Cum sa prepari sirop de papadie – reteta si benficiile pentru sanatate

Papadia. O planta considerata de multi a fi o buruiana si-a recapatat in ultimii ani o oarecare popularitate si revine incet pe scena culinara. De la prepararea de casa a siropului de papadie, ceai si multe altele, papadia ofera o sursa versatila de hrana, de care oricine poate profita.

Florile de papadie pot fi folosite pentru a face acest gustos sirop de papadie. Siropul de papadie este cunoscut si sub numele de miere de papadie, deoarece culoarea, gustul si utilizarile sunt foarte asemanatoare cu mierea. Are o aroma florala delicata si poate fi folosit in mancaruri dulci si sarate.

Frumoasele flori galbene sunt foarte invazive si sunt adesea vazute ca un inamic in gradinile oamenilor. Dar ceea ce multi oameni nu stiu este ca intreaga planta, inclusiv floarea, frunzele si radacinile, sunt comestibile. Mai mult decat atat, papadia are o multime de beneficii pentru sanatate si sunt, prin urmare, o excelenta sursa de hrana! Prepararea de sirop de papadie necesita putin timp dar este in acelasi timp o activitate de primavara distractiva si foarte distractiva pentru copii.

Reteta sirop de papadie

Siropul de papadie este o bautura delicioasa si sanatoasa care poate fi facuta acasa. Aceasta bautura este bogata in vitamine si minerale, inclusiv vitamina C, vitamina A, fier, calciu si potasiu, si poate fi benefica pentru sanatatea generala.

Pentru a face sirop de papadie, aveti nevoie de flori de papadie proaspete sau uscate, zahar sau miere si apa. Iata o reteta simpla pentru a face sirop de papadie acasa:

Ingrediente:

  • 200 grame de flori de papadie
  • 6 cani (1,5 litri) apa
  • 7 cani (1 kg) zahar
  • 2 linguri suc de lamaie

Cum se prepara:

  • Intr-o oala de marime medie, adaugati 6 cani de apa (1,5 litri).
  • Taiati partile verzi din florile de papadie, astfel incat sa ramana doar petalele galbene. Indepartati cat mai multa verdeata posibil.
  • Puneti petalele galbene in oala cu apa.
  • Cand toate petalele sunt in apa, aduceti oala la fierbere si amestecati. Se lasa sa fiarba 20 de minute cu capac.
  • Luati oala de pe foc si lasati-o sa se odihneasca la frigider pentru minim 4 ore – de preferat peste noapte.
  • Strecurati florile de papadie si stoarceti cat mai mult lichid posibil. Aruncati papadiile.
  • Adaugati lichidul de papadie, zaharul si sucul de lamaie intr-o oala si aduceti la fierbere. Se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 1 ora pana scade cu 50-60%. Cu cat il lasati sa fiarba mai mult, cu atat va deveni mai gros.
  • Adaugati sirop de papadie in borcanele sterilizate si pastrati-l la frigider. Ar trebui sa se pastreze aproximativ 6 luni.

Cum se culege papadia – care este cel mai bun moment pentru a obtine cel mai bun sirop de papadie

Taraxacum officinale, numele botanic al papadiei, a fost derivat din unele cuvinte grecesti care se refera la caracteristicile medicinale ale acestei specii. „Papadia”, numele lor comun, a fost derivat din expresia franceza „dents de lion”, care inseamna dinte de leu. Forma frunzelor acestei plante seamana cu un dinte de leu.

Papadia are aproximativ 30 de specii si poate fi gasita in intreaga lume. Cresc in diferite habitate care le ofera lumina solara adecvata, cum ar fi pajisti, margini de padure, pajisti, peluze si gradini.

Botanistii afirma ca unele specii de papadie sunt originare din America de Nord. Cu toate acestea, conform istoricilor, primii colonisti europeni au introdus in Lumea Noua cele doua specii cele mai cunoscute ale plantei – papadie comuna ( Taraxacum officinale ) si papadie cu seminte rosii ( Taraxacum erythrospermum ) – datorita beneficiilor lor medicinale si nutritionale. Ambele tipuri de papadie s-au naturalizat si se gasesc din abundenta in toata tara.

Pentru a culege si folosi papadia, puteti utiliza fiecare parte a plantei – frunzele, florile si radacinile.

