Ghid complet pentru o vacanta la munte

Scoala s-a terminat si multe familii si grupuri de prieteni se pregatesc sa faca drumetii in munti, una dintre optiunile obisnuite ale verii. Optiunile sunt multiple atat in ​​interiorul, cat si in afara tarii. Cu toate acestea, este necesar sa urmati cateva recomandari pentru a va bucura pe deplin de vacanta la munte si pentru a evita incidentele.

Traseele si drumetiile sunt mai mult de doua discipline sportive, practica lor devine o modalitate de a cunoaste, intelege si trai mediul natural in timp ce desfasuram o activitate fizica. Principala diferenta dintre aceste doua variante de alpinism este ca drumetiile se desfasoara pe cai omologate, iar traseele si drumetiile se practica in afara acestora, cu dificultatea pe care o implica aceasea.

Ce e permis si ce nu pe munte

In societatea noastra, este de asteptat sa interactionam in mod regulat cu diverse tipuri de persoane. Pentru a ne intelege oarecum in mod rezonabil, regulile nescrise formeaza si influenteaza multe dintre aceste situatii sociale. La fel ca in viata de zi cu zi, traseele au un set propriu de reguli nescrise. Aceste asteptari fac din vacanta la munte o experienta mai placuta pentru toata lumea.

1. Sa ascultati muzica prea tare

Daca va place sa ascultati muzica in timp ce faceti drumetii, incercati sa monitorizati cat de tare este. Cand va apropiati de alti oameni, opriti-o, pentru a nu crea poluare fonica. In special, va rugam sa va abtineti de la difuzoarele portabile in padure. Castile sunt o alternativa, dar utilizarea lor inseamna ca veti fi mai putin constienti de imprejurimile dvs., inclusiv atunci cand va apropiati de oameni.

2. Nu acordati celorlalti oameni dreptul sa treaca

Cu tot mai multi oameni care se indreapta spre padure, traseele pot deveni foarte aglomerate. Deci, mai intai, retineti ca impartiti un traseu ingust cu alti excursionisti. In mod special, cand coborati, este de asteptat sa dati fiecaruia dreptul de a trece. Unii oameni care urca, va vor lasa sa treceti, dar, ca regula generala, persoana care exercita cele mai mari eforturi, primeste traseul.

3. Oferiti sfaturi nesolicitate altor excursionisti

Toata lumea are propriile opinii cu privire la modul corect si gresit de a face lucrurile. Cu toate acestea, indiferent de experienta de backpacking pe care o aveti, cu exceptia cazului in care cineva face in mod flagrant ceva nesigur sau gresit, este mai bine sa va pastrati parerile pentru dvs. Toti venim in padure cu propriile noastre experiente si cunostinte.

4. Daca faceti drumetii cu un caine, controlati-l in jurul altor excursionisti

Este destul de obisnuit sa aducem un companion cu patru picioare in calatorii. Unii oameni isi aduc animalele de companie pentru un plus de sentiment de securitate, de protectie sau de companie. Cu toate acestea, este important sa respectati regulile postate despre caini si sa va tineti animalul in vizor si sub control cand va apropiati de alti oameni. Acest lucru asigura nu numai siguranta cainelui, ci si protejeaza traseele impotriva deteriorarii.

5. Nu va opriti in mijlocul unui traseu pentru a purta conversatii

Partajarea traseului cu familia si prietenii sau cu un grup poate fi o modalitate excelenta de a afla mai multe despre salbaticie de la altii si va permite sa creati amintiri in acest proces. Cand faceti drumetii in grupuri, respectati intotdeauna celelalte persoane pe care le intalniti pe traseu. De exemplu, daca dvs. si grupul dvs. va opriti pentru a lua o pauza sau pentru a purta o conversatie, asigurati-va ca faceti acest in afara traseului. Acest lucru permite altor excursionisti sa treaca fara sa trebuiasca sa va ocoleasca. Acestea fiind spuse, asigurati-va ca nu distrugeti vegetatia fragila atunci cand iesiti de pe traseu.

vacanta munte

Cum alegem un rucsac pentru vacanta la munte

Pentru a realiza o planificare inainte de vacanta la munte, alegerea echipamentului necesar si respectarea regulilor de baza de siguranta, va garanta succesul experientelor noastre si vom putea sa ne bucuram la maximum de activitatile dorite.

Pe langa sfaturile despre drumetii si mai ales despre un element de baza pentru a efectua cu usurinta orice ruta, rucsacul. Aici iti prezentam un ghid despre cum sa alegi un rucsac de munte!

Ce aducem in rucsac?

Pentru rute de zi, de cateva ore.

