Pomeranian: tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Cainele Pomeranian este foarte prietenos, loial si inteligent, iar in ciuda dimensiunilor reduse are un caracter foarte puternic, asa ca ar trebui educat inca de mic pentru a evita problemele de comportament la varsta adulta.

Pomeranian este una dintre cele mai populare rase de caini din lume. In spatele expresiei sale dulci si al aspectului sau dragalas se afla un caine foarte activ, afectuos si inteligent. Daca ai un mic blanos din aceasta rasa sau te gandesti sa adopti unul, iti spunem tot ce trebuie sa stiti despre hranirea, igiena si ingrijirea acestei rase.

Originea cainelui Pomeranian

Pomeranianul este o rasa de caini de talie mica, cunoscuta si sub numele de Pomeranian, Deutscher Zwergspitz, German Dwarf Spitz sau Pomeranian Lulu, care isi are originea in regiunea Pomerania Centrala din estul Germaniei. Stramosii acestor caini au fost caini de sanie din Islanda si Laponia care au venit pe teritoriu prin Pomerania. Exemplarele rasei au fost folosite in principal ca animale de companie si caini de lucru.

Marimea actuala a Pomeranianului este o consecinta a reproducerii selective, cand au ajuns in Anglia cantareau mai mult de 10 Kg, iar desi aceasta s-a redus considerabil, isi pastreaza robustetea si blana tipica pentru a rezista la vreme rece.

Tipuri de catei Pomeranian in functie de dimensiune si greutate

Pomeranienii sunt foarte populari astazi. In acest sens, au existat multe soiuri care au fost pe gustul potentialilor cumparatori. In functie de culoare, de structura fetei, precum si de dimensiunea corpului, se disting mai multe tipuri principale de pomerani. In cele mai multe cazuri, ei difera exclusiv ca aspect, fara a afecta trasaturile de temperament. In ceea ce priveste temperamentul, acestia sunt caini foarte amuzanti, veseli si activi, de care proprietarul unui caine decorativ nu se va plictisi niciodata.

1. Caine Pomeranian Mini Toy

Greutate: 1–4 livre
Inaltime: mai putin de 6 inci

Pomeranianul in miniatura este un tip neoficial. Aceasta este o versiune mai mica a standardului Pomeranian. Avand in vedere popularitatea tot mai mare a acestor caini mici, este important sa cauti un crescator responsabil.

2. Caine Pomeranian Boo

In ciuda aspectului unic al lui Boo, el este un Pomeranian. Acesti caini mici sunt cunoscuti pentru blana lor lunga si pufoasa, iar atunci cand sunt ingrijiti in mod corect, pot avea un aspect cu adevarat unic si adorabil. Un caine Pomeranian Mini Boo este alegerea ideala pentru iubitorii de caini mici. Pomeranian Boo Mini este foarte popular in lume pentru aspectul sau de ursulet de plus. Cainii din aceasta rasa au o expresie faciala zambitoare, o atitudine plina de viata, inteligenta, precum si un strat de par pufos si luxuriant, care ii fac foarte cautati in multe magazine de marketing canin.

3. Pomeranian standard

Pomeranian este o rasa populara care se poate adapta la majoritatea mediilor, facandu-i caini populari pentru multe stiluri de viata diferite. Caini veseli si activi, sunt enumerati ca parte a grupului de rasa Spitz si sunt considerati descendenti ai Spitzului german mai mare.

4. Catel Pomeranian cu chip de vulpe

Un alt tip de Pomeranian care indeplineste toate standardele de rasa. Au botul alungit, cu maxilarul inferior ingust si un nas mic. Botul este foarte asemanator cu cel al unei vulpi, de unde si numele. Ochii in forma de migdale si urechile ascutite si mici fac ca acesti caini pomeranian toy sa arate ca o vulpe.

5. Pomeranian Spitz

Cuvantul „Spitz” este un termen umbrela folosit pentru a descrie multe rase de caini care sunt indesati, cu blana grea, care au urechi scurte si, de obicei, o coada cu prune care le duce in sus. Pomeranian este un descendent direct sau doar o versiune de „toy” a Spitzului german si, ca atare, istoria lor este strans impletita.

