7 Greseli frecvente in aplicarea protectiei solare (pe care probabil le faci si tu)

Soarele ne ofera vitamina D, ne binedispune si ne face sa ne simtim mai energici. Totusi, expunerea prelungita la soare, fara protectie, poate fi extrem de daunatoare pielii noastre. De aceea, crema cu protectie solara este esentiala, mai ales in lunile de vara.

Dar oare o aplicam corect? Chiar daca folosim cu regularitate crema pentru protectie solara, exista o serie de greseli comune care ne pot diminua semnificativ gradul de protectie. Iata cateva dintre cele mai frecvente:

1. Nu folosesti un SPF de 30 sau mai mare

Protectia solara nu e magica! Chiar daca ai aplicat lotiune, nu sta la soare mai mult decat ai sta in mod normal.

Desi expertii recomanda o crema solara cu SPF de minimum 30, studiile arata ca oamenii aplica, de obicei, o cantitate mai mica decat cea necesara pentru o protectie optima, indiferent de SPF-ul ales.

Poate te gandeai ca SPF 50 te protejeaza mult mai bine, dar diferenta fata de SPF 30 este mica, ambele te apara de razele UVB ce cauzeaza arsuri solare si cancer de piele. Lotiunile cu SPF 30 blocheaza in jur de 97% din radiatii, iar cele cu SPF 50 ajung la 98%.

Cremele cu SPF ridicat pot crea o falsa siguranta, determinand oamenii sa stea mai mult la soare, sa uite de reaplicare si sa neglijeze alte metode de protectie precum umbra, palaria si hainele. Paradoxal, expunerea prelungita la soare, chiar si cu SPF ridicat, poate duce la mai multe daune UV.

Pentru majoritatea oamenilor, SPF 30 este suficient pentru protectia zilnica. Totusi, anumite categorii au nevoie de o atentie sporita. In aceste cazuri, SPF 50 sau chiar mai mare poate fi recomandat.

Totusi, indiferent de SPF, specialistii recomanda folosirea unei lotiuni inainte de a iesi afara, reaplicarea la fiecare doua ore, si dupa inot, transpiratie sau dupa ce te-ai sters cu prosopul.

2. Nu aplici o cantitate suficienta

Stim cu totii ca majoritatea aplica doar o fractiune din protectia solara recomandata. Pentru o acoperire completa, adultii au nevoie, in general, de aproximativ 30 de ml de lotiune (doua linguri) – cam cat intra intr-un paharel pentru shoturi.

Aplica un strat generos pe zonele expuse soarelui. La plaja, nu uita sa iti acoperi intregul corp cu lotiune – foloseste aceeasi cantitate ca referinta. Iar pentru fata, Fundatia pentru Cancerul de Piele recomanda o doza cat o moneda de cincizeci de bani.

3. Nu aplici protectie solara cu cel putin 20 de minute inainte de a iesi afara

Nu te lasa pacalit de o aplicare rapida a lotiunii de plaja! Pentru o protectie optima impotriva razelor ultraviolete UVA si UVB daunatoare, expertii recomanda aplicarea cu atentie a lotiunii c cel putin 20 de minute inainte de expunere. Ideal este sa o aplici cu 15-30 de minute inainte de a iesi din casa.

Astfel, lotiunea are timp sa fie absorbita complet in piele, creand un scut eficient.

4. Nu reaplici protectia solara la cel putin 2 ore

Te crezi protejat toata ziua cu un singur strat de lotiune? Nici gand! Eficienta cremelor de protectie solara scade in timp. Iar factorul ridicat de protectie (SPF) al produsului pe care il folosesti nu e o scuza sa stai la soare mai mult.

Din contra, aceste produse pot crea o senzatie falsa de siguranta, determinandu-i pe oameni sa creada ca sunt complet protejati de arsuri solare si deteriorarea pielii pe termen lung, incurajandu-i sa stea la soare mai mult fara sa reaplice lotiunea.

Asadar, indiferent de factorul SPF al produsului tau, reaplica crema pentru protectie solara la fiecare doua ore, sau dupa inot sau transpiratie abundenta.

protectie solara

5. Folosesti o crema veche sau expirata

Crema de protectie solara isi pierde din putere in timp, asa ca e crucial sa respecti data de expirare. Daca nu gasesti data de expirare pe produs, noteaza luna si anul achizitionarii. Ar trebui sa isi pastreze proprietatile cam trei ani de la acea data.

