Ai auzit vreodata de pulsoximetru? Poate ca nu! Si totusi, nu exista nicio indoiala ca in cateva clipe vei sti exact la ce accesoriu ne referim. Denumit si pulsoximetru SpO2, sau pulsoximetru de deget, acesta este un mic dispozitiv medical in care introduci degetul pentru a masura nivelul de oxigen din sange.
Pulsoximetrul este in zilele noastre un accesoriu versatil si la indemana oricui. Dincolo de utilizarea sa medicala, este recunoscut pentru numeroasele sale beneficii zilnice. Intr-adevar, monitorizarea oferita de un pulsoximetru bun contribuie la o mai buna evaluare si imbunatatire a performantelor sportive.
Recomandam cu tarie folosirea lui persoanelor cu activitate fizica regulata, pentru a-si controla respiratia si capacitatea pulmonara. Iata cateva recomandari:
1. Pulsoximetru Medel de deget Oxygen
Acest pulsoximetru Contec cu senzor de deget masoara saturatia de oxigen si pulsul. Are un port USB si software pentru Acest pulsoximetru de deget Medel masoara saturatia de oxigen (SpO2) si pulsul. Este portabil, usor de citit si potrivit pentru persoane cu astm bronsic, insuficienta cardiaca, boala pulmonara cronica obstructiva dar si pentru sportivi. Mai multe detalii >>
Pulsoximetru de deget Oxygen PO01, 1 bucata, Medel >>
__________
2. Pulsoximetru Contec profesional, senzor adulti si senzor neonatal, cablu de extensie
Acest pulsoximetru profesional Contec cu senzor de deget masoara saturatia de oxigen si pulsul. Are un port USB si software pentru conectare si monitorizare. Poate fi utilizat in cabinete medicale, la domiciliu, spitale sau in sali de antrenament si recuperare fizica. Mai multe detalii >>
Pulsoximetru profesional Contec CMS60D, senzor adulti si senzor neonatal, cablu de extensie >>
__________
3. Pulsoximetru Microlife OXY 300 Dr. Max
Acest pulsoximetru de deget Microlife OXY 300 este un dispozitiv portabil neinvaziv destinat verificarii la fata locului a saturatiei de oxigen a hemoglobinei arteriale (SpO 2 ) si a frecventei pulsului la adulti si copii. Este potrivit pentru uz privat (acasa sau in deplasare), precum si pentru utilizare in sectorul medical (spitale, facilitati de tip spital). Mai multe detalii >>
Pulsoximetru OXY 300, 1 bucata, Microlife >>
__________
4. Pulsoximetru Medisana nivele de intensitate, 6 moduri de afisare, Afisaj OLED, Negru
Aceasta este o alta optiune foarte interesanta pe care o puteti obtine pe piata si ofera o masurare precisa a saturatiei de oxigen, precum si a pulsului. In acest fel, vei putea avea parametrii intr-un mod foarte confortabil, si este foarte usor de folosit deoarece are functie One-Touch. Este un model care iti va permite sa faci masurarea rapid, si este perfect pentru utilizare acasa sau in timpul activitatilor sportive. Mai multe detalii >>
__________
5. Pulsoximetru Beurer PO30
Acest pulsoximetru Beurer este, fara indoiala, unul dintre cele mai bune modele pe care le poti gasi pe piata, mai ales ca ofera masuratori foarte precise ale saturatiei de oxigen din sange. Acest pulsoximetru de deget permite, de asemenea, masurarea frecventei pulsului. Dispune de un ecran cu lumina LED care permite 4 moduri de vizualizare astfel incat sa ai un confort sporit atunci cand il folosesti, indiferent de conditiile de vizibilitate. Mai multe detalii >>
Pulsoximetru de deget Beurer PO30 >>
__________
6. Pulsoximetru digital, Certificat Medical IMDK model C101A3
Pulsoximetrul de deget IMDK C101A3 foloseste cea mai recenta tehnologie cu senzori de oxigen pentru a determina cu precizie nivelul de oxigen din sange (SpO2) in 8 secunde. Poti masura nivelul de oxigen din sange si ritmul cardiac. In cateva secunde, vei avea rezultatele pe ecran care iti vor permite sa monitorizezi sanatatea cu acuratete si siguranta. Mai multe detalii >>
Certificat Medical IMDK model C101A3 >>
__________
7. Pulsoximetru portabil Medisana, Bluetooth, Display LED, Alb
Pulsoximetru pentru monitorizarea nivelului de oxigen si a sanatatii inimii sau plamanilor. Datorita interfetei inteligente Bluetooth, datele pot fi transferate de pe PM 150 pe toate dispozitivele compatibile, stocate si partajate cu medicii; Simplu de utilizat „one touch” – perfect pentru calatorii. Pulsoximetru aplicatie telefon Bluetooth Smart (4.0) la VitaDock + App pentru iOS si Android si VitaDock Online.