6. Pomeranian Teacup

Teacup Pomeranian este o rasa de caini mica, activa si adorabila. Ca orice alt tip, rasa de caini Pomeranian teacup nu are doar o istorie lunga si interesanta in spate, ci si cateva aspecte pozitive si negative.

Pe partea pozitiva, aceasta rasa tinde sa aiba un temperament destul de dulce. Acesti caini sunt jucausi, ascultatori si capabili sa concureze in agilitate, iubesc sa fie antrenati sa faca diferite trucuri si sa creada ca este mai mare decat este. Fiind unul dintre cei mai mici Pomeranieni, rasa Teacup a dobandit mai multe nume minimaliste de la unii iubitori de caini din intreaga lume.

Vezi si: 600+ Idei de nume de caini – cum il alegi pe cel potrivit >>

Anatomia cainelui din rasa Pomeranian

Pomeranianul este o rasa de caine miniatural din care exista diferite soiuri. Cel mai inalt ajunge pana la 22 de centimetri, desi cel mai comun este in jur de 18 centimetri. Initial, dimensiunea era mai mare si asemenatori cainilor ciobanesti.

Cainii Pomeranian au o blana cu doua straturi. Cel extern este aspru si neted in timp ce cel intern are un aspect mai dens si mai lanos. Acest sistem de par ii protejeaza de frig si caldura. In plus, previne arsurile pielii de la razele soarelui. Parul lor nu trebuie tuns.

Caracteristicile rasei de caini Pomeranian

Inaltime: poate ajunge pana la 22 cm.
Greutate: variaza de la 1,5 la 3,5 kg.
Corp: mic.
Blana: are doua straturi, cel interior, dens si moale, iar cel exterior, lung, drept si mai aspru.
Culoare: are o mare varietate de culori in blana, insa printre cele mai frecvente gasim: rosu, portocaliu, pomeranian alb sau crem, albastru, maro sau pomeranian negru.
Coada: trebuie sa se curbeze peste spate si sa fie purtata sus si orizontal.
Cap: de forma triunghiulara.
Urechi: sunt mici si ridicate.
Bot: nu foarte lung, nici gros, nici ascutit.
Nas: este in general negru, cu exceptia exemplarelor cu blana maro, care vor avea o culoare maro inchis.
Ochi: intunecati, in forma de migdale.

fera.ro

Caracterul cainelui Pomeranian

Sociabilitatea Pomeranianului si caracterul sau, vesel, dar afectuos, il fac un animal de companie perfect in acele case in care sunt copii. Este foarte inteligent si loial, asa ca va intelege foarte bine ordinele si locul lui in casa.

Provenind dintr-o rasa de caini ciobanesti, are un caracter dominant si protector. Este obisnuit ca el sa latre la straini si sa se confrunte fara teama cu alti caini pe care ii considera rivali, chiar daca sunt mai mari.

Educatia pomeranianului trebuie sa fie ferma, altfel ar putea avea tendinta genetica de a deveni liderul familiei. Daca nu se acorda atentie acestei chestiuni, va fi un caine prea solicitant si oarecum neascultator.

Alerti si curiosi, pomeranii sunt caini de paza excelenti si vor latra la orice iesit din comun. Trebuie invatati sa nu mai latre la comanda, altfel ar putea continua toata ziua.

Temperamentul este afectat de o serie de factori, inclusiv ereditatea, antrenamentul si socializarea. Cateii cu temperamente dragute sunt curiosi si jucausi, dispusi sa se apropie de oameni si sa fie tinuti de ei. Alege catelusul care este dispus sa stea frumos in poala, nu cel care isi bate colegii sau cel care se ascunde in colt. Agresivitatea si timiditatea nu sunt caracteristici pe care catelul le va depasi.

La fel ca orice caine, au nevoie de socializare timpurie – expunere la multi oameni, privelisti, sunete si experiente diferite – atunci cand sunt tineri.

Copii si alte animale de companie

Pomeranianului indraznet si activ ii place sa se joace, dar este cel mai potrivit pentru o casa cu copii mai mari, in care se poate avea incredere ca il vor trata cu grija. Multi crescatori refuza sa vanda catelusi caselor cu copii foarte mici, din motive intemeiate. Oricat de robust este, micul Pomeranian se raneste prea usor daca este scapat sau calcat accidental de un copil stangaci.

Invata intotdeauna copiii cum sa abordeze si sa atinga cainii si supravegheaza intotdeauna orice interactiune dintre caini si copiii mici pentru a preveni orice muscatura sau smulgerea urechilor sau a cozii. Invata copilul sa nu se apropie niciodata de niciun caine in timp ce mananca sau sa incerce sa ia mancarea cainelui. Niciun caine nu trebuie lasat nesupravegheat cu un copil.

Pomeranienii se pot intelege de minune cu pisicile si alte animale, mai ales daca sunt crescuti cu ei. Protejeaza-i de cainii mai mari. Acestia nu realizeaza cat de mici sunt si nu se tem sa provoace cainii mai mari.

Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea cainilor din rasa Pomeranian

Pomeranianul, cunoscut si sub numele de Spitz pitic german sau Pomeranian Lulu, este un caine foarte afectuos, care necesita multa atentie din partea stapanilor sai. Cu toate acestea, in ciuda faptului ca este un caine care cere multa afectiune, Pomeranianul trebuie sa aiba spatiul sau: nu-i place sa fie mereu in brate sau sa se simta coplesit.

Acestea sunt principalele tipuri de ingrijire ale pomeranianului de care trebuie sa tii cont pentru a garanta bunastarea acestui mic si prietenos blanos:

1. Sfaturi pentru igiena optima a Pomeranianului

Pentru a nu deteriora blana caracteristica acestei rase, iti recomandam sa ii faci baie pomeranianului numai daca este necesar sau urmand sfatul medicului veterinar. Utilizeaza intotdeauna sampoane si balsamuri de calitate, in special pentru cainii cu par lung.

Periaza-l usor si descurca-i parul cu grija inainte de a-l spala. Iar cand ai terminat de spalat, usuca-i bine parul ca sa nu se ude. Poti folosi uscatorul, pastrand intotdeauna o distanta sigura pentru a evita arderea.

Pomeranianul are tendinta de a forma tartru si de a dezvolta probleme dentare. Din acest motiv, ar trebui sa-i cureti dintii frecvent si sa-i verifici dintii in mod regulat.

2. Ingrijirea parului Pomeranian

Datorita blanii sale abundente si delicate, idealul este sa periezi pomeranianul in fiecare zi sau, cel putin, de doua ori pe saptamana. In perioadele de naparlire, este esential sa il periezi zilnic.

Ca si in cazul altor rase, parul acestui mic blanos este format din doua straturi: stratul exterior, alcatuit din blana lunga si neteda; iar stratul interior, mai scurt si mai dens. Pentru a garanta mentinerea ambelor straturi, iti recomandam sa utilizezi doua tipuri de perii:

O perie cu peri moi, strat dublu sau peri lungi pentru periajul zilnic: intotdeauna in favoarea parului, in straturi si fara tragere.

Un pieptene metalic pentru a descurca parul: doar pentru a desface nodurile, pieptanat cu mare grija.

Retine ca haina acestei rase nu tolereaza bine tunsorile si chiar poate provoca probleme de sanatate. Persoana care va sti cel mai bine sa te sfatuiasca cu privire la ingrijirea blanii catelului va fi un profesionist cu experienta in ingrijirea cainilor: lasa-te sfatuit de un specialist!

3. Activitatea fizica si psihica a acestui mic blanos

Cainii din aceasta rasa sunt foarte energici si inteligenti. Din acest motiv, activitatea fizica si psihica este o grija pe care nu trebuie sa o treci cu vederea. Pomeranianul trebuie sa fie constant activ si stimulat: du-l la plimbare de doua sau trei ori pe zi si foloseste jocuri de inteligenta pentru a-i mentine mintea activa.

4. Sanatate

Pomeranienii sunt in general sanatosi, dar, ca toate rasele, sunt predispusi la anumite afectiuni de sanatate. Nu toti vor avea una sau toate aceste boli, dar este important sa fii constient de ele daca te gandesti la aceasta rasa.

Daca cumperi un catel, gaseste un crescator bun care sa-ti arate certificatele de sanatate pentru ambii parinti ai catelusului tau. Autorizatiile de sanatate dovedesc ca un caine a fost testat si eliminat de o anumita afectiune.

Alergii: Unii pomeranieni pot suferi de o varietate de alergii, de la alergii de contact la alergii alimentare.
Daca pomeranianul tau isi linge labele sau isi freaca fata foarte mult, este posibil sa aiba o alergie si trebuie sa vizitezi medicul veterinar.

Epilepsie: Unii pomeranieni dezvolta epilepsie si au convulsii. Daca cainele tau are convulsii, du-l la veterinar pentru a determina ce tratament este adecvat.

Probleme oculare: Pomeranienii sunt predispusi la o varietate de probleme oculare, inclusiv cataracta, ochi uscat (keratoconjunctivita sicca) (uscarea corneei si a conjunctivei) si probleme ale ductului lacrimal.

Aceste probleme pot aparea la cainii adulti tineri si pot duce la orbire daca nu sunt tratate. Contacteaza medicul veterinar daca observi orice roseata, cicatrice sau ruptura excesiva.

pentruanimale.ro

Displazia de sold: displazia de sold apare ocazional la pomeranieni. Se crede ca multi factori, inclusiv genetica, mediul si dieta, contribuie la aceasta deformare a articulatiei soldului. Pomeranieni afectati sunt de obicei capabili sa duca o viata normala, sanatoasa, spre deosebire de unele dintre rasele mari si gigantice, care necesita o interventie chirurgicala pentru a se deplasa cu usurinta.

Tesutul cicatricial care rezulta in urma interventiei chirurgicale creeaza o „articulatie falsa”, iar catelul nu are de obicei durere.

Luxatia rotuliana: Aceasta este o problema foarte comuna pentru aceasta rasa. Luxatia inseamna dislocarea unei parti anatomice (ca un os la o articulatie). Luxatia patelara este atunci cand articulatia genunchiului (adesea a unui picior din spate) aluneca inauntru si in afara locului, provocand durere. Acest lucru poate fi paralizant, dar multi caini duc o viata relativ normala cu aceasta afectiune.

Probleme dentare: Pomeranienii sunt predispusi la probleme cu dintii si gingiile si pierderea precoce a dintilor. Urmareste problemele dentare si mergi la un veterinar pentru examene dentare regulate.

Care este cea mai buna hrana pentru aceasta rasa?

Ca regula generala, cainii de rase mici sau mini Pomeranian au cerinte energetice mai mari decat cainii de rase mari sau gigantice. Din acest motiv, cea mai buna hrana pentru un pomeranian este o hrana pentru caini de talie mica, care indeplineste aportul caloric de care are nevoie acest caine.

Marimea si rasa sunt factori determinanti atunci cand alegi hrana pentru cainii de rasa mica. Cu toate acestea, trebuie iei in considerare si alti factori precum varsta cainelui, stilul de viata si nivelul de activitate.

Cantitate zilnica recomandata: 1/4 pana la 1/2 cana de hrana uscata de inalta calitate pe zi, impartita in doua mese.

Nota: Cat de mult mananca cainele tau adult depinde de marimea, varsta, corpul sau, metabolismul si nivelul de activitate. Cainii sunt indivizi, la fel ca oamenii, si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana. Este aproape de la sine inteles ca un caine extrem de activ va avea nevoie de mai mult decat un caine mai putin activ.

Curiozitati despre rasa Pomeranian

  • Numele sau provine de la Pomore sau Pommern, care inseamna „langa mare”, si i-a fost dat pe vremea lui Carol cel Mare.
  • Pomeranianul este cea mai mica rasa nordica care exista.
  • Este in top 10 al celor mai mici rase de caini din lume.
  • Pana in prezent, un pomeranian detine recordul pentru a fi cel mai longeviv caine din lume.
  • A fost clasat pe locul douazeci si trei in clasamentul lui Stanley Coren al inteligentei cainilor.
  • Este clasificat ca un caine de jucarie datorita dimensiunilor sale mici.
  • Regina Angliei Charlotte, de Mecklenburg-Strelitz a fost cea care a introdus pomeranianul in nobilimea tarii sale, dar abia in secolul al XIX-lea a obtinut caracteristicile pe care rasa le are astazi.
  • Astazi, pomeranianul continua sa fie asociat in mod obisnuit cu clasa superioara.
  • Documentele oficiale arata ca la scufundarea Titanicului, doar trei caini au reusit sa fie salvati, doi dintre ei fiind pomerani.
  • Puii de spitz pitic nu au coada pana la varsta de cateva luni.
- Advertisement -

RECENTE