_Compounds_with_High_Antioxidant_Activity
- Advertisement -

RECENTE