In fiecare an, sosirea primaverii este sarbatorita in Romania cu sarbatoarea Martisorului. Pe 1 Martie este anticipata sosirea noului sezon cu unul dintre cele mai caracteristice festivaluri din tara.
UNESCO a acordat statutul de „patrimoniu cultural imaterial” festivalului Martisor.
Martisorul este unul dintre sarbatorile stramosesti ale Romaniei si este legat de schimbarea anotimpului si prin extensie de ciclurile de fertilitate ale pamantului, sarbatori pe care toate culturile lumii le-au celebrat din timpuri imemoriale.
In spatele acestei traditii romanesti se afla o multitudine de simboluri care se refera la trecerea dintre anotimpuri si ritualurile care atrag norocul pe tot parcursul anului.
1 Martie Martisor – Traditii si simboluri la inceput de primavara
In vechiul calendar, 1 Martie marca inceputul unui nou an. Martisorul, a aparut ca un talisman destinat sa aduca noroc si sa insoteasca dorintele de iubire, sanatate, fericire si bunastare. Inca din epoca romana, sosirea primaverii a fost un motiv pentru a onora zeul Marte, patronul naturii si agriculturii.
Primele dovezi ale existentei Martisorului au aparut pe teritoriul Romaniei mai mult de 8.000 de ani. Primele amulete gasite au fost mici pietre de rau vopsite in alb si rosu. Culoarea rosie inseamna sange, foc si soare si a fost atribuita femeilor, vietii. Albul, care semnifica albul norilor si limpezimea apei, a fost asociat cu intelepciunea masculina.
Numele festivalului Martisor deriva din cuvantul romanesc Martie. Celebrul Martisor, este legat cu un snur rosu si alb, este folosit ca amuleta pentru a atrage norocul.
In timpul martisorului, una dintre traditii este ca la 1 Martie barbatii sa ofere femeilor un martisor simbolic, care este un snur, unul rosu si unul alb, simbolizand dualitate intre iarna (rau) si primavara (bun). O alta interpretare atribuie femeilor culoarea rosie, un simbol al fertilitatii si al sangelui, in timp ce albul ar fi interpretat ca transparenta apelor, culoarea norilor si intelepciunea barbatilor. Pe scurt, intelegerea dintre barbat si femeie care presupune inceputul ciclului vietii.
Potrivit credintei, martisorul serveste ca amuleta si de aceea se daruia si copiilor legati de o moneda de aur sau de argint, pe care trebuiau sa o poarte la gat douasprezece zile, apoi in par pana infloresc copacii. Ulterior, snurul a fost legat de copac si cu moneda copiii cumparau branza proaspata pentru a fi sanatosi si puternici.
Numele de martisor provine de la Martie si, desi nu exista nicio inregistrare scrisa, se pare ca populatiile getilor care locuiau pe teritoriul Romaniei de azi puteau sa-l sarbatoreasca deja la acea vreme, ca dovedit de vestigiile arheologice ale diverselor amulete. Pe de alta parte, atat romanii, cat si romanii traci par sa-i fi onorat pe zeii Marte si, respectiv, Marsyas Silen, si chiar si femeile dacice s-au impodobit cu fire rosii si albe care puneau in aplicare dualitatea.
In zilele noastre martisorul este o petrecere foarte animata iar „amuletele” urmeaza tipare clasice sau cu inovatii artistice de toate gusturile si preturile.
In acea zi, barbatii le ofera femeilor o amuleta numita martisor, o brosa mica legata cu un snur rosu si alb, care este considerat a aduce noroc si este, de asemenea, un simbol al iubirii si al prieteniei.
Exista martisoare deosebite de toate tipurile si marimile: martisoare argint sau aur, plastic, potcoave, trifoi cu patru foi, monede, bratari martisor, sau orice alte martisoare traditionale sau originale iti poti imagina. Martisorul este adesea insotit de ghiocei, care sunt primele flori care apar dupa iarna.
Una dintre cele mai cunoscute legende ale Martisorului povesteste cum Soarele a coborat pe Pamant sub forma unei fete foarte frumoase. Dar un dragon a furat-o si a inchis-o in palatul lui. Atunci pasarile au incetat sa cante, copiii si-au uitat jocul si bucuria, iar lumea intreaga a cazut in tristete. Vazand ce s-a intamplat fara Soare, un tanar curajos a inceput drumul catre palatul dragonului pentru a o elibera pe fata. A cautat palatul un an intreg si, cand l-a gasit, l-a chemat pe dragon la o lupta corecta. Tanarul l-a invins pe balaur si eliberand astfel pe frumoasa fata, care s-a inaltat la cer pentru a lumina din nou intregul pamant. A venit primavara, oamenii si-au recapatat bucuria, dar viteazul tanar zacea si ranit in palatul dragonului dupa lupte. Sangele lui fierbinte s-a varsat peste zapada pana cand tanarul a gafait. In locurile in care zapada se topise, din pamant au iesit „ghioceii” prevestitori ai primaverii. Se spune ca de atunci, oamenii cinstesc memoria viteazului tanar cu o ata si doua flori: una alba si una rosie. Culoarea rosie simbolizeaza dragostea si aminteste de curajul tanarului iar culoarea alba este a florii de ghiocel, prima floare a primaverii.
La sfarsitul lunii Martie, Martisorul a fost agatat de un copac, obicei care s-a pastrat pana in zilele noastre. Traditia spune ca martisorul il atarnati dupa ce l-ati purtat timp de o luna pe crengile unui copac inflorit, ceea ce va va aduce mare noroc.
Idei de martisoare handmade
Bucura-te de aceste idei de martisoare facute acasa. Fie ca esti in cautare de martisoare personalizate sau idei originale de incercat cu copii, iata cateva idei de unde te poti inspira:
- bratara martisor
- martisoare din hartie
- martisoare crosetate
- martisoare quilling
- martisoare din materiale reciclabile
Idei de martisoare quilling
Folosind aceasta metoda, se poate face un martisor handmade foarte frumos. Ai nevoie de doua snururi – alb si rosu. Daca faci flori, poti pune mai multa verdeata pentru decorarea tulpinilor si a crengutelor. De asemenea, poti folosi sabloane martisoare pentru a crea modelele dorite.
Procesul de fabricatie al acestor idei de martisor va fi dupa cum urmeaza:
- taie hartia in fasii de aproximativ 5 mm latime.
- folosind o scobitoare sau un ac de tricotat, trece benzile pe unealta si executa numarul dorit de elemente de diferite forme. Varfurile sunt fixate cu lipici.
- conecteaza piesele sub forma unui decor plat sau tridimensional.
- un astfel de produs va arata de fapt ca un pandantiv, o brosa sau o compozitie volumetrica.
Idei de martisoare din hartie
Aceste modele de martisoare facute manual pot fi realizate astfel:
- deseneaza o forma de floare pe hartie
- decupeaz-o cu o foarfeca
- lipeste o perla sau orice alta decoratiune in mijlocul florii
- decupeaza in coltul florii un mic cerc apoi fa o gaura pentru a putea prinde snurul de martisor
Poze de martisor si felicitari de 1 Martie, martisoare virtuale
Cauti un martisor virtual 1 Martie pentru a-l trimite cuiva drag? Aceste felicitari de martisor pot fi impartasite cu cei dragi. Iata cateva poze cu martisoare de 1 Martie, mesaje si urari de martisor, pe care le poti distribui pe Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, Tik Tok, Whatsapp si alte retele de socializare preferate!