Parfumul dispare dupa cateva ore? Uite ce trebuie sa faci ca sa tina toata ziua

Poate ca ti s-a intamplat si tie: iti alegi parfumul preferat, il aplici dimineata cu entuziasm, dar pana la pranz abia daca mai percepi vreo urma a aromei pe piele. Este frustrant, mai ales cand parfumul in cauza a costat o suma considerabila. Vestea buna este ca longevitatea unui parfum nu este lasata doar la voia intamplarii – ea depinde de stiinta, tehnica de aplicare, chimia pielii si… modul in care il pastram.

Am adunat cele mai utile sfaturi validate de parfumieri, esteticieni si experti in cosmetica olfactiva, care ne ofera o imagine clara asupra trucurilor care chiar functioneaza.

Totul incepe cu pielea – hidratata si sanatoasa

Una dintre cele mai frecvente greseli care reduc durata unui parfum este aplicarea acestuia pe o piele uscata si neingrijita. Dija Ayodele, estetician si autoare a cartii „Black Skin: The Definitive Skincare Guide”, explica intr-un interviu acordat revistei Glamour UK ca „daca pielea ta este uscata si acoperita cu un strat de celule moarte, va absorbi parfumul rapid si il va elimina, facand ca mirosul sa dispara repede.”

Pe scurt: pielea uscata se comporta ca un burete care „soarbe” parfumul, dar nu-l pastreaza. Pentru a preveni acest lucru, Ayodele recomanda exfolierea regulata si hidratarea cu produse ce contin glicerina, uree si ceramide – ingrediente ce ajuta la refacerea barierei naturale a pielii.

„Incearca sa mentii o piele foarte bine hidratata si sanatoasa, astfel incat parfumul sa se aseze mai bine si sa dureze mai mult. Si nu ma refer doar la aplicarea unui ulei! Trebuie sa exfoliezi regulat si sa hidratezi cu o crema care contine apa, precum si glicerina, uree si ceramide… toate substantele naturale care alcatuiesc componentele pielii”, mai adauga ea in aceeasi sursa (Glamour UK).

Aplica parfumul dupa dus – dar numai pe pielea complet uscata

Momentul aplicarii este esential. Vince Spinnato, parfumier profesionist, recomanda sa aplici parfumul dupa dus, cand pielea este curata si porii sunt deschisi. Totusi, exista un detaliu important:

„Nu aplica parfumul pe pielea inca umeda, deoarece se va sterge cand te usuci”, spune Spinnato intr-un interviu pentru publicatia Real Simple. Asteapta cateva minute dupa dus, tamponeaza pielea cu un prosop si abia apoi aplica parfumul.

Alege parfumuri cu concentratie ridicata

Nu toate parfumurile rezista la fel. Durata mirosului pe piele depinde in mare parte de tipul de produs ales. Potrivit parfumierei Stephanie Khodzhayan, citata de publicatia TheKnot, un parfum obisnuit dureaza intre patru si sase ore. Cele mai usoare, cum ar fi eau de toilette sau spray-urile pentru corp, se evapora mai repede, in timp ce extrait de parfum sau formulele pe baza de ulei pot rezista chiar si opt pana la zece ore.

Pe langa concentratie, conteaza si ingredientele folosite. Parfumurile cu note lemnoase, balsamice sau orientale (precum patchouli, santal, labdanum sau ambroxan) se evapora lent si ofera o persistenta mai buna. In schimb, cele citrice sau florale usoare au molecule mai volatile si tind sa dispara mai repede.

Khodzhayan subliniaza si ca parfumurile pe baza uleioasa adera mai bine la piele si au o durabilitate superioara celor pe baza de alcool, care tind sa se evapore mai rapid.

Aplica in zonele potrivite ale corpului

Aplicarea parfumului in zonele potrivite ale corpului poate face diferenta intre o aroma care persista si una care se evapora rapid. Zonele pulsatile – cum sunt incheieturile, ceafa, spatele urechilor si interiorul coatelor – sunt ideale pentru ca degaja caldura si amplifica difuzarea parfumului.

Totusi, Andrew Kyriakou, Concierge de Parfumuri la Parfum Muse, atrage atentia asupra unui detaliu important: partea superioara a antebratului, unde pielea este acoperita cu fire fine de par, retine mai bine moleculele de parfum.

„Daca pulverizezi partea inferioara a incheieturilor, este mai probabil sa diluezi mirosul de fiecare data cand te speli pe maini”, explica el intr-un interviu acordat Glamour UK.