Puls oximetru portabil Medisana PM150 79457, Bluetooth, Display LED, Alb >>
__________
8. Pulsoximetru pentru copii digital Creative Medical
Acest pulsoximetru pediatric Creative medical PC-60d2 masoara concentratia de oxigen din sangele periferic (SpO2), pulsul si indicele de perfuzie. Este ideal si pentru uz pediatric. Mai multe detalii >>
Pulsoximetru pediatric Creative medical PC-60d2 >>
__________
9. Pachet Tensiometru Si Pulsoximetru Electronic De Brat
Pulsoximetrul deget X1906 pentru monitorizarea saturatiei de oxigen din sange si a frecventei pulsului. Este un dispozitiv portabil cu tehnologie avansata, care verifica in principal valorile SpO2 si PR prin intermediul degetelor, oferind mijloace avansate, neinvazive si stiintifice.
Pachet Promo Tensiometru Electronic De Brat Si Pulsoximetru >>
__________
10. Pulsoximetru Omron Care Cms50Dl1
Pulsoximetrul poate fi folosit pentru a masura saturatia de oxigen si frecventa pulsului prin deget. Produsul este potrivit pentru utilizare in familie, spital, ingrijire fizica in sport (poate fi folosit inainte sau dupa practicarea sportului. Nu este recomandata utilizarea aparatului in timpul procesului de sport).
Ce este un pulsoximetru?
Un pulsoximetru este un mic dispozitiv electronic, de origine medicala, conceput sa masoare in timp real si continuu cantitatea de oxigen care circula in artere, precum si ritmul cardiac.
Are forma unei cleme mici, pentru a fi pus pe degetul la alegere. Functioneaza datorita unui senzor de lumina, care detecteaza culoarea sangelui. Intr-adevar, culoarea se schimba si se transforma in albastru pe masura ce oxigenul este eliberat in sange. Mai simplu spus, asta inseamna ca, cu cat culoarea este mai albastra, cu atat sangele este mai oxigenat.
Un pulsoximetru special pentru sport incorporeaza si functionalitati specifice activitatii fizice, precum masurarea pulsului, sau monitorizarea nivelului de hidratare si a ritmului respirator si cardiac. Motive pentru care pulsoximetrul iese in evidenta ca un accesoriu medical si sportiv, apreciat de toti iubitorii de cardio sau alpinism.
Ce masoara pulsoximetru?
Pulsoximetrele sunt de obicei plasate pe varful degetului. Aparatul este purtat pe mana, picior sau frunte si foloseste fascicule de lumina pentru a masura indirect nivelul de oxigen din sange fara a fi nevoie sa preleveze o proba de sange.
Cat trebuie sa fie Pi la pulsoximetru?
Valoarea PI variaza in functie de zona de monitorizare si in functie de conditiile fiziologice si patologice care insotesc pacientul. Pe afisaj PI variaza de la 0,02% (intensitatea pulsului foarte slaba) la 20% (intensitatea pulsului foarte puternic).
Pulsoximetrele afiseaza de obicei valorile nivelului de saturatie a oxigenului din sange ca procent. Intre timp, pulsul este afisat ca un numar intre 60 si 100, indicand o batai normale ale inimii. O valoare SpO2 intre 95% si 100% este considerata normala.
Ce este PI si PR in oximetru?
Ar trebui sa arate doua numere: unul etichetat „PR” si unul etichetat „SpO2”. Prima eticheta „PR” reprezinta frecventa pulsului si iti spune de cate ori iti bate inima pe minut. Iar a doua eticheta, „SpO2”, este o abreviere care reprezinta saturatia de oxigen prin pulsoximetrie.
Ce inseamna SpO2 si PR BPM?
SpO2: este procentul de saturatie de oxigen din sange. PR Bpm: este numarul de batai pe minut, adica ritmul cardiac.
Ce tipuri de pulsoximetre exista?
