Hiperpigmentarea pielii afecteaza un numar tot mai mare de femei, indiferent de tenul si tipul lor de piele. Sub actiunea soarelui, a variatiilor hormonale si/sau a imbatranirii, apar tulburari pigmentare prezente sub forma de pete maronii pe piele asociate cu pierderea omogenitatii si un ten tern.
Ce sunt petele maronii, de ce apar si cum se poate preveni si combate aparitia lor? In continuare, va prezentam deasemnea cateva remedii naturale pentru prevenirea si combaterea acestora.
Remedii naturale impotriva petelor pigmentare
Petele pigmentare sunt concentrate in principal pe zonele cele mai expuse la soare, adica pe fata si pe maini. Nu sunt usor de indepartat. Pentru petele care sunt prezente de mai mult timp este posibil sa fie necesara interventia unui medic dermatolog. Pentru pete mai recente, retetele naturale impotriva petelor pigmentare pot avea efect.
Aceste tratamente cosmetice functioneaza pe acelasi principiu ca si tratamentele dermatologice, dar cu ingrediente active mai putin puternice, non-iritante si fara riscuri. Aplicarea se face direct pe pete imediat ce apar, si asta pana se estompeaza. Trebuie sa ai rabdare, pentru ca rezultatele sunt vizibile abia dupa doua-trei luni de tratament. Un tratament cosmetic nu este o bagheta magica: acesta este posibil sa nu poate elimina complet o pata, ci eventual s-o estompeze.
Lamaia
Lamaia are proprietati de iluminare, in special datorita continutului sau de vitamina C. Cand o storci in suc si adaugi putina sare, obtii un remediu natural impotriva petelor maronii. Dimineata si seara, cu un tampon de bumbac, se aplica pe pete. Dupa zece minute, clateste bine pentru a nu irita pielea.
Patrunjelul
Patrunjelul se poate infuza in apa clocotita. Dupa ce l-ai lasat sa se raceasca pana cand apa devine calduta, inmoaie un bumbac in acest decoct si aplica dimineata si seara pe piele, apoi clateste dupa zece minute de expunere.
Otetul de mere
Otetul de mere echilibreaza pH-ul epidermei. Datorita acidului sau acetic, poate decolora petele maronii. Pentru aceasta, trebuie amestecat in cantitate egala cu apa si aplicat seara. Lasa-l sa se usuce la aer, apoi clateste cu apa calduta.
Fructele
Multe tipuri de fructe pot ajuta la estomparea acestor pete maronii pe piele, deoarece vitaminele lor actioneaza asupra reinnoirii celulelor. Pentru asta poti alege papaya, ananas sau mar pe care le aplici ca masca. Dupa clatire, nu uita sa te hidratezi cu ulei de argan, bogat in vitamina E.
Uleiurile esentiale
Morcovul, telina, muscata sunt uleiuri esentiale utile pentru a reduce petele maronii de pe epiderma. Pentru aceasta, poti amesteca cateva picaturi din fiecare in doua linguri de ulei vegetal de macese. Uleiurile vegetale sunt hidratante, hranitoare si catifelante. Si, contrar a ceea ce ai putea crede, nu sunt indicate doar pentru pielea uscata, ci pot fi folosite si de cei cu ten mixt. Cele mai bune sunt cele presate la rece, deoarece prin acest procedeu se asigura pastrarea tuturor ingredientelor active si, mai ales, antioxidantii pe care ii contin. Cei din urma sunt esentiali pentru combaterea radicalilor liberi.
Ulei de macese
Este un ulei vegetal obtinut din semintele plantei Rosa Mosqueta, binecunoscut pentru actiunea sa curativa, antioxidant si antiinflamator. Uleiul de macese se remarca prin capacitatea sa de regenerare si reparare a pielii. Pe fata, ajuta la uniformizarea nuantei si a texturii pielii si este indicat mai ales pentru pielea uscata deoarece imbunatateste elasticitatea pielii si impiedica aparitia petelor.
Ulei esential de muscata
Uleiul esential de muscata are proprietati tonice astringente foarte bune care vor incorda mucoasele, si astfel strange tesuturile pielii pentru a limita imbatranirea acestora si deci aparitia petelor maronii care rezulta in mod natural din aceasta.
De asemenea, va accelera repararea tesuturilor pentru a regenera pielea si a oferi epidermei celule noi capabile sa elimine toxinele si sa asigure mai bine eliminarea acestora.
Ulei esential de leustean
Uleiul esential de leustean este o necesitate in aceasta sinergie. Fiind unul dintre putinele uleiuri esentiale care contine ftalide (molecule aromatice care lumineaza petele pigmentare), este de neinlocuit. Intr-adevar, ftalidele actioneaza asupra depozitelor de lipofuscina, un pigment care rezulta din degradarea organelelor celulare care blocheaza celula. Acesta din urma impiedica buna functionare a celulei si ii reduce capacitatile de detoxifiere, ducand la acumularea de deseuri metabolice. Astfel, eliminarea lipofuscinei va limita imbatranirea celulara, si deci aparitia petelor pigmentare.
Ulei esential de galbenele
Uleiul de galbenele este foarte potrivit atat pentru copii, cat si pentru persoanele cu pielea delicata. Este bun pentru uniformizarea tenului si atenuarea petelor cauzate de soare. In plus, ajuta la regenerarea pielii in cazurile de psoriazis, pete, cicatrici. Deasmnea, trateaza acneea si buzele uscate.
Ulei esential de rozmarin
Uleiul de rozmarin este cunoscut pentru proprietatile sale calmante si antiinflamatorii. Este unul dintre cele mai folosite uleiuri esentiale pentru a combate daunele radicalilor liberi deoarece este foarte bogat in antioxidanti. Ofera elasticitate, fermitate si luminozitate pielii, unificand tonusul si ascunzand petele.
