Probioticele sunt organisme vii, de obicei bacterii benefice, care ofera o serie de beneficii pentru sanatatea noastra. Aceste microorganisme sunt prezente in mod natural in sistemul digestiv si pot fi, de asemenea, gasite in anumite alimente si suplimente alimentare. De-a lungul anilor, cercetarile au evidentiat multiplele avantaje ale probioticelor in mentinerea sanatatii noastre generale, in special a sistemului digestiv. Acest articol exploreaza cele mai bune probiotice pentru organismul nostru, precum si beneficiile pe care le ofera, efecte secundare si includerea lor in alimentatia copiilor.
Ce sunt probioticele?
Probioticele reprezinta microorganisme vii care pot fi consumate prin alimente fermentate sau suplimente. Un numar tot mai mare de studii indica faptul ca echilibrul sau dezechilibrul bacteriilor din sistemul digestiv este legat de starea generala de sanatate si de boala.
Probioticele contribuie la mentinerea unui echilibru sanatos al bacteriilor intestinale si au fost asociate cu o serie larga de beneficii pentru sanatate. Acestea includ avantaje in ceea ce priveste pierderea in greutate, sanatatea digestiva, functia imunitara si multe altele.
Probioticele nu trebuie confundate cu prebioticele, care sunt carbohidrati – adesea fibre dietetice – care ajuta la hranirea bacteriilor prietenoase deja in intestin.
Ce rol au probioticele?
Corpurile noastre gazduiesc un amestec de bacterii bune si rele. Sunt aproape peste tot, in gura, intestin si piele.
Principala sarcina a probioticelor, cunoscute si sub numele de „bacterii benefice”, este de a mentine un echilibru sanatos in corpul tau. Atunci cand esti bolnav, bacteriile nocive patrund in corp si se inmultesc. Acest lucru perturba echilibrul din corpul tau. Bacteriile benefice lucreaza pentru a lupta impotriva bacteriilor nocive si pentru a restabili echilibrul in corpul tau, ajutandu-te sa te simti mai bine.
Probioticele pot ajuta la:
- imbunatatirea functiei imunitare
- protejeaza impotriva bacteriilor rele pentru a preveni infectia
- imbunatateste digestia si absorbtia alimentelor si a nutrientilor.
In conditii normale, bacteriile prietenoase din intestin le depasesc numeric pe cele neprietenoase. Probioticele pot actiona ca bacterii benefice pentru intestin care creeaza o bariera fizica impotriva bacteriilor neprietenoase.
Ce tipuri de probiotice exista
Multe tipuri de bacterii sunt clasificate ca probiotice. Toate au beneficii diferite, dar majoritatea provin din doua grupuri. Intreaba medicul care sunt cele mai bune pentru tine.
Lactobacillus. Acesta pare a fi cel mai comun probiotic. Este cel pe care il vei gasi in iaurt si in alte alimente fermentate. Diferite tulpini pot ajuta impotriva diareei si pot ajuta persoanele care nu pot digera lactoza, zaharul din lapte.
Bifidobacterium. Le poti gasi in unele produse lactate. Pot ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil si a altor afectiuni.
Saccharomyces boulardii este o drojdie care se gaseste in probiotice. Se pare ca ajuta la combaterea diareei si a altor probleme digestive.
Care sunt cele mai bune surse de probiotice?
Poti creste cu siguranta bacetriile benefice din corpul tau din alimentele pe care le consumi. Anumite alimente au probiotice (bacterii bune) in ele si pot aduce beneficii sanatatii tale.
Majoritatea microbilor probiotici trebuie sa reziste la acizii si enzimele digestive inainte de a coloniza intestinul gros. Cu toate acestea, conform acestui studiu, probioticele sub forma de capsule, comprimate si iaurt au tendinta de a supravietui mai bine acizilor din stomac in comparatie cu cele pulbere, lichidele sau alte alimente si bauturi, indiferent de momentul in care sunt luate.
Printre alimentele probiotice naturale putem gasi:
- Iaurt simplu, aceasta este principala si cea mai usoara sursa de probiotice de pe piata astazi.
- Kefirul, este un produs fermentat cu drojdie si bacterii, asemanator iaurtului, dar are o cantitate mai mare de probiotice.