Pentru a recolta frunzele de papadie, cel mai bun moment este primavara devreme, cand frunzele cu crestere rapida sunt cele mai fragede. Acestea pot fi taiate cu foarfece de gradina sau culese manual. Este recomandat sa recoltati frunzele dimineata devreme pentru a obtine cele mai bune rezultate. Este important de mentionat ca papadiile care cresc la umbra vor avea frunze mai fragede decat cele care cresc la soare si vor inflori mai tarziu. Dupa ce papadia infloreste si vremea devine mai calda vara, frunzele devin amare, uscate si aspre. Urmatoarea perioada in care frunzele devin din nou fragede este toamna, cand vremea este rece si umeda.

Florile pot fi smulse cu usurinta cu mana dupa ce plantele de papadie au inflorit. Aceasta perioada se intinde de la mijlocul primaverii pana in vara. Este important sa alegeti florile fara praf si resturi si sa le clatiti bine.

Radacinile de papadie pot fi sapate in orice anotimp, insa usurinta de indepartare depinde de conditiile solului in care planta este inradacinata. Marimea si circumferinta radacinii depind, de asemenea, de calitatea solului si de umiditate. Radacinile sunt mai mari si mai usor de indepartat in soluri bine compostate si bine drenate. In schimb, radacinile sunt mai mici si mai greu de indepartat in soluri uscate, stancoase sau cu deficit de nutrienti. In acest caz, poate fi necesara utilizarea unei unelte de sapat pentru a preveni ruperea radacinii pivotante in timpul indepartarii. Inainte de a fi pregatite pentru utilizare, radacinile trebuie curatate in bucatarie.

Beneficiile papadiei pentru sanatate

Papadia este o planta medicinala care se gaseste frecvent in intreaga lume si care este cunoscuta pentru proprietatile sale benefice asupra sanatatii. Desi multi oameni o considera doar o buruiana enervanta, papadia este, de fapt, o planta comestibila si extrem de nutritiva, care poate fi folosita in diferite feluri, inclusiv in salate si ceaiuri.

In plus, cercetarile recente au descoperit ca aceasta planta poate avea efecte pozitive asupra sanatatii. Iata cateva:

*Nota: Reamintim ca informatiile prezentate in acest articol nu pot inlocui sfaturile si diagnosticul unui medic specialist. Inainte de a incerca orice tratament sau remediu, este important sa consultati medicul si sa urmati indicatiile si sfaturile acestuia.

O sursa puternica de antioxidanti

Papadia este o planta care contine antioxidanti puternici, ceea ce poate explica multe dintre proprietatile sale medicinale benefice pentru sanatate.

Antioxidantii sunt compusi ce ajuta la neutralizarea radicalilor liberi – molecule care se formeaza in mod normal in corp, dar care pot creste riscul aparitiei bolilor cronice, in cazul in care nivelurile lor devin prea mari in organism. Prin urmare, antioxidantii sunt esentiali pentru mentinerea unei sanatati bune.

Papadia contine niveluri ridicate de antioxidant beta-caroten, care poate proteja impotriva deteriorarii celulare si a stresului oxidativ.

Aceasta planta este, de asemenea, bogata intr-un alt tip de antioxidanti, numiti polifenoli, care se gasesc mai ales in floare, dar care se regasesc si in radacini, frunze si tulpini.

Ajutor in pierderea in greutate

Exista unele cercetari care sugereaza ca papadia si compusii sai ar putea ajuta la controlul greutatii, desi datele sunt limitate si nu sunt concludente.

Se crede ca capacitatea papadiei de a imbunatati metabolismul carbohidratilor si de a reduce absorbtia grasimilor poate duce la pierderea in greutate, dar aceasta teorie nu a fost inca dovedita stiintific.

Studiile efectuate pe soareci sugereaza ca extractul de papadie poate ajuta la controlul greutatii prin reducerea absorbtiei grasimilor.

De asemenea, un alt studiu pe soareci a aratat ca acidul clorogenic, un compus gasit in papadie, a dus la scaderea in greutate corporala, reducerea acumularii de grasime si modificarea nivelurilor unor proteine implicate in controlul greutatii. Cu toate acestea, este necesara efectuarea unor studii suplimentare pe oameni pentru a confirma aceste efecte si pentru a determina eficacitatea papadiei in managementul greutatii.

Ajutor in combaterea inflamatiei

Papadia poate fi un ajutor in combaterea inflamatiei datorita prezentei unor compusi precum polifenolii.

Inflamatia este un raspuns obisnuit al sistemului imunitar la rani sau infectii. Cu toate acestea, inflamatia prelungita poate duce la deteriorarea permanenta a tesuturilor si ADN-ului corpului.

Cateva studii de laborator au aratat o reducere semnificativa a markerilor inflamatiei in celulele tratate cu compusi extrasati din papadie. De asemenea, un studiu pe soareci cu boala pulmonara inflamatorie a aratat o reducere semnificativa a inflamatiei pulmonare la cei care au primit extract de papadie.