Nu freca incheieturile dupa pulverizare

Este un obicei aproape reflex – aplici parfumul si imediat iti freci incheieturile intre ele. Sarah McCartney, parfumier britanic si fondatoare a brandului 4160 Tuesdays, spune ca acest gest face mai mult rau decat bine.

„Frecarea incheieturilor arde notele de varf ale parfumului tau. Lasa parfumul sa se usuce la aer si apoi bucura-te de el”, explica McCartney pentru Glamour UK.

Foloseste produse complementare din aceeasi gama

Daca parfumul tau preferat face parte dintr-o gama mai larga – cu gel de dus, lotiune sau crema de corp – foloseste-le impreuna. Aceasta stratificare olfactiva ajuta la cresterea persistentei parfumului fara sa incarce pielea.

„Imi place sa suprapun parfumul cu gelul de dus si crema de corp din aceeasi linie”, spune Alexis Rose, parfumier si fondatoare LILFOX, intr-un interviu citat de TheKnot.

Aplica parfumul si pe haine sau in par (cu precautie)

Hainele, in special cele din bumbac, lana sau in, retin bine parfumul si il elibereaza treptat pe parcursul zilei. Totusi, e bine sa testezi pe o zona ascunsa, mai ales daca materialul este deschis la culoare.

Parul este un alt loc excelent pentru parfum, fiind poros si capabil sa retina moleculele mult timp. Exista si spray-uri special concepute pentru par, formulate fara alcool, care nu usuca firele.

Ingredientele fixative sunt cheia longevitatii

„Fixativele sunt compusi care leaga celelalte molecule aromatice si incetinesc evaporarea lor”, explica Sarah McCartney pentru Glamour UK. In trecut, se foloseau substante de origine animala, dar astazi ele sunt inlocuite cu variante sintetice precum Ambrox, Cashmeran, Iso E Super si Sandalore.

„Fixativele botanice precum labdanum, styrax, benzoin, opoponax sau tonka dau profunzime parfumului si il ajuta sa reziste mai mult fara a deveni prea dulce”, adauga ea. Parfumuri din portofoliul ei, precum Fluffy Lemon Top, folosesc astfel de ingrediente pentru efecte de durata.

Cum pastrezi parfumul conteaza la fel de mult

Spinnato completeaza: „Nu agita sticla. Oxigenul introdus prin agitare scurteaza durata de viata a parfumului.” Chiar daca sticla arata frumos pe raftul din baie, acolo nu e locul ei. Caldura si umiditatea pot altera compozitia unui parfum.

„Pastreaza sticlele de parfum intr-un loc racoros si intunecat. Lumina si umiditatea vor altera aromele parfumurilor tale”, avertizeaza Cordelia Smith pentru Real Simple.

De asemenea, nu transfera parfumul in alte recipiente – flacoanele decorative pot permite patrunderea oxigenului, ceea ce duce la oxidarea si degradarea esentei.

Nu te panica daca nu-l mai simti – e normal

Uneori nu e vina parfumului, ci a… creierului. „Simtul nostru olfactiv prioritizeaza mirosurile de pericol sau hrana. Asa ca atunci cand simte miresme florale sau dulci, le ignora dupa o vreme”, explica parfumiera Sarah McCartney, intr-un interviu pentru Glamour UK. Acest fenomen se numeste oboseala olfactiva – e motivul pentru care altcineva iti poate complimenta parfumul, desi tu nu il mai simti deloc.

Cum pastrezi parfumul conteaza la fel de mult

Parfumurile nu dureaza pentru totdeauna. „Daca aroma s-a schimbat, lichidul a devenit tulbure sau si-a modificat culoarea, este semn ca parfumul s-a degradat”, spune Cordelia Smith. Durata de viata variaza intre 2 si 10 ani, in functie de formula si conditii de pastrare.

Fie ca preferi note lemnoase, gurmande sau citrice, parfumurile pot deveni un aliat de nadejde in fiecare zi – atata timp cat le intelegi chimia si stii cum sa le aplici. De la hidratare si aplicare strategica, pana la alegerea formulelor potrivite si depozitarea corecta, aceste mici ajustari iti pot transforma complet experienta parfumata.

Un parfum care persista nu e rezultatul norocului, ci al catorva alegeri bine facute. Conteaza ce aplici, unde, cum si cat de bine iti ingrijesti pielea. Nu e nevoie de trucuri sofisticate, ci doar de putina atentie la detalii. Si odata ce le pui in practica, mirosul preferat nu se mai pierde pe drum, ci ramane prezent toata ziua – exact cum ar trebui.

- Advertisement -

RECENTE