- Laptele fermentat, produs special care contine in general Lactobacillus adaugat de industrie, cel mai cunoscut fiind Yakult.
- Kombucha, este o bautura fermentata facuta in principal din ceai negru.
- Produse pe baza de soia, leguminoase si legume precum Miso, Natto, Kimchi si Tempeh care pot fi achizitionate in magazine specializate;
- Muraturile sunt un alt aliment fermentat plin de probiotice.
- Varza murata, este un preparat culinar care se face prin fermentarea varzei proaspete sau a frunzelor de varza.
- Aluatul sau drojdia naturala, este o cultura vie compusa din drojdii si bacterii care sunt produse prin fermentarea cerealelor precum graul si a microorganismelor care se gasesc in mod natural in mediul inconjurator, fiind folosite pentru a face diverse produse precum paine si prajituri.
- Unele branzeturi precum Cabrales, Roquefort pot contine si culturi vii de microorganisme cu proprietati probiotice. Este important sa citesti eticheta nutritionala pentru a confirma daca acest tip de branza contine sau nu aceste bacterii.
- Mazare verde, s-a descoperit ca mazarea verde contine un probiotic puternic numit Leuconostoc mesenteroides.
- Sfecla murata, morcovi sau alte legume, contin tulpini probiotice precum Lactobacillus acidophilus si Lactobacillus plantarum. Sunt, de asemenea, o sursa buna de fibre, vitamine si minerale.
- Sparanghel, desi este un prebiotic este, de asemenea, bogat in nutrienti, cum ar fi fibrele de inulina si antioxidanti.
Fructe si legume ce contin probiotice:
Desi fructele si legumele nu contin direct probiotice (microorganisme vii benefice), ele pot oferi prebiotice (substante care stimuleaza cresterea si activitatea probioticelor in intestin). Iata cateva fructe si legume care sunt bogate in fibre si pot furniza prebiotice:
- Banane verzi
- Ceapa
- Sparanghel
- Usturoi
- Pastarnac
- Ridichi
- Varza
- Artar japonez
- Papadie
- Tarate de ovaz
Aceste alimente pot contribui la mentinerea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea si activitatea bacteriilor benefice din microbiomul intestinal. Este important sa includem o varietate de fructe si legume in dieta noastra pentru a obtine beneficiile nutritionale si prebiotice necesare pentru sanatatea digestiva.
Suplimente probiotice
Exista diverse tipuri: capsule, lichide sau pliculete, care trebuie diluate in apa sau sucuri naturale pentru a fi consumate. Se gasesc in farmacii si magazine nutritionale.
Exista mai multe tipuri de suplimente, inclusiv intre 1 si 10 tipuri diferite de probiotice. Iata o lista cu probiotice:
Bifidobacteria animalis: ajuta la intarirea sistemului imunitar, pe langa faptul ca faciliteaza digestia si combate bacteriile transmise prin consumul de alimente contaminate.
Bifidobacteria bifidum: sunt prezente in intestinul subtire si gros, ajutand la digestia produselor lactate.
Bifidobacteria breve: sunt prezente in intestin si in tractul vaginal, ajutand la combaterea infectiilor bacteriene si fungice.
Bifidobacteria longum: este unul dintre cele mai comune tipuri de probiotice din intestin si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
Lactobacillus acidophilus: Acesta este poate cel mai important tip de probiotic, deoarece ajuta la absorbtia diferitilor nutrienti, precum si la combaterea infectiilor si la facilitarea digestiei.
Lactobacillus reuteri: sunt prezente in special in gura, stomac si intestinul subtire, fiind importante impotriva infectiei cu Helicobacter pylori.
Lactobacillus rhamnosus: sunt prezenti in intestin si pot ajuta la combaterea rapida a cazurilor de diaree, mai ales atunci cand calatoriti in alte tari. De asemenea, poate ajuta la tratarea acneei, eczemelor si candida.
Lactobacillus fermentum: ajuta la neutralizarea produselor si toxinelor eliberate in timpul digestiei, imbunatatind mediul pentru cresterea florei intestinale.
Saccharomyces boulardii: Ajuta la tratarea diareei induse de antibiotice.