Pe piata exista mai multe modele de pulsoximetre. Iata principalele tipuri disponibile pe piata, precum si caracteristicile acestora:
Pulsoximetru de deget
Pulsoximetrul de deget ia forma unei cleme. Este mic, usor si portabil. Acest dispozitiv masoara nivelul de oxigen din sange si ritmul cardiac. Degetul este introdus direct in interiorul dispozitivului. Este cea mai economica versiune a pulsoximetrelor. Este pentru uz ocazional.
Ceas pulsoximetru
Acesta este similar cu un ceas sau o bratara conectata cu un cablu la deget. Este folosit pentru a masura pulsul si nivelul de saturatie in oxigen. Permite monitorizarea permanenta (esentiala pentru pacientii predispusi la apnee in somn). Este adesea folosit in mediul spitalicesc. Bateria sa este de lunga durata.
Pulsoximetru de masa
Este singurul model de pulsoximetru fix. Are functii suplimentare, cum ar fi masurarea tensiunii arteriale. Este prezent doar in mediul spitalicesc si medical. Aparatul functioneaza cu un cablu de alimentare.
Pulsoximetru pediatric sau neonatal
Aceasta ia si forma unui cleste. Este potrivit pentru copii mici, de la nou-nascut pana la bebelusi. Aparatul masoara nivelul de oxigen din sange si pulsul. Se instaleaza direct pe piciorul nou-nascutilor. Pulsoximetrele pentru copii mici au deschideri pentru degete mai inguste decat modelele pentru adulti.
Pulsoximetru portabil
Pulsoximetrul portabil este un ecran mic asemanator cu un smartphone. Masoara pulsul si nivelul de oxigen din sange. Acest tip de oximetru se poate conecta la degetele mainii sau piciorului. Este recomandat pacientilor cu probleme de circulatie la nivelul picioarelor. Ecranul sau compact si usor faciliteaza schimbarea incaperii intre pacienti.
Oximetru fetal
Oximetrul fetal are forma de inel. Se utilizeaza in timpul sarcinii si al nasterii. Functioneaza folosind un cablu de alimentare.


Cum alegi cel mai bun pulsoximetru – criterii de cumparare
Anumite criterii de selectie precise vor facilita compararea fiecarei versiuni, nu uita sa iei in considerare acesti factori diferiti:
Dimensiune
Majoritatea pulsoximetrelor au dimensiuni standard de 0,8 x 2,5 cm. Totusi, pentru a fi sigur ca alegi cel mai bun oximetru adaptat profilului tau, este indicat sa iei in prealabil masuratorile degetelor, pentru a le compara cu cele ale pulsoximetrului vizat. Masuratorile care trebuie luate sunt cele ale partii inferioare a degetului, pentru a acoperi zona cea mai larta, de la un capat la altul. In acest fel, poti determina cu usurinta modelul potrivit de pulsoximetru medical, comparand masuratorile tale cu cele ale pulsoximetrului la alegere.
Precizie
In ceea ce priveste acuratetea si fiabilitatea rezultatelor, ia in considerare fiabilitatea si recomandarile pulsoximetrului tinta. In plus, functiile suplimentare, cum ar fi masurarea ritmului cardiac si a ritmului respirator, sunt indicii care garanteaza calitatea si acuratetea rezultatelor. Alarma integrata, adica semnalul sonor declansat in cazul rezultatelor sub sau peste valorile medii, este de asemenea o tehnologie fiabila si sigura.
Conexiune
Masurarea singura nu este suficienta. Noteaza data, ora si datele inregistrate, apoi incepe din nou la intervale regulate. Aceste note ar trebui sa fie prezentate si revizuite de catre medicul tau. In loc sa faci totul manual intr-un notebook, poti opta pentru un pulsoximetru conectat prin Bluetooth.
Putere
Criteriul de putere al pulsoximetrului depinde in mare masura de motivul pentru care il utilizezi. Daca utilizezi un pulsoximetru doar ocazional, pentru monitorizarea periodica a pulsului sau a saturatiei in oxigen, atunci nu conteaza ce baterie alegi. Totusi, in cazul utilizarii repetate si mai intense in fiecare zi, este interesant sa pariezi pe bateriile cu consum redus de energie, sau bateriile de lunga durata.
