Cupa menstruala este o alternativa ecologica si economica la clasicul absorbant. Sa aflam impreuna ce este, cum se utilizeaza si care sunt cele mai bune cupe menstruale care pot fi achizitionate la preturi accesibile, conform recenziilor utilizatorilor.
Cupe menstruale pe care le poti gasesti online
Mai jos vei gasi o lista cu cele mai bune cupe menstruale. Am selectat produsele luand in considerare calitatea materialelor, usurinta de utilizare si numarul de recenzii pozitive de la femeile care le-au cumparat online.
Cupa menstruala Femi.eko, reutilizabila, fabricat 100% din silicon de calitate medicala
Cupa menstruala Femi.eko are capacitate 26 ml si este fabricata 100% din silicon de calitate medicala, moale, catifelat la atingere si deosebit de confortabil. Testata pentru a fi sigura pentru corpul tau si mediul inconjurator, este reutilizabila. Nu contine plastic sau pesticide, astfel te vei bucura de protectie fara riscurile asociate unor produse menstruale de unica folosinta.
Cupa menstruala din silicon medical marimea B (Powder), capacitate 32 ml
Cupa menstruala realizata din silicon medical, cu o capacitate de 32 ml. Este un produs intim feminin reutilizabil care iti permite sa-ti desfasori toate activitatile obisnuite fara strestul petelor sau nevoia de a merge frecvent la baie. Nu contine plastic sau pesticide.
Cupa menstruala reutilizabila si organica din silicon medical OrganiCup
Daca esti in cautarea unei cupe menstruale hipoalergenice, ai gasit-o deja! Aceasta este cupa menstruala OrganiCup, castigatoare a premiului Allergy Awards 2019. Este unul dintre cele mai bine vandute produse si poate fi purtata pana la 12 ore fara nicio problema. Cupa menstruala din silicon medical nu contine chimicale, nu usuca mucoasa vaginala, nu provoaca infectii. Disponibila in 3 marimi, pentru toate fluxurile menstruale.
Set 2 cupe menstruale reutilizabile silicon medical 15/20 ml Satisfyer
Aceste cupe menstruale sunt disponibile intr-un set practic de doua. Au o capacitate de 15 si 20 ml, deci sunt perfecte pentru zilele cu flux abundent sau mai usor. Siliconul medical le face igienice si usor de introdus. Datorita materialului lor flexibil, se adapteaza perfect si ofera protectie sigura si igiena pana la 12 ore.
Cupa menstruala XL Me Luna pentru zilele cu flux abundent
Cu aceasta cupa menstruala XL nu va trebui sa iti faci griji, deoarece schimbarea tampoanelor si absorbantelor la fiecare ora este de domeniul trecutului. Cupa menstruala Me Luna XL poate tine de pana la 3 ori cele mai mari tampoane de pe piata si cu o capacitate de 50ml, ofera cu 12ml mai mult decat cupa „o marime pentru toate”. Se adapteaza la orice stare a muschilor planseului pelvin si la orice nivel de flux.
Este fabricata 100% din silicon de calitate medicala si este fabricat in Germania. Cupa menstruala poate fi pliata.
Cupa menstruala OrganiCup Mini creata special pentru adolescente
Cupa menstruala Mini este creata special pentru adolescente ca alternativa la absorbante. Aceasta cupa menstruala de la OrganiCup este special conceputa pentru incepatoarele care nu stiu cu ce dimensiune de cupa sa inceapa. Este fabricata 100% din silicon de calitate medicala si este foarte ecologica. Include saculet de bumbac.
Ce este cupa menstruala?
O cupa menstruala este o cupa mica, flexibila, facuta din cauciuc sau silicon chirurgical, prietenos cu corpul, care este introdusa in vagin in zilele menstruatiei pentru a colecta sangele menstrual.
Operatia este similara cu cea a unui tampon cu diferenta ca sangele nu este absorbit ci pur si simplu colectat.
Aceasta mica diferenta face cupa mult mai sigura si mai confortabila decat un tampon, deoarece o poti lasa in siguranta pana la 12 ore inainte de a o scoate, de a o goli si de a o pune la loc.