Care sunt beneficiile probioticelor
Probioticele ajuta la echilibrarea bacteriilor prietenoase din sistemul digestiv. Daca ai nevoie de putin sprijin digestiv, consumul de alimente bogate in probiotice (adica iaurt si kefir) sau sub forma de suplimente (adica L acidophilus) poate oferi impulsul de care ai nevoie, preveni intoleranta la lactoza si poate ajuta organismul sa digere mai mult lactatele.
Reduc simptomele unor tulburari digestive
Tulburarile digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, pot fi partial cauzate de modificari ale bacteriilor normale gasite in intestin. Unele cercetari sugereaza ca probioticele pot reduce severitatea simptomelor colonului iritabil, inclusiv diareea, constipatia, balonarea, durerile abdominale si gazele. Cele mai bune probiotice pentru colon iritabil sunt cele care au tulpini bacteriene (cum ar fi lactobacilii si bifidobacteriile), elemente care ajuta la permeabilitatea intestinala (cum ar fi glutamina) si prebioticele care pregatesc terenul pentru probiotice (cum ar fi inulina).
Probioticele pot ajuta la pierdera in greutate si grasimea de pe burta
Probioticele pot ajuta la pierderea in greutate printr-un numar de mecanisme diferite. De exemplu, unele probiotice impiedica absorbtia grasimilor alimentare in intestin. Grasimea este apoi excretata prin fecale, mai degraba decat stocata in organism.
Intr-un studiu, suplimentarea cu sibiotice a crescut abundenta bacteriilor intestinale asociate cu efecte pozitive asupra sanatatii, in special Bifidobacterium si Lactobacillus. De asemenea, rezultatele au dus la cresterea speciilor microbiene potential benefice.
Desi sunt necesare mai multe cercetari, unele dovezi sugereaza ca anumite tulpini de probiotice pot ajuta la pierderea in greutate.
Pot preveni problemele legate de constipatie
Constipatia este o problema comuna care afecteaza aproximativ 16% dintre adulti la nivel mondial. Tratamentul poate fi dificil, ceea ce determina multi oameni sa recurga la remedii naturale si suplimente, cum ar fi probioticele.
Farmaciile si supermarketurile ofera o varietate de suplimente probiotice diferite, care contin adesea Lactobacillus sau Bifidobacterium, doua dintre cele mai frecvent utilizate specii de bacterii. Atunci cand sunt consumate, probioticele imbunatatesc microbiota intestinala – colectia de bacterii benefice din tractul digestiv care ajuta la reglarea inflamatiei, a functiei imune, a digestiei si a sanatatii inimii.
Studiile arata ca o crestere a consumului de probiotice poate reduce nivelurile de zahar din sange si poate sustine pierderea in greutate, functia hepatica si sanatatea pielii. Probioticele pot, de asemenea, sa reduca probabilitatea ca bacteriile nocive sa se inmulteasca in intestinul tau.
Pot intari imunitatea
Stiati ca luarea unui supliment de probiotice si consumul de alimente bogate in aceste bacterii poate creste si mentine flora intestinala sanatoasa in tractul digestiv? Si un tract digestiv sanatos este direct legat de un sistem imunitar mai puternic datorita productiei crescute a unui raspuns al sistemului imunitar, cunoscut sub numele de limfocite.
Probioticele pot reduce severitatea anumitor alergii si eczeme
Intestinul adaposteste cea mai mare parte a sistemului imunitar, care este direct legat de alergii. Mentinerea sanatoasa a tractului digestiv a fost de interes pentru a ajuta la ameliorarea alergiilor si a afectiunilor pielii, cum ar fi eczema.
In multe studii care au folosit tulpinile probiotice de Lactobacillus sau Bifidobacterium in randul adultilor, au fost inregistrate efecte pozitive, inclusiv reduceri ale simptomelor si ale prevalentei eczemei.
Cu toate acestea, legatura dintre probiotice si reducerea severitatii eczemei este inca slaba si trebuie facute mai multe cercetari.