  • Apa (un litru si jumatate pentru un adult)
  • Alimente.
  • Batoane energizante, pentru situatii de urgenta. Acestea ocupa si cantaresc putin.
  • Un telefon mobil. Esential. Pentru cazuri de urgenta, cat si pentru a ne localiza. Incercati sa incarcati bateria complet inainte de a parasi traseul. Daca traseul este relativ lung, este mai bine sa inchideti telefonul mobil pentru a economisi bateria.
  • Fluier. In cazul in care avem o problema, fluierul ne ajuta sa fim localizati mai rapid si sa consumam mai putina energie decat tipand.
  • Lanterna, doar in cazul in care, din orice motiv, ne prinde noaptea. De preferinta frontala (deoarece ne lasa mainile libere) sau cel putin o lanterna cu LED normal. Verificati daca bateriile sunt incarcate si purtati baterii de rezerva in rucsac.
  • Protectie solara. Mai ales vara, dar si pentru orice moment al anului si daca este o ruta la o anumita inaltime deasupra nivelului marii.
  • O patura termica. Sunt foarte ieftine, nu ocupa spatiu, sunt usoare si pot functiona bine in anumite circumstante.
  • O baterie externa sau o baterie de alimentare pentru a reincarca bateria telefonului, daca este necesar. Aici aveti multe optiuni la un pret bun.
  • Un kit mic (esential, vezi mai jos ce ar trebui sa contina)
  • Un impermeabil sau un parasolar usor. Desi va depinde de echipamentele pe care le transportam in functie de conditiile meteorologice. Acesta ar fi un inlocuitor, de exemplu, daca vom pleca in conditii bune, dar vom trece prin zonele umbrite sau vom merge in zone deschise cu vant sau in cazul unei lovituri neprevazute etc.
  • Haine de schimb, haine suplimentare calduroase, etc. in functie de perioada din an, conditiile meteorologice … De exemplu, este interesant sa luam sosete de rezerva in cazul in care picioarele noastre se uda.
  • O sapca, palarie polara … Aceste obiecte mici pot fi purtate in saci transparenti, ca niste pungi, pentru a impiedica sa se ude din vreun motiv.
  • Cateva pungi mari de plastic (pentru a aduce inapoi gunoi sau a impacheta lucrurile in caz de ploaie).

Retineti ca intre 4 si 6 kg ar fi greutatea maxima recomandata a rucsacului pentru a ne simti confortabil. Peste aceasta greutate putem avea probleme pe masura ce ce parcurgem traseul. Daca facem doar drumetii ocazionale si nu suntem instruiti, este de preferat sa mergem pe greutatea minima (4-5 kg), fiecare gram in plus pe spate se simt peste cativa kilometri.

Avand in vedere ca apa cantareste 1,5 kg, iar greutatea rucsacului in sine va fi de aproximativ 1 kg, avem o marja de aproximativ 2-3 kg pentru restul echipamentului, spatiu necesar in mod normal pentru tot ceea ce avem cu adevarat nevoie.

rucsac de munte

Trusa de prim ajutor pentru vacanta la munte

Trebuie sa avem un kit de baza care sa acopere problemele de sanatate mici pe care le avem (noi sau oamenii care ne insotesc) pe parcursul traseului. Trusa de prim ajutor trebuie sa fie usor de identificat, deoarece, daca suntem cei care au avut accidentul si au nevoie de ajutor de la o alta persoana, acea persoana trebuie sa o poata gasi cu usurinta. Din acest motiv, nu este convenabil sa transportati obiecte pierdute prin sectiuni diferite ale rucsacului. Trusa de prim ajutor trebuie transportata in interiorul unei pungi de plastic in rucsac, pentru a evita umezirea din orice motiv.

Aici aveti multe optiuni, de obicei sunt destul de ieftine. Tineti minte dimensiunile. Pentru drumetii (iesiri de cateva ore) putem purta un kit mic, care nu ocupa mult spatiu in rucsac.

Ce trebuie sa contina trusa:

  • Plasturi
  • Bandaje sterile de tifon
  • Bandaje compresive elastice / bandaj adeziv
  • Banda rezistenta (tesatura)
  • Antiseptic (betadina sau cristalina)
  • Manusi din latex. Acestea ocupa foarte putin si ne vor permite sa tratam o rana care sa minimizeze riscul de infectare.
  • Antihistaminic pentru posibile muscaturi de insecte.
  • 2-3 doze de solutie salina fiziologica (pentru a curata ranile, spala ochii …)
  • O clema mica si foarfece mici
  • Optional, picaturi oculara
  • Unele analgezice usoare (paracetamol, ibuprofen)

Kiturile de prim ajutor trebuie revizuite si inlocuite periodic, deoarece includ materiale care expira sau vor fi consumate daca le folosim ocazional.

- Advertisement -

RECENTE