Cum se foloseste cupa menstruala
Dupa cum am mentionat, cupa menstruala este un dispozitiv in forma de cupa din silicon medical care este plasat in vulva in timpul perioadei menstruale.
Forma si compozitia sa permit cupei sa ramana pe loc pentru o perioada lunga de timp si sa permita persoanei care o poarta o mare autonomie, de neconceput cu tampoanele sau absorbantele.
Pentru a face acest lucru este necesar sa te familiarizezi cu practicile de introducere si extragere a cupei, pentru a le efectua cu usurinta deoarece este necesar sa ai o buna incredere in corpul tau.
Este necesar un minim de rabdare, deoarece invatarea acestor noi tehnici poate necesita cateva incercari.
Cum se introduce cupa menstruala?
Te intrebi cum se pune cupa menstruala?
Pasul 1: Spala-te pe maini foarte atent si ia cupa proaspat sterilizata (cu apa sau un dezinfectant special).
Pasul 2: Pentru a o introduce trebuie sa-ti asumi o pozitie confortabila, stand in picioare sau chiar intr-o pozitie ghemuita, apoi desfa usor picioarele. Pentru comoditate, iti recomand sa inveti direct miscarea prin simularea starii pe toaleta, cea cu care te vei confrunta de fapt in majoritatea situatiilor.
Pasul 3: Pliaza perimetrul cupei. Principalele metode sunt: plierea „C”, „U” la „7”, plierea lalea sau spirala. Tinand cupa in cercul superior, intre degetul mare si mijlociu, exercita o usoara presiune cu degetul aratator in jos pe jumatatea cercului cel mai apropiat de deget.
Pasul 4: Introdu si elibereaza. Introdu cupa menstruala pliata si odata ce intreaga cupa este in interior, scoate degetele si las-o sa se deschida.
Daca cupa menstruala a fost introdusa corect, este posibil sa auziti un „pop” sau un sunet de aspiratie, ceea ce inseamna ca s-a deschis si a creat etansarea de aspiratie necesara.
Odata ce cupa menstruala este la locul ei, incearca sa tragi putin de tija, daca simti rezistenta, s-a creat etansarea de aspiratie si cupa a fost introdusa corect!
In comparatie cu un tampon, cupa menstruala trebuie plasata mai jos in canalul vaginal. Tija ar trebui sa fie complet in interiorul tau.
Cum se goleste si se scoate?
Pasul1: Spala din nou. Incepe prin a-ti spala mainile cu apa calda si un sapun bland.
Pasul 2: Relaxeaza-te. Gaseste o pozitie confortabila care sa fie potrivita: intindet-te, ghemuieste-te, aseza-te pe toaleta sau ridica-te. Sa fii relaxata este esential, deoarece indepartarea cupei menstruale va fi mai dificila daca te incordezi. Daca vrei sa faci un mic efort de a impinge pentru a facilita expulzarea.
Pasul 3: Scoate cupa menstruala. Cand scoti cupa menstruala, trage usor de tulpina pana cand poti ajunge la baza. Strange usor baza cupei (sau introdu degetul aratator alaturi de ea) pentru a elibera etansarea de aspiratie si a o scoate.
Cu degetul aratator trebuie sa ajungi la cupa si exerciti o usoara presiune de la peretele vaginal catre membrana siliconica pentru a anula efectul de vid. Alternativ, poti ajunge la cupa cu degetul aratator si degetul mare si strange burta cupei, tot in acest caz scopul nostru este anularea efectului de vid.
Odata ce ai atins scopul trage cupa, cu ajutorul tijei asezate la capatul inferior. Fiind atenta sa nu scapi cupa odata scoasa afara, pur si simplu intoarce-o cu susul in jos pentru a elimina sangele din interior. Daca este posibil in acest moment, putem trece cupa sub jet de apa de la robinet si continuam cu noua inserare, o putem spala si cu sapun intim dar aceasta operatie nu este absolut necesara.