Anumite tulpini de probiotice pot ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase
Un factor pentru sanatatea optima a inimii este nivelul colesterolului. Unele cercetari arata ca suplimentarea cu mai multe tulpini de probiotice poate ajuta la reducerea colesterolului total si a colesterolului lipoproteinelor cu densitate joasa (LDL), adesea cunoscut sub numele de colesterol „rau”.
Suplimentele probiotice imbunatatesc unele stari de sanatate mintala
Un numar din ce in ce mai mare de studii evidentiaza legatura dintre sanatatea intestinala si starea de spirit, precum si sanatatea mentala. Atat studiile efectuate pe animale, cat si cele pe oameni au constatat ca suplimentele probiotice pot imbunatati anumite tulburari de sanatate mentala.
O analiza a studiilor efectuate pe oameni a relevat ca suplimentarea cu tulpini de Bifidobacterium si Lactobacillus pe o perioada de 1-2 luni poate imbunatati anxietatea, depresia, autismul, tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) si memoria.
Un studiu a monitorizat 70 de lucratori chimici pe parcursul a 6 saptamani. Cei care au consumat 100 de grame de iaurt probiotic pe zi sau au luat zilnic o capsula probiotica au observat beneficii in ceea ce priveste sanatatea generala, depresia, anxietatea si nivelul de stres.
Beneficii similare au fost observate si intr-un studiu pe 40 de pacienti cu depresie.
Administrarea suplimentelor probiotice timp de 8 saptamani a dus la scaderea nivelului de depresie si la reducerea nivelurilor de proteina C reactiva (un indicator al inflamatiei) si a hormonilor precum insulina, in comparatie cu persoanele care nu au luat un probiotic.
Probioticele pot ajuta la prevenirea si tratarea diareei
Probioticele pot face diareea sa dispara cu aproximativ o zi mai repede. In general, produsele probiotice – care contin in mare parte anumite bacterii lactice – sunt bine tolerate.
Cercetarea a aratat ca probioticele au scurtat boala cu o zi in medie. In unele studii, cercetatorii au numarat cati dintre oameni nu au mai avut diaree dupa trei zile:
- Fara tratament: Aproximativ 34 din 100 de persoane care nu au luat probiotice au fost fara diaree dupa trei zile.
- Cu tratament: Aproximativ 55 din 100 de persoane care au luat probiotice nu au avut diaree dupa trei zile.
Cu alte cuvinte, probioticele au facut ca diareea sa dispara mai repede la 21 din 100 de persoane. Dar nu este clar daca unele alimente si produse probiotice sunt mai eficiente decat altele. Deci pot exista diferente intre iaurt, capsule si pulbere, sau intre bacteriile lactice si alte microorganisme.
Alte beneficii ale probioticelor pentru sanatate
Exista multe alte beneficii ale probioticelor:
Functia imunitara: Mai multe tulpini probiotice pot imbunatati functia imunitara, reducand posibil riscul de infectii, inclusiv cele care cauzeaza raceala comuna.
Sanatatea pielii: Exista unele dovezi ca probioticele pot fi utile in cazul acneei, rozaceei si eczemei, precum si a altor afectiuni ale pielii.
Inflamatie: Probioticele reduc inflamatia sistemica, un factor principal in dezvoltarea multor boli.
Colesterol: Mai multe probiotice au demonstrat ca scad nivelurile totale si de LDL (colesterolul „rau”), desi cercetarile raman controversate.
Tensiunea arteriala: Conform acestui studiu, probioticele pot cauza, de asemenea, scaderi modeste ale tensiunii arteriale.
Depresie si anxietate: Tulpinile probiotice Lactobacillus helveticus si Bifidobacterium longum au demonstrat ca reduc simptomele de anxietate si depresie la persoanele cu depresie clinica.
Anti-imbatranire: Desi cercetarile sunt extrem de limitate, exista dovezi ca probioticele au potentialul de a prelungi durata de viata prin cresterea capacitatii celulelor de a se replica.
Posibile reactii adverse ale probioticelor
Desi exista multe beneficii pentru sanatate legate de administrarea de probiotice, pot exista si efecte secundare. Cele mai multe dintre acestea sunt minore si afecteaza doar un mic procent din populatie.