In plus, acest ulei esential va oferi proprietati antitoxice si detoxifiante pentru curatarea tesutului pielii de toate reziduurile care se acumuleaza pe epiderma si care poate fi responsabila de aparitia petelor maro.
Ulei vegetal din germeni de grau
Uleiul vegetal din germeni de grau joaca un rol esential in aceasta sinergie. Intr-adevar, imbatranirea prin oxidare celulara este de foarte multe ori unul dintre motivele aparitiei petelor pigmentare. Asadar, pentru a evita aceasta problema, este necesar sa se hraneasca pielea cu acizi grasi polinesaturati si diversi antioxidanti. Pentru aceasta, germenii de grau, foarte bogati in omega 3 si mai ales in omega 6, furnizeaza acesti nutrienti esentiali pentru piele si tesuturile nervoase care vor ajuta la incetinirea oxidarii acestor tesuturi.
In plus, pentru a completa acest efect, furnizeaza vitaminele E si A (puternic antioxidante) care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din organism si, prin urmare, la prevenirea imbatranirii tesuturilor.
Ulei vegetal de jojoba
Uleiul vegetal de jojoba este util pentru proprietatile sale de protectie a pielii. Contine un filtru solar, protectie 5, care protejeaza celulele pielii de razele solare, ce sunt adesea responsabile de aparitia petelor de varsta. De asemenea, ofera protectie impotriva agentilor patogeni prin intarirea filmului hidrolipidic al pielii si, prin urmare, va fi eficient in protejarea acesteia de poluarea din jur.
Cel mai indicat este sa alegi produse cat mai naturale pentru a evita aplicarea ingredientelor chimice pe piele. Totodata, inainte de a aplica pe fata oricare din ingredientele mentionate, cel mai bine este sa testezi mai intai pe o mica zona de piele pentru a te asigura ca pielea ta reactioneaza bine la ingrediente. Chiar daca acestea sunt ingrediente naturale, pielea ta poate sa nu tolereze aciditatea lamaii sau actiunea uleiurilor esentiale. Bineinteles, asa cum am mentionat, nu toate petele pigmentare pot fi tratate cu ingrediente naturale. Sunt cazuri in care poate fi necesar sa se efectueze tratament medical de specialitate sau sedinte cu laser.
Pete maronii pe piele – ce sunt si de ce apar
Petele maronii sunt numite si pete de varsta, desi acestea nu sunt neaparat direct legate de varsta. Petele maronii sunt rezultatul unei perturbari a pigmentilor pielii. Acestea pot fi de dimensiuni diferite si apar pe zonele de piele expuse la soare, cum ar fi fata, mainile, umerii sau bratele. De obicei apar pe maini, fata sau decolteu, zonele cele mai expuse razelor soarelui.
Pata se datoreaza hiperpigmentarii pielii, care devine mai inchisa decat zona din jurul ei. Rezulta dintr-un exces de melanina distribuita neregulat. Cauzele si stocul acestor pigmenti pot fi variabile. Prin urmare, rezulta diferite tipuri de pete maronii pe piele:
- melasma sau cloasma ( masca de sarcina ) inerente unei tulburari hormonale;
- lentigo actinic (pata solara), precum si lentigo senil, legate de varsta si care pot fi agravate de soare;
- pete postinflamatorii, care apar in urma unui atac asupra pielii ( cicatrici de acnee , arsuri, frecarea ochelarilor pe nas etc.).
In plus, spoturile evolueaza in etape.
Pata nou aparuta
Excesiv stimulate, melanocitele situate in stratul inferior al epidermei produc un surplus de melanina care se ridica la suprafata, modificandu-i uniformitatea, fara ca pata sa fie vizibila cu ochiul liber.
Pata deja instalata
Excesul de melanina colonizeaza straturile superioare ale epidermei. Ca urmare, petele se stabilesc si devin vizibile.
Pata recurenta
Daca grupurile de pigmenti pot fi eliminate la suprafata, melanocitele in sine raman in dezordine. Mediul lor din epiderma si derma, melanotopul, continua sa fie perturbat de fenomene microinflamatorii cronice. Pata poate reaparea in orice moment. In functie de sensibilitatea pielii tale, este posibil sa observi pete maronii pe piele uneori de la varsta de 30 de ani. In general acestea apar in jurul varstei de 45 sau 50 de ani. Asta deoarece menopauza perturba echilibrul organismului, in special sensibilitatea pielii si capacitatea acesteia de a se regenera. Deasemenea, hormonii pot afecta productia de melanina rezultand suprapigmentari ale epidermei. Asadar, pete maronii pe piele pot aparea in urma sarcinii, a unor probleme cu tiroida, a stresului sever sau a utilizarii anumitor pilule contraceptive.
Si pentru ca cel mai bun tratament ramane preventia, pentru a evita aparitia unor noi pete maronii pe piele, hidratarea pielii este esentiala. Odata aparute pe piele, petele cu greu pot fi indepartate, si revin foarte usor daca nu te protejezi! Protectia solara cu factor de protectie peste 50, o palarie si ochelari de soare din martie pana in octombrie sunt o necesitate daca doresti cu adevarat ca acestea sa ramana discrete. De asemenea, nu uita sa-ti pui manusi si iarna, sau pentru gradinarit de exemplu atunci cand lucrezi in gradina. De asemenea, nu uita sa te protejezi nici atunci cand schiezi. Folosirea unui ser care contine antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina C sau resveratrol, este, de asemenea, o buna preventie.