Urina este o eliminare a reziduurilor din sange, prin intermediul rinichilor care realizeaza filtrarea. Dupa filtrare, urina ajunge de la rinichi la vezica urinara, prin intermediul ureterelor. Vezica urinara se goleste prin uretra. Uretra barbatilor este mai lunga decat la femei, iar aceasta este o cauza a infectiilor urinare mai dese in cazul femeilor (in cazul acestora este mai usor pentru bacterii sa ajunga la vezica urinara).
In mod normal, urina nu contine bacterii. Cu toate acestea, bacteriile pot ajunge la uretra, de acolo la vezica urinara si apoi la rinichi. Bacteriile pot ajunge in organism si prin intermediul sangelui si se pot localiza la rinichi. Infectia urinara se dezvolta atunci cand bacteriile ajung in sistemul urinar. Infectia urinara se trateaza si este important de retinut ca exista o gama de suplimente alimentare ce favorizeaza functionarea normala a tractului urinar de la Dr.Max.
Simptomele infectiilor urinare
Infectiile urinare pot avea urmatoarele manifestari:
- durere;
- senzatie de arsura la urinare;
- senzatie permanenta de urinare;
- eliminarea unei cantitati mici de urina;
- dureri puternice in spate;
- febra peste 38 grade Celsius;
- frisoane;
- greata;
- varsaturi.
Complicatiile infectiilor urinare
Daca infectiile urinare nu sunt diagnosticate sau tratate adecvat, pot aparea complicatii precum:
- repetarea infectiilor urinare;
- afectarea rinichilor;
- sepsis: se declanseaza atunci cand raspunsul organismului la o infectie afecteaza propriile tesuturi si organe.
In cazul unei sarcini, se poate ajunge la nastere prematura, sau la o greutate prea mica a fatului, la nastere.
Cum eviti infectiile urinare
Nu intotdeauna pot fi evitate infectiile urinare, dar exista masuri prin care, daca sunt luate, se poate reduce riscul unei infectii urinare.
- Bea multe lichide: explicatia este simpla, daca bei multe lichide vei urina mai des, astfel incat bacteriile vor fi eliminate din tractul urinar. Cantitatea de apa pe care trebuie s-o bei in fiecare zi este de 2 litri, dar trebuie spus ca aceasta cantitate difera in functie de greutatea corporala.
- Urineaza ori de cate ori simti nevoia: este recomandat sa mergi la toaleta atunci cand apare senzatia de urinare. Retinerea urinei favorizeaza inmultirea bacteriilor. De asemenea, este indicat sa golesti vezica atat inainte, cat si dupa sex, dar si sa speli zona genitala inainte.
- Respecta o buna igiena intima: sterge organele genitale din fata spre spate atunci cand mergi la toaleta, pentru a scadea riscul de a duce bacteriile din zona anusului spre uretra.
- Nu folosi produse de igiena parfumate: pentru a nu dezechilibra flora (bacteriile care ajuta la mentinerea unui vagin sanatos) nu se recomanda spalaturi vaginale dese, produse de ingrijire parfumate, sau produse iritante.
- Alege cu atentie metodele contraceptive: unele mijloace contraceptive pot duce la o inmultire a bacteriilor daunatoare (diafrafragma, spermicide).
- Consuma probiotice: acestea ajuta la inmultirea bacteriilor bune.
- Evita expunerea la frig.
- Schimba tamponul de cateva ori pe zi in timpul menstruatiei.
- Acorda atentie vestimentatiei: hainele din fibre naturale sunt recomandate. Pantalonii stramti creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Nu este recomandata automedicatia. Inca de la primele semne de imbolnavire consulta medicul urolog.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.