Febra reprezintă un răspuns imun al organismului la contactarea unei infecții. Corpul deține mecanisme complexe prin care menține în permanență o temperatură constantă. Prin creșterea temperaturii corporale, sistemul imun încearcă să distrugă agenții patogeni ajunși în organism (virusuri sau bacterii).
Poți recunoaște rapid febra la copii, deoarece aceasta vine însoțită de transpirații, o stare generală alterată și senzația de căldură la atingerea pielii. Temperatura trebuie măsurată pentru a confirma prezența febrei. Iată ce trebuie să știi despre febra la copii!
Temperatura normală la copii
Temperatura normală în cazul copiilor și bebelușilor este, în medie, de 36,4 grade Celsius. Totuși, valoarea poate varia de la un copil la altul. În general, se consideră febră valorile peste 38 de grade Celsius (1).
Bebelușii sub 3 luni cu febră de 38 de grade Celsius sau mai mult trebuie consultați de către un medic, deoarece poate fi prezentă o infecție serioasă. În cazul copiilor cu vârsta de la 3 luni la 3 ani, sunt îngrijorătoare valorile peste 39 de grade Celsius (2).
Vizita la medic este indicată, de asemenea, dacă cel mic prezintă unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
- inapetență (lipsa poftei de mâncare);
- eczeme cutanate;
- durere de ureche;
- durere în gât;
- diaree și vărsături repetate;
- temperatură care persistă 5 zile sau mai mult sau care nu coboară cu paracetamol;
- semne de deshidratare (plânge fără lacrimi, urinare în cantități mici, ochi scufundați);
- refuzul consumului de lichide (1, 2).
În cazul prezenței unor simptome mai severe, cum ar fi durere puternică de cap, dificultăți de respirație, astenie marcată sau dificultăți de trezire, este necesară consultația în regim de urgență (2).
Cum măsori temperatura?
Cea mai simplă și rapidă metodă pentru a măsura temperatura este utilizarea unui termometru digital pentru copii și bebeluși. Acesta oferă un rezultat precis în câteva secunde.
Temperatura se poate măsura la nivel:
- bucal (sub limbă);
- rectal (în interiorul rectului);
- timpanic (în ureche);
- temporal (la nivelul frunții);
- axilar (la subraț) (2).
Pentru un rezultat de mare precizie, se recomandă măsurarea temperaturii la nivel rectal.
Măsuri pentru reducerea febrei
Pentru ameliorarea febrei, încearcă următoarele metode!
- Oferă-i o cantitate mare de lichide!
- Verifică-i starea regulat pe timpul nopții!
- Ține copilul în casă până la dispariția simptomelor!
- Asigură-te că se odihnește suficient!
- Hrănește-l sănătos atunci când pofta de mâncare revine.
- Administrează-i paracetamol sau ibuprofen conform indicației medicului sau farmacistului! Atenție! Ibuprofenul nu se administrează la copiii sub 3 luni, iar paracetamolul nu se administrează la cei sub 2 luni. Nu combina cele două medicamente (1)!
- Îmbracă-l în haine lejere!
- Menține o temperatură optimă în cameră și folosește un umidificator!
- Aplică regulat o cârpă umezită cu apă la temperatura camerei (nu rece) drept compresă la nivelul frunții și picioarelor!
Atenție! Aspirina nu se administrează până la vârsta de 16 ani, deoarece s-a asociat cu apariția sindromului Reye, o tulburare gravă care afectează creierul și ficatul. Nu îi înfășura membrele cu materiale textile îmbibate în alcool, din cauza riscului de intoxicație cu alcool (2)! De asemenea, nu îl acoperi cu pături și nu îl îmbrăca gros!
Prin urmare, febra este un răspuns normal al organismului la infecție, însă devine îngrijorătoare dacă persistă sau dacă are valori ridicate.
Referințe:
- High Temperature (Fever) in Children. 2023, www.nhs.uk/conditions/fever-in-children/.
-
“What You Need to Know about Fevers in Kids | Children’s Healthcare of Atlanta.” Children’s Healthcare of Atlanta, 2022, www.choa.org/parent-resources/everyday-illnesses/what-to-know-about-fevers-in-kids.