Important: Principala precautie este sa nu asezi cupa pe absolut nicio suprafata daca nu ai posibilitatea de a o steriliza inainte de a o introduce din nou.
Cum se regleaza lungimea tijei inferioare?
Capatul inferior al cupei serveste la facilitarea procesului de expulzare.
Cea mai buna lungime este cea care permite persoanei care trebuie sa scoata cupa sa-i gaseasca varful dupa ce a introdus usor degetele in canalul vaginal. Tija nu trebuie sa iasa, deoarece ar putea provoca iritatii labiilor mici si disconfort atunci cand stai pe suprafete dure.
Cum alegi cupa menstruala?
Daca esti la prima alegere a cupei menstruale sau tocmai ai inceput sa o utilizezi, trebuie sa iti acorzi ceva timp, deoarece este nevoie de un mic proces pentru a invata cum sa introduci si sa scoti cupa.
Sfatul este sa alegi o dimensiune mica ca prima incercare si eventual sa maresti dimensiunea daca nu te simti corespunzator „protejata” sau daca ai un flux abundent pentru acea alegere. Marcile producatoare ofera mai multe dimensiuni, dar criteriile generale care trebuie sa conduca la prima alegere sunt urmatoarele:
- Varsta
- Cantitatea debitului (usoara, medie, grea)
- Daca ai avut o nastere naturala
- Integritatea podelei pelvine si inaltimea colului uterin
- Orice alergie la materialele care alcatuiesc cupa
Treizeci de ani sunt, in general, folositi ca punct de referinta in alegerea marimii cupei. De exemplu, o fata de 25 de ani care nu a avut o nastere naturala ar trebui sa opteze pentru dimensiunea mai mica a cupei pe care a ales-o.
Altfel, daca fata de 25 de ani ar fi nascut natural, probabil ca ar fi trebuit sa opteze pentru cea mai mare. Acelasi argument s-ar putea aplica si in cazul unei femei de 35 de ani care nu a nascut, in acest caz ar fi indicat sa opteze pentru cea mai mare asa cum este recomandat de producatori dar este necesar in acest moment sa tii cont si de organismul tau.
Nu exista o lege precisa si exacta deoarece fiecare femeie are caracteristici si anatomii diferite. Prin urmare, este important sa iei in considerare diferitii factori implicati.
Ce tipuri de cupe menstruale exista?
Exista diferite tipuri de cupe menstruale, de obicei in functie de factorii enumerati mai sus, dar fiecare producator isi stabileste principalele caracteristici ale cupei, clasificandu-le in functie de parametrii proprii.
In esenta, le putem imparti in doua tipuri principale care depind de caracteristicile fiziologice ale femeilor care le poarta si pe care le vei gasi si in tabelul nostru de comparatie.
- Cupe menstruale mici si mijlocii
Cupele menstruale de marime mica si medie sunt potrivite femeilor mai tinere, adolescentelor sau celor care inca nu au nascut pe cale vaginala. Sunt perfecte pentru debite usoare spre medii si iti permit sa colectezi aproximativ 10 pana la 25 ml de sange, cu un diametru cuprins intre 35 mm si 45 mm. Aceste cupe sunt, de asemenea, mai potrivite pentru femeile cu colul uterin scazut si, prin urmare, trebuie sa opteze pentru dispozitive mai mici, cu corp scurt.
- Cupe menstruale mari si foarte mari
Pentru fluxuri mai abundente sau pentru femeile mai mature sau care au nascut deja prin nastere vaginala, este cazul sa optezi pentru cupe menstruale mari sau extra-mari. Aceste dispozitive colecteaza 35 pana la 50 ml de sange si au un diametru mai mare, variind de la 45 mm si mai mult. Sunt potrivite si pentru femeile care au un col uterin inalt si, prin urmare, au nevoie de o cupa cu corpul mai alungit.