Alarma
Alarma, sau orice tip de semnal sonor emis in cazul rezultatelor sub sau peste valorile normale, este un parametru deosebit de interesant pentru toate persoanele care sufera in mod regulat de afectiuni sau insuficiente cardiace sau respiratorii. Astfel, ai siguranta de a fi mereu alertat in cazul unor anomalii in rezultate. Sau o capacitate de actiune mai rapida, daca este nevoie de asistenta de urgenta. Nu toate pulsoximetrele ofera aceasta optiune. Intr-adevar, se poate dovedi a fi esential in cazul monitorizarii zilnice si subsidiar in cazul controalelor la fata locului.
Posibilitate de avertizare
Retine ca exista oximetre care, prin intermediul unui semnal (de obicei sonor), avertizeaza utilizatorul cand exista niveluri scazute de saturatie. In acest caz, nu uita ca o vizita la medic este obligatorie, deoarece acesta trebuie sa evalueze situatia si tratamentul care trebuie urmat. Cele mai de baza pulsoximetre nu includ de obicei aceasta functie, lucru care se reflecta in pret.
Alternativa la un pulsoximetru
Pulsoximetrul este foarte usor de utilizat si da rezultate rapid. Cu toate acestea, din mai multe motive, este posibil ca acest dispozitiv sa nu fie potrivit pentru tine. In acest caz, poti opta in continuare pentru tensiometrul electronic. De asemenea, ajuta la controlul hipertensiunii arteriale, a aritmiei cardiace si a pulsului. De asemenea, o alta optiune practica poate fi achizitionarea unui pachet cu pulsoximetru si tensiometru.
Ecran
Ecranul este un alt aspect important, deoarece trebuie sa permita vizualizarea usoara pentru a nu exista erori in citirile masuratorilor. Ar trebui sa te asiguri ca ai un ecran cu culori contrastante si iluminare din spate, pentru a te adapta la diferite conditii de lumina.
Trebuie sa alegi un ecran HD, care iti va permite sa vezi rezultatele masuratorilor intr-un mod foarte confortabil, rapid si din orice unghi de vizualizare. Ecranele OLED sunt cele mai recomandate pentru a putea atinge performanta maxima posibila.
Date inregistrate
Trebuie sa te asiguri ca vei alege un model care, pe langa masurarea nivelului SpO2, va trebui sa masoare si frecventa pulsului in acelasi timp. Aceste doua functii trebuie incluse in toate modelele, dar cele mai avansate modele au ritmul cardiac si unda pulsului.
In acest fel, poti obtine mai multa utilitate de pe dispozitivul dvs. Va fi bine si daca are pe ecran un indicator vizibil al bateriei, pentru ca asa vei sti cand sa schimbi bateriile si astfel sa-l mentii in functiune ori de cate ori este nevoie.
Omologare
Ca orice dispozitiv medical de uz casnic, trebuie sa te asiguri ca modelul ales este pe deplin omologat. Cel mai bun lucru este ca au certificari de la FDA sau CE, pentru a te asigura ca ai o masurare destul de precisa.
Daca nu alegi un model care este omologat, asigura-te ca masuratorile vor fi fiabile si in conformitate cu standardele institutiilor sanitare. In orice caz, trebuie sa te asiguri ca vei obtine performante grozave in dispozitivul tau.
Cum functioneaza si pe ce deget pui un pulsoximetru – instructiuni de folosire
Pulsoximetru mod de utilizare:
Functionarea acestui tip de dispozitiv este de catre un emitator si un receptor de lumina infrarosie. In orice caz, succesul masuratorii va depinde de folosirea corecta. Ar trebui sa te asiguri ca urmezi acesti pasi pentru a obtine o citire exacta:
- Curata senzorul inainte de utilizare pentru a obtine o citire corecta, iar acest lucru trebuie facut cu o carpa moale.
- Lacul de unghii poate afecta masurarea.
- Trebuie sa utilizezi pulsoximetrul in stare de repaus, asigurandu-te ca te afli in acea stare timp de 5 minute inainte de a efectua masurarea.
- Este vital sa mentii aceeasi pozitie in timpul analizei fara a te deplasa.
- Noteaza intotdeauna rezultatele masuratorii, astfel incat sa fii sigur ca vei arata medicului care iti va da un diagnostic precis.
- La ce deget se pune pulsoximetru? Cel mai recomandat lucru pentru a avea o citire precisa este folosirea aparatului pe degetul aratator, desi teoretic ar putea fi folosit pe orice deget al mainii. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt dispozitive destul de ergonomice, astfel incat utilizarea lor este foarte confortabila si simpla.