Pentru majoritatea oamenilor sanatosi, probioticele nu dauneaza. Ele sunt, in general, considerate sigure si sunt adesea „incercate” pentru a vedea daca ar putea ajuta cu diferite afectiuni medicale. Exista o multime de cercetari in jurul subiectului probioticelor. Oamenii de stiinta incearca sa determine cand si cum ar trebui utilizate, precum si cat de eficiente sunt. Discuta cumedicul sau farmacistul inainte de a lua un supliment de probiotice, deoarece exista unele cazuri in care nu ar trebui luate. Cel mai bine este intotdeauna sa consultati medicul inainte de a incepe un nou supliment.
Cateva posibile efecte secundare ale probioticelor:
- Pot provoca simptome digestive neplacute. Unii oameni experimenteaza o crestere a gazelor, balonare, constipatie sau sete atunci cand incep sa ia probiotice. Aceste reactii adverse ar trebui sa dispara in cateva saptamani. Daca continua mai mult de cateva saptamani, nu mai lua probiotice si consulta un medic.
- In cazuri rare, probioticele pot provoca eruptii cutanate sau mancarimi. Autorii unei cercetari din 2018 au descoperit ca doi participanti la studiu care au luat probiotice pentru a trata colonul iritabil, au raportat o eruptie cutanata cu mancarime ca efect secundar. Acest lucru a determinat un participant sa renunte la proces.
- Persoanele cu alergii sau intolerante ar trebui sa citeasca cu atentie etichetele suplimentelor probiotice, deoarece acestea pot contine ingrediente la care ar putea reactiona. Oricine are o alergie sau intoleranta la gluten, soia, oua, lactate sau lactoza poate avea nevoie sa fie precauta atunci cand alege probiotice.
- Desi probioticele sunt in general sigure de utilizat, constatarile unei cercetari din 2017 sugereaza ca copiii si adultii cu boli grave sau cu un sistem imunitar compromis ar trebui sa evite utilizarea probioticelor. Unele persoane cu aceste afectiuni au suferit infectii bacteriene sau fungice ca urmare a utilizarii probioticelor. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta o infectie este foarte scazut si nu au fost raportate infectii grave in studiile clinice ale populatiei generale.
- Unele probiotice pot produce histamina in tractul digestiv. Conform acestui studiu, cei cu intoleranta la histamina ar putea dori sa evite aceste tulpini de bacterii.
Este recomandata includerea probioticelor in alimentatia copilului?
In timpul dezvoltarii, copiii isi formeaza microbiomul in uter si in primii ani de viata. Exista ipoteza conform careia un microbiom nesanatos poate fi responsabil pentru numeroase afectiuni. Probioticile pot juca un rol important in mentinerea unui microbiom sanatos, insa nu este inca clar modul in care actioneaza.
Probioticele sunt un remediu natural popular in randul copiilor. Potrivit unui studiu din 2012, probioticele se afla pe locul trei in topul celor mai utilizate produse naturale de catre copii.
Este necesara realizarea mai multor studii pentru a demonstra beneficiile si riscurile asociate consumului de probiotice la copii. Cu toate acestea, exista cercetari care ofera perspective incurajatoare:
- Analiza cercetarilor din 2015 a concluzionat ca probioticele au avut rezultate mai bune decat placebo in reducerea incidentei si duratei infectiilor tractului respirator superior la participantii la studiu. De asemenea, s-a observat o scadere a consumului de antibiotice si a absentei scolare cauzate de raceala.
- Un studiu realizat de un medic de familie american a aratat ca probioticele ar putea fi eficiente in tratarea bolilor inflamatorii intestinale si pot reduce durata diareei cauzate de gastroenterita. De asemenea, atunci cand sunt administrate mamelor insarcinate si care alapteaza, probioticele pot reduce riscul de eczeme si alergii la copiii lor.
- Un studiu publicat in JAMA Pediatrics a constatat ca administrarea de probiotice sugarilor in primele trei luni de viata poate contribui la prevenirea colicilor, constipatiei si refluxului gastroesofagian.
Exista numeroase marturii anecdotice care sustin utilizarea probioticelor la copii. Cu toate acestea, beneficiile pentru sanatate pot varia in functie de tulpina. O anumita tulpina poate fi utila intr-o afectiune, dar sa nu fie eficienta in alta situatie. Din aceasta cauza (si din cauza lipsei de cercetare), nu exista un raspuns clar in privinta administrarii probioticelor copiilor, mai ales pe termen lung.