Cu toate acestea, este nevoie de cercetari suplimentare la nivel uman pentru a confirma aceste efecte antiinflamatorii.

Poate sustine sanatatea digestiva si trata constipatia

Papadia este frecvent utilizata in medicina traditionala pentru a trata constipatia si a promova sanatatea digestiva.

Un studiu mai vechi pe animale a aratat ca extractul de papadie a crescut semnificativ ratele de contractie ale stomacului si de golire a stomacului la sobolanii tratati.

De asemenea, radacina de papadie este o sursa bogata de fibre prebiotice inulina, care s-a dovedit ca reduce constipatia si promoveaza miscarea alimentelor prin sistemul digestiv.

Cu peste 3 grame de fibre per cana gatita (105 grame), frunzele de papadie va pot spori aportul de fibre. Fibrele promoveaza regularitatea intestinala si protejeaza impotriva unei game largi de afectiuni digestive, inclusiv hemoroizi si diverticulita.

Pastreaza sanatatea pielii

Studiile sugereaza ca papadia poate ajuta la protejarea pielii impotriva daunelor solare si a procesului de imbatranire.

Radiatia ultravioleta (UV) poate afecta in mod negativ pielea si poate contribui la imbatranirea prematura a acesteia. Un studiu pe celule de piele realizat in 2015 a aratat ca papadia poate reduce efectele nocive ale unui tip de lumina UV.

Protejarea pielii impotriva daunelor UV poate contribui la mentinerea unui aspect sanatos al pielii pe termen lung. Cu toate acestea, este necesara efectuarea de studii la nivel uman pentru a valida aceste concluzii.

Intr-un alt studiu, extractele din frunze si flori de papadie au prevenit deteriorarea pielii atunci cand au fost aplicate imediat dupa sau chiar inainte de expunerea la radiatia UVB, care este unul dintre componentele radiatiei solare. De asemenea, s-a constatat ca radacina de papadie nu a avut acelasi efect.

Un studiu mai vechi in eprubeta a aratat ca extractul de radacina de papadie poate spori productia de celule noi ale pielii, mentinand astfel aspectul sanatos al acesteia in timp.

In plus, alte cercetari sugereaza ca extractul de papadie poate reduce inflamatia si iritatia pielii, precum si ca poate imbunatati hidratarea si productia de colagen, ambele fiind importante in prevenirea si tratarea unor forme de acnee.

Cu toate acestea, cercetarile recente privind efectele papadiei asupra pielii sunt insuficiente, iar studiile se limiteaza la testarea pe eprubete si animale.

Beneficiile papadiei pentru sanatatea inimii

Anumiti compusi din papadie pot ajuta la reducerea nivelului de trigliceride si colesterol, doi factori cheie de risc pentru bolile de inima.

Un studiu de laborator a aratat ca extractul de frunze si radacina de papadie a redus acumularea de trigliceride in celulele adipoase. In plus, un studiu pe animale de patru saptamani a aratat ca administrarea extractului de frunze de papadie a dus la o reducere semnificativa a nivelului total de colesterol si trigliceride la sobolani.

Un alt studiu mai vechi, efectuat pe iepuri, a aratat ca adaugarea de frunze si radacini de papadie la o dieta bogata in colesterol a dus la scaderea nivelului de colesterol.

Cu toate acestea, cercetarile actuale se bazeaza pe studii efectuate pe eprubete si pe animale, fiind necesare cercetari suplimentare pentru a confirma efectele papadiei asupra nivelului de trigliceride si colesterol la oameni.

Poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Desi se spune ca papadia poate reduce tensiunea arteriala, cercetarile actuale sunt limitate.

In medicina traditionala, papadia este folosita pentru proprietatile sale diuretice, bazate pe credinta ca poate ajuta la detoxifierea anumitor organe.

In medicina occidentala, diureticele sunt utilizate pentru a elimina excesul de lichid din organism, ceea ce poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Un studiu mai vechi pe oameni a aratat ca papadia poate fi un diuretic eficient. Cu toate acestea, acest studiu a fost scurt si a implicat doar 17 participanti.

Papadia contine, de asemenea, potasiu, un mineral asociat cu reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri ridicate anterioare. Astfel, aceasta planta poate avea un efect indirect asupra tensiunii arteriale datorita continutului sau de potasiu.

Cu toate acestea, acest efect nu este specific pentru papadie si se aplica oricarui aliment bogat in potasiu care face parte dintr-o dieta sanatoasa. Mai multa cercetare este necesara pentru a confirma efectele papadiei asupra tensiunii arteriale.