Care sunt valorile normale ale saturatiei de oxigen din sange?
Valori normale pulsoximetru: Intervalul de saturatie in oxigen ar trebui sa fie intre 95% si 99%, orice valoare din aceasta marja fiind normala.
In cazurile de gripa sau raceala cu afectiuni ale cailor respiratorii: nivelul poate fi intre 92-94%, in aceste cazuri trebuie sa fii vigilent si sa folosesti regulat pulsoximetrul. Daca nivelul de oxigen scade sub 94%, acesta este considerat a fi scazut, deoarece poate fi un semnal de alarma.
Cu toate acestea, trebuie luat in considerare faptul ca datele izolate de saturatie in oxigen nu sunt suficiente pentru a face un diagnostic, deoarece o persoana poate avea dificultati de respiratie si poate avea niveluri de oxigen in limitele normale.
Pulsoximetrul este de ajutor in anumite patologii, dar nu ar trebui sa fie singurul lucru de luat in considerare. Trebuie observat daca exista dificultati de respiratie sau alte simptome, chiar daca saturatia de oxigen este corecta. Consulta intotdeauna un medic in caz de indoiala.
In cazul copiilor sau bebelusilor, in afara de saturatia in oxigen, trebuie evaluata respiratia, observand daca acestia respira repede sau isi marcheaza coastele si consulta intotdeauna medicul pediatru in caz de indoiala.
Care este cea mai buna marca pentru un pulsoximetru?
Brandurile legate de sanatate sunt cele care permit indivizilor sa se echipeze. Iti prezentam cele mai populare.
Beurer
Aceasta companie germana are o gama medicala destul de dezvoltata pe langa numeroase produse de infrumusetare si anti-imbatranire. Cele mai multe pulsoximetre Beurer functioneaza in principal cu baterii.
Braun
Iata un alt brand german, care depinde de un grup american (Procter & Gamble). Are o reputatie solida. Pulsoximetrele sale se vand intre 20 si 30 € , sunt simple si fiabile.
Medisana
De data aceasta, este un brand german care apartine unui mare grup chinez. Toate produsele sale sunt legate de sanatate, fie ca sunt cantare, aparate de masaj sau termometre. Pulsoximetrele Medisana sunt medii.
iHealth
Cu sediul in principal in California, aceasta companie dedicata sanatatii si bunastarii are sedii si in China si Franta. Se concentreaza pe hardware-ul conectat, pentru a urmari cu exactitate si pentru a oferi securitate optima in timpul transferului de date.
Spengler
Este un producator francez si chiar inventatorul tensiometrului. Se prezinta subliniind dorinta de a depasi limitele diagnosticului medical. Ca urmare, vinde pulsoximetre medii si superioare, incepand de la 50 EUR.
Alte branduri de pulsoximetre disponibile pe piata: Omron, Beurer, Sendo, Laica, Sanitas, Taidoc, Easycare, Oxigen, RedLine FS20C.
Cum intretii pulsoximetrul?
Utilizeaza doar o carpa moale cu alcool medical. Cu toate acestea, nu trebuie folosit nici cald, nici rece. De asemenea, verifica starea bateriei, astfel incat dispozitivul sa fie intotdeauna gata de utilizare.
Un pulsoximetru este un dispozitiv care iti va permite sa masori nivelul de saturatie din sangele periferic (SpO2) intr-un mod neinvaziv si nedureros. Desi este folosit cu precadere in mediul spitalicesc, a inceput sa fie folosit din ce in ce mai mult in randul pacientilor cu afectiuni respiratorii, sportivilor si iubitorilor de sporturi de mare altitudine. Pulsoximetrul deget este cel mai recomandat pentru uz casnic.
In plus, pulsoximetrul permite sportivilor sa efectueze o recuperare corecta dupa antrenament. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), nivelurile optime pentru o persoana aparent sanatoasa ar trebui sa fie intre 95% si 100%. Inainte de a alege un pulsoximetru, ia in considerare utilizarea pe care i-o vei oferi, deoarece poti alege intre functionarea cu baterie sau baterie reincarcabila.
De unde poti cumpara un pulsoximetru: Kaufland, Altex, farmacie Dr Max, Catena, Lidl, Farmacie Dona, Sensiblu, Carrefour, Flanco, farmacia Tei, Dona, Auchan, Media Galaxy, Bebe Tei, Help Net.
Referinte:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7654494/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3682248/