Trebuie mentionat ca administrarea probioticelor copiilor implica si riscuri. Copiii cu un sistem imunitar slabit pot prezenta infectii, iar altii pot experimenta gaze si balonare. La sugarii cu afectiuni grave, probioticele pot provoca reactii adverse severe. Inainte de a oferi copilului suplimente probiotice, este recomandat sa consultati un medic pediatru.
Care sunt cele mai bune probiotice pentru femei?
Cele mai bune suplimente sunt cele care contin tulpini precum Lactobacillus rhamnosus, care s-a dovedit ca sprijina:
- promoveaza imunitatea
- sanatatea vaginala
- amelioreaza simptomele colonului iritabil
Alte tulpini benefice gasite in multe suplimente probiotice sunt:
- Bifidobacterium longum
- Lactobacillus plantarum
- Lactobacillus acidophilus
Cu toate acestea, cele mai bune probiotice pentru femei depind de nevoile si obiectivele tale specifice.
Desi unele femei pot opta pentru suplimente care se axeaza pe imbunatatirea sanatatii vaginale sau mentinerea echilibrului pH-ului, altele pot prefera un probiotic care contine tulpini specifice, ce promoveaza sanatatea digestiva sau sprijina sistemul imunitar.
Cand este cel mai bun moment pentru a lua probiotice – inainte sau dupa masa?
Conteaza momentul? Unii producatori de probiotice recomanda sa iei suplimentul pe stomacul gol, in timp ce altii sfatuiesc sa il iei cu alimente.
Conform unor cercetari, viabilitatea bacteriilor la oameni este dificil de masurat. Recomandarea privind administrarea probioticelor cu sau fara alimente poate varia. Un studiu recent publicat in revista Beneficial Microbes a observat ca Saccharomyces boulardii, o specie de microorganism intalnita in probiotice, supravietuieste in numar egal indiferent daca este administrata cu sau fara masa. Acelasi studiu a constatat ca Lactobacillus si Bifidobacterium supravietuiesc cel mai bine atunci cand sunt luate cu aproximativ 30 de minute inainte de masa.
Cu toate acestea, se considera ca consistenta administrarii probioticelor este probabil mai importanta decat momentul in care sunt luate in raport cu alimentele.
Un studiu efectuat pe o perioada de o luna a aratat ca probioticele au indus modificari pozitive in microbiomul intestinal, indiferent daca au fost luate inainte sau dupa masa.
Decizia de a lua probiotice cinainte sau dupa masa poate depinde de tipul specific de probiotic si de recomandarile medicului sau farmacistului.
Desi cercetarile indica faptul ca mai multe bacterii supravietuiesc daca iei probiotice inainte de masa, consecventa este probabil mai importanta decat momentul specific atunci cand vine vorba de a culege cele mai mari beneficii pentru intestinul tau.
Care este diferenta dintre probiotice si prebiotice?
Probioticele si prebioticele sunt subiecte importante in domeniul nutritiei in prezent. Cu toate ca par a fi similare, cele doua au roluri diferite in sanatatea ta.
Atat probioticele, cat si prebioticele sunt importante pentru sanatatea umana, insa indeplinesc functii diferite:
Probioticele sunt bacterii vii care se gasesc in anumite alimente sau suplimente si pot oferi numeroase beneficii pentru sanatate. Ele sunt alimente sau suplimente care contin microorganisme vii menite sa mentina sau sa imbunatateasca bacteriile „bune” (microflora normala) din organism.
Prebioticele sunt substante care provin din anumite tipuri de carbohidrati (in special fibre) pe care oamenii nu le pot digera. Aceste fibre sunt hrana pentru bacteriile benefice din intestin. Prebioticele sunt alimente, de obicei bogate in fibre, care actioneaza ca hrana pentru microflora umana. Utilizarea prebioticelor are scopul de a imbunatati echilibrul acestor microorganisme.
Pe scurt, probioticele sunt bacterii benefice gasite in anumite alimente sau suplimente, in timp ce prebioticele sunt tipuri de fibre care hranesc bacteriile prietenoase din sistemul digestiv.