Poate spori imunitatea

Unele studii sugereaza ca papadia poate avea proprietati antivirale si antimicrobiene, care pot ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Mai multe studii de laborator au demonstrat ca extractul de papadie reduce semnificativ capacitatea de replicare a virusilor.

De asemenea, cercetarile sugereaza ca compusii activi din papadie protejeaza impotriva diferitelor bacterii daunatoare.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pe oameni pentru a confirma aceste efecte si pentru a determina modul in care papadia poate spori imunitatea.

Posibile riscuri si efecte secundare

Desi plantele de papadie au toxicitate scazuta si sunt considerate sigure pentru consumul uman, trebuie sa fiti constienti ca cercetarile sunt inca limitate si ca exista posibile riscuri asociate cu consumul sau utilizarea papadiei.

Unele persoane pot dezvolta reactii alergice la papadie, mai ales daca sunt alergice la plante inrudite, cum ar fi ambrozia. De asemenea, dermatita de contact poate aparea la persoanele cu piele sensibila.

In plus, un studiu mai vechi a descoperit ca papadia poate interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, anticoagulantele si medicamentele pentru diabet. Daca luati astfel de medicamente, trebuie sa discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a lua papadie pentru a evita eventualele interactiuni negative.

Cu toate acestea, trebuie sa retinem ca cercetarile privind efectele papadiei asupra sanatatii sunt inca limitate, iar unele efecte secundare si riscuri pot aparea, in special la persoanele care iau medicamente sau care au alergii la plante inrudite. Prin urmare, este important sa vorbiti intotdeauna cu un medic inainte de a incepe un tratament cu papadie sau cu orice alt remediu natural.

Papadia este o planta cu numeroase beneficii pentru sanatatea noastra. Aceasta poate fi utilizata in diverse moduri, cum ar fi sub forma de ceai, tinctura sau sirop de papadie. Siropul este una dintre formele in care aceasta planta poate fi consumata. Siropul de papadie poate fi preparat acasa cu usurinta, folosind o reteta simpla si accesibila. Printre beneficiile consumului de sirop de papadie se numara capacitatea sa de a ajuta la detoxifierea organismului, de a reduce inflamatiile, de a imbunatati digestia si de a reduce tensiunea arteriala. De asemenea, siropul de papadie este bogat in vitamine si minerale esentiale, cum ar fi vitamina C, fierul si potasiul. Papadia poate fi o alegere excelenta pentru cei care doresc sa se bucure de o bautura delicioasa si usor de consumat.

Referinte:

1.”Efectele fiziologice ale papadiei ( Taraxacum officinale ) in diabetul de tip 2″ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553762/

2. „Un review despre radicalii liberi si antioxidanti” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29952268/

3. „Efecte hipopolipidemice si antioxidante in vitro ale extractelor de frunze si radacini de Taraxacum Officinale” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5635758/

4. „Fractiile fenolice din frunze si petale de papadie ca modulatori ai starii antioxidante si a profilului lipidic intr-un studiu in vivo” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071135/

5. „Efectele hipopolipidemice si antioxidante ale radacinii si frunzelor de papadie (Taraxacum officinale) asupra iepurilor hraniti cu colesterol” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20162002/

6. „Plante cu potential utilizare asupra obezitatii si a complicatiilor acesteia” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4746997/

7. „Atribute anti-obezitate; Profilarea metabolitilor pe baza de UHPLC-QTOF-MS/MS si perspectivele de andocare moleculara ale Taraxacum officinale” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33114490/

8. „Eficacitatea aportului de inulina asupra indicatorilor de constipatie cronica; o meta-analiza a studiilor clinice randomizate controlate” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25208775/

9. „Dieta bogata in fibre” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/

10. „Efectul Taraxacum officinale asupra golirii gastrice si a motilitatii muschilor netezi la rozatoare” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21453412/

11. „Caracterizarea extractelor antimicrobiene din radacina de papadie (Taraxacum officinale) folosind LC-SPE-NMR” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25644491/

12. „Izolarea si identificarea compusilor din extracte bioactive de Taraxacum officinale Weber ex FH Wigg. (Papadie) ca sursa potentiala de agenti antibacterieni” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29507587/

13. „Extractele de Taraxacum officinale si Urtica dioica inhiba replicarea virusului dengue serotip 2 in vitro” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29548293/

4.”Potentialul terapeutic al Taraxacum officinale impotriva polimerazei VHC NS5B: studiu in vitro si in silico” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27513212/

15. „Extractele de papadie protejeaza fibroblastele pielii umane de daune UVB si senescenta celulara” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4630464/


- Advertisement -

RECENTE