Majoritatea lotiunilor isi pastreaza eficienta pana la trei ani de la deschiderea flaconului, cu exceptia cazului in care producatorul specifica altceva pe ambalaj. De asemenea, depozitarea in zone calduroase sau expunerea la umezeala poate degrada componentele lotiunii si ii poate reduce eficienta chiar inainte de data oficiala de expirare.

Este greu de spus cu exactitate cat de eficienta ar mai fi o crema solara expirata, iar utilizatorii ar fi mult mai in siguranta sa foloseasca o lotiune valabila, daca au optiunea.

6. Nu aplici protectie solara in zilele cu nori

Nu te lasa pacalit de vreme! Poti fi afectat de razele ultraviolete (UV) nocive chiar si in zilele cu vant, innorate si racoroase. O zi racoroasa si mohorata din vara poate avea niveluri UV similare cu o zi calda si insorita.

Chiar si pe vreme mohorata, 80% din razele ultraviolete (UV) ale soarelui ajung pe pielea ta. Nu trebuie sa te bronzezi la plaja ca sa fii expus la razele nocive.

Uneori, intensitatea radiatiei UV poate fi chiar mai mare din cauza reflexiei norilor. Specialistii recomanda sa tii crema de protectie solara langa periuta de dinti pentru a nu uita sa o folosesti zilnic.

7. Nu citesti ingredientele de pe ambajaj

Protejeaza-te de soare, dar fii atent la ingredientele din lotiunea pe care o folosesti! Unele substante chimice din filtrele solare pot fi periculoase, fiind absorbite in piele si afectand sistemul hormonal. Expertii recomanda lotiunile minerale, cu oxid de zinc sau titan, care ofera protectie eficienta si sunt mai sigure.

Evita oxibenona (benzofenon-3), prezenta in multe lotiuni, ce poate scadea testosteronul si dauna mediului acvatic. Vitamina A aplicata pe pielea expusa la soare poate grabi aparitia tumorilor.

Crema de protectie solara nu ar trebui sa fie singura ta linie de aparare impotriva soarelui.

  • Razele UV sunt cele mai puternice intre 10:00 si 16:00. Planifica activitatile in aer liber in afara acestor ore sau fa pauze la umbra.
  • Stai sub copaci, umbrele sau alte zone umbrite ori de cate ori este posibil.
  • Alege haine confectionate din tesaturi respirabile care acopera o mare parte din piele. Cauta haine cu indice de protectie UPF (Ultraviolet Protection Factor).
  • Poarta ochelari de soare care blocheaza 100% din radiatiile UVA si UVB.
  • O palarie iti poate proteja fata, urechile si gatul de soare.

Nu ezita sa consulti un dermatolog pentru a primi sfaturi personalizate cu privire la protectia solara si a clarifica eventualele intrebari pe care le aveti.

Acum ca stii greselile, poti transforma soarele intr-un aliat al frumusetii si sanatatii tale. Nu uita insa ca protectia solara e doar o parte a ecuatiei. Cauta umbra la orele de varf (10:00 – 16:00), poarta haine cu maneci lungi si palarie si bea multa apa pentru a te hidrata.

Surse de informare:

„10 mituri despre protectia solara”: https://www.cancer.org.au/assets/pdf/10-myths-about-sun-protection

„Decodificarea etichetelor de protectie solara: Ce trebuie sa stiti?”: https://www.ewg.org/sunscreen-decoder/

„Eficacitatea si siguranta utilizarii cremelor solare pentru prevenirea cancerului de piele”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7759112/

„Cand ar trebui reaplicata crema de protectie solara?”: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962201584303

„Cand ar trebui reaplicata crema de protectie solara?”: https://www.researchgate.net/publication/11643245_When_should_sunscreen_be_reapplied

„Creme de protectie solara cu factor de protectie solara ridicat versus scazut”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8751784/

„Crema solara de anul trecut este inca buna? Cand expira crema de protectie solara?”: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sunscreen-expire/faq-20057957

*Acest articol are scop informativ si nu inlocuieste consultarea unui specialist. Informatiile prezentate nu constituie recomandari medicale si nu trebuie utilizate pentru autodiagnosticare sau tratament. Pentru sfaturi personalizate si detalii suplimentare privind utilizarea corecta a produselor de protectie solara, consultati un dermatolog sau un alt profesionist calificat din domeniul sanatatii. Sursele de informare citate in articol sunt furnizate pentru a sprijini veridicitatea informatiilor, dar utilizatorii ar trebui sa se informeze suplimentar si din alte surse inainte de a lua decizii privind sanatatea lor.

- Advertisement -

RECENTE