Adaugarea probioticelor in alimentatia noastra poate aduce beneficii semnificative pentru sanatatea noastra. Prin mentinerea unui echilibru sanatos al florei intestinale, aceste microorganisme vii ne pot ajuta sa ne imbunatatim digestia, sa ne intarim sistemul imunitar si sa promovam o stare generala de sanatate si bine.
Este important de mentionat ca eficacitatea probioticelor poate varia in functie de tulpina si de doza. Prin urmare, este recomandat sa consulti un specialist in domeniul sanatatii pentru a te asigura ca alegi cele mai bune probiotice potrivite nevoilor tale individuale.
Surse de informare:
„Rolul probioticelor in bolile asociate microbiomului intestinal uman”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31434172/
„Probiotice, prebiotice si simbiotice pentru pierderea in greutate si sindromul metabolic in era microbiomului”:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30468509/
„Activitati de promovare a sanatatii ale probioticelor”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31368544/
„Efectele probioticelor, prebioticelor si sibioticelor asupra sanatatii umane”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28914794/
„Probiotice in tulburarile digestive, emotionale si legate de durere”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29521671/
„Eficacitatea probioticelor in sindromul colonului iritabil: revizuire sistematica actualizata cu meta-analiza”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4356930/
„Efectele probioticelor si sibioticelor asupra pierderii in greutate la subiectii cu supraponderali sau obezitate: o revizuire sistematica”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34684633/
„Lactobacillus gasseri SBT2055 suprima eliberarea de acizi grasi prin marirea dimensiunii emulsiei de grasime in vitro si promoveaza excretia de grasime fecala la subiectii japonezi sanatosi”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884980/
„Efectele suplimentului sibiotic asupra microbiotei intestinale umane, compozitiei corpului si pierderii in greutate in obezitate”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31952249/
„Probiotice pentru pierderea in greutate: o revizuire sistematica si meta-analiza”:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26032481/
„Probiotice pentru prevenirea infectiilor acute ale cailor respiratorii superioare”:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25927096/
„Polifenoli de afine si prevenirea infectiilor tractului urinar: consideratii relevante”
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32752183/
„Suplimentarea cu probiotice materne in timpul sarcinii si alaptarii reduce riscul de eczema la sugar”:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23083673/
„Probiotice pentru tratarea eczemelor”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30480774/
„Probiotice pentru prevenirea alergiei: o revizuire sistematica si meta-analiza a studiilor controlate randomizate”:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26044853/
„Microbiota intestinala implicata in desulfatarea metabolitilor progesteronului sulfatati: o potentiala cale de reglare a homeostaziei acidului biliar matern in timpul sarcinii”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36338075/
„Progrese recente in probiotice ca bioterapeutice vii impotriva bolilor gastrointestinale”:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30014799/
„Un studiu controlat randomizat pentru a testa efectul probioticelor multispeciale asupra reactivitatii cognitive la starea de spirit trista”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25862297/
„Efectul probioticelor asupra functiilor sistemului nervos central la animale si oameni: o revizuire sistematica”:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27413138/
„Efectele probioticelor asupra sanatatii mintale si asupra axei hipotalamo-pituitare-suprarenale: un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo la lucratorii petrochimici”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25879690/
„Raspunsul clinic si metabolic la administrarea de probiotice la pacientii cu tulburare depresiva majora: un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26706022/
„Interactiunea dintre medicamente si microbiomul intestinal”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32409589/
„Probiotice pentru prevenirea diareei pediatrice asociate cu antibiotice”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31039287/
„Probiotice pentru prevenirea diareei asociate cu Clostridium difficile la adulti si copii”:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29257353/
„O meta-analiza a efectelor probioticelor si simbioticelor la copiii cu diaree acuta”:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31517810/
„Alegerea unui produs probiotic adecvat pentru pacientul dvs.: Un ghid practic bazat pe dovezi”:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30586435/
„Abordare probiotica pentru prevenirea rezistentei la antibiotice”: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27092975/
„Sunt probioticele sanatoase pentru copii?” https://www.healthline.com/health/parenting/probiotics-for-children