Criterii de cumparare a unei cupe menstruale
Inainte de a cumpara o cupa menstruala, este bine sa evaluezi, pe langa tip, si alte caracteristici. Prin urmare, evalueaza urmatorii factori:
- Material
Cele mai des folosite materiale sunt siliconul medical, elastomerul termoplastic si latexul. Toate acestea sunt substante foarte sigure. Nu prezinta niciun risc de infectii. Cele trei materiale ofera o textura si o textura similare tuturor cupelor menstruale. De fapt, toate au o mare flexibilitate si sunt eficiente in retinerea fluxului menstrual. Prin urmare, o vom alege pe cea care se potriveste cel mai bine preferintelor noastre. De asemenea, trebuie sa luam in considerare eventualele alergii sau intolerante individuale, ca in cazul latexului.
- Moliciune
Moliciunea cupei este esentiala pentru confortul tau odata introdusa. Este o idee buna sa alegi un material putin mai rigid daca ai o podea pelviana tonifiata si antrenata, care este foarte potrivita si pentru femeile sportive. In schimb, este mai bine sa optezi pentru o cupa mai moale in caz de sensibilitate extrema la durerea ciclului menstrual sau in timpul actului sexual, sau daca extragerea cupei este deranjanta.
- Lungimea tijei
Lungimea tijei este importanta pentru a ajunge la cupa menstruala si a o extrage cu usurinta. Este bine sa alegi o tija lunga adecvata mai ales daca ai un col uterin inalt si, prin urmare, cupa este pozitionata mai sus in canalul vaginal. In orice caz, poate fi oricand scurtata taind-o in functie de marimea ta.
- Forma
Desi majoritatea cupelor menstruale au forma unei cupe, asa cum indica si numele, exista diverse modele de vanzare. Unul dintre cele mai tentante este modelul cu diafragma. Este conceput pentru a fi plasat exact sub colul uterin. Deci poate fi folosit si in timpul actului sexual, iar aceasta caracteristica o deosebeste de alte modele.
Alte cupe au o rugozitate a suprafetei care se conformeaza cu peretii vaginului. In felul acesta sunt mai confortabile. Pentru incepatoare, este indicat sa se aleaga cupele menstruale care includ instrumente pentru extragerea cupei. De exemplu snururi sau proeminente. Exista si modele pliabile, convenabil de transportat.
Care sunt avantajele si dezavantajele cupei menstruale?
Avantaje cupa menstruala:
- Confortabila de purtat.
- Usor de aplicat.
- Varietate de dimensiuni si modele.
- Frecventa mai mica de inlocuire.
- Cost scazut.
- Risc mai mic de infectii.
- Nu usuca si nu dauneaza vaginului.
- Respectati mediul inconjurator.
- Accesibilitate buna.
Dezavantaje cupa menstruala:
- Dificultati initiale de adaptare.
- Pierderea debitului daca nu este introdus corect.
- Culoare galbuie la sterilizar
Cele mai frecvente intrebari privind cupele menstruale
- Poate cupa menstruala sa interfereze cu contraceptia?
In cele mai multe cazuri, cum ar fi pilula contraceptiva si instrumentele de diagnostic pentru fertilizare, nu exista niciun tip de interferenta. Inelul contraceptiv, pe de alta parte, nu este compatibil cu utilizarea unei cupe, in timp ce pentru spirala este necesar sa se acorde o atentie deosebita deplasarii acesteia in interiorul corpului.
Este posibil ca cupa menstruala sa se piarda in organism?
Desigur ca nu. Cupa este pozitionata in canalul vaginal pe partea superioara a caruia se afla colul uterin care este capabil sa blocheze orice trecere a obiectelor in interiorul corpului.
- Se poate bloca cupa menstruala?
Dispozitivul se poate bloca daca alegi o cupa prea scurta pentru un canal vaginal lung sau una prea mare pentru o anatomie mica sau daca efectul de ventuza este foarte puternic. In aceste cazuri, ar trebui sa fie suficient sa te relaxezi si sa incerci sa-o strangi si sa-o pliezi cat timp se afla inca in canalul vaginal pentru a o putea indeparta usor.
- Cat de des ar trebui sa schimb si sa curat cupa menstruala?
Cupa menstruala, spre deosebire de tampoane si absorbante, este reutilizabila. Odata folosita, acesta trebuie golita, curatata si apoi refolosita. Cat de des trebuie sa o goliti depinde de cantitatea fluxului menstrual al fiecarei femei. In medie, cupele pot fi folosite timp de 12 ore fara a fi schimbate.
Cu toate acestea, este indicat sa o facem cu o frecventa de timp mai mica atunci cand este folosita pentru primele cateva ori, astfel incat sa ne putem adapta mai bine. Cupele menstruale sunt foarte durabile si sigure. Au fost concepute pentru a fi reutilizate, astfel incat pot fi folosite pana la 10/15 ani. Dupa acest timp, este indicat sa inlocuiesti vechea cupa menstruala cu una noua.
- Poate fi folosita in timpul actului sexual?
Este foarte important de luat in considerare ca cupa menstruala nu este o metoda contraceptiva. Actioneaza ca o bariera pentru a restrange fluxul menstrual, dar nu impiedica trecerea spermatozoizilor in vagin. De asemenea, nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Prin urmare, nu ar trebui sa fie utilizata in niciun caz ca contraceptiv.
Cu toate acestea, unele modele de cupe menstruale pot fi folosite in timpul actului sexual. De exemplu, modelul cu diafragma de unica folosinta. Este deosebit de flexibila si moale si se potriveste adanc in vagin. Cupele in forma de clopot sunt mai exterioare, deoarece se potrivesc in partea inferioara a vaginului.
- Care sunt riscurile folosirii cupei menstruale?
Pe langa aspectele pozitive ale utilizarii cupei menstruale, aceasta poate avea si dezavantaje. Cele mai frecvente sunt dificultatile initiale de utilizare. De exemplu, probleme cu scoaterea cupei din vagin sau introducerea incorecta a acesteia cu disconfortul consecvent pe care acest lucru il poate presupune.
In plus, este posibil ca in primele zile sa apara pierderi de debit. Acest lucru se datoreaza, in general, achizitionarii unei dimensiuni inadecvate a cupei sau insertiei incorecte. In cele din urma, cupele transparente pot capata o culoare galbuie in timp, starnind o senzatie de murdarie. Acest lucru poate fi evitat folosind cupe menstruale colorate.
Cupa menstruala pret
Platesti un pret unic pentru o cupa menstruala reutilizabila, spre deosebire de tampoane sau absorbante, care trebuie cumparate in mod continuu si pot costa mai mult de 100 $ pe an. Pretul unei cupe menstruale de calitate variaza intre 50 – 200 lei.
Cupa menstruala pareri
In general, cupa este bine acceptata de medici ginecologi , mai ales ca inlocuitor al tampoanelor a caror utilizare este mai putin igiena si mai riscanta. Cupa menstruala este realizata din materiale hipoalergenice si poate fi folosita in siguranta chiar si de cei care sufera de alergii la latex.
Daca te intrebi care este parerea medicilor ginecologi despre cupa menstruala si contraindicatii, va raspundem imediat ca parerile medicale despre cupa menstruala sunt super pozitive, mai ales cand le comparam cu cele referitoare la tampoanele traditionale.
Prin urmare, opinia medicilor ginecologi despre cupa este unanima: cupa menstruala poate fi folosita de toate femeile si nu are contraindicatii. In ceea ce priveste contraindicatiile, nu au fost semnalate sindromul de soc toxic in ceea ce priveste utilizarea acesteia, deoarece este realizata din material neabsorbant. Folosirea cupei pare bine tolerata chiar si de cele care sufera de uscaciune vaginala.
Cu toate acestea, utilizarea sa in cele sase luni de la o nastere naturala, un avort, o colposcopie sau o interventie chirurgicala vaginala nu este recomandata. Important este sa cumparati un produs de calitate.
In concluzie, cupa menstruala este un sistem inovator si revolutionar pentru a opri fluxul menstrual. Avantajele sale sunt mai mari decat cele ale tampoanelor clasice sau ale absorbantelor igienice. Este o alternativa confortabila si foarte practica, in plus si foarte sigura. In afara de asta, este o alegere mai ieftina si